Srbija i Balkan

RIK objavio preliminarne rezultate, nasilje na protestu pristalica "Srbije protiv nasilja"

Na beogradskim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 38,7 odsto glasova i time dobila 48 mandata u gradskoj skupštini, od mogućih 110, saopštio je Cesid/Ipsos u najnovijoj projekciji izbornih rezultata
RIK objavio preliminarne rezultate, nasilje na protestu pristalica "Srbije protiv nasilja"© AP Photo/Darko Vojinovic

Prema do sada objavljenim rezultatima parlamentarnih izbora, na osnovu obrađenih 7.847 biračkih mesta od ukupno 8.273, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,84 odsto, odnosno 1.678.619 glasova, objavljeno je u 10 časova na sajtu RIK-a.

Izlaznost na parlamentarnim izborima je bila 59,3 odsto, pokazali su podaci CeSID/IPSOS-a.

  • 18. dec 2023 • 22:55

    22:55

    Objavljeni rezultati izbora u Vojvodini

    Pokrajinska izborna komisija (PIK) objavila je preliminarne rezultate izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodina na osnovu 96,79 odsto obrađenih biračkih mesta.

    Najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane". Drugoplasirana je lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije", dok je trećeplasirana lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka".

    Prema podacima PIK-a, ovo su liste koje su prešle cenzus:

    • Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane - 47,31 odsto gasova.
    • Ivica Dačić - Premijer Srbije - 5,08 odsto glasova
    • Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka - 2,14 odsto glasova.
    • Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Nada za Vojvodinu - Srpska koalicija NADA, Nacionalno demokratska alternativa - Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) - Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) - Vojislav Mihailović - 5,15 odsto glasova.
    • Savez vojvođanskih Mađara - Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost - 6,32 odsto glasova.
  • 22:32

    GIK: Beograd ne sme da stane 39,35 odsto, SPN 34,26 odsto

    Gradska izborna komisija saopštila je večeras de je usvojila Odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, prema kojoj je na osnovu 92,46 odsto obrađenih biračkih mesta.

    Lista broj 1 ALEKSANDAR VUČIĆ - Beograd ne sme da stane osvojila 341.992 glasa, odnosno 39,35 odsto glasova i 49 mandata.

    Lista broj 3 SRBIJA PROTIV NASILjA – DOBRICA VESELINOVIĆ – PROF.DR VLADIMIR OBRADOVIĆ osvojila 297.751 glas ili 34,26 odsto i 42 mandata.

    GIK je na 23. sednici usvojila Odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, održanih 17. decembra 2023. godine, na osnovu obrađenih rezultati sa 1.091 biračkog mesta od utvrđenih 1.180 biračkih mesta, odnosno 92,46 odsto, istakao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

    Lista broj 5 DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD je osvojila 52.239 glasova, odnosno 6,01 odsto birača i sedam mandata.

    Lista broj 13 MI-GLAS IZ NARODA, Aleksandar Jerković osvojila je 46.679 glasova ili 5,37 odsto i šest mandata.

    Lista broj 2 IVICA DAČIĆ - PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA-GRADONAČELNIK BEOGRAD osvojila je 41.764 glasa ili 4,81 odsto od broja birača koji su glasali i šest mandata, precizirao je Zoran Lukić.

    Prema preliminarnim rezultatima su obuhvaćena biračka mesta koja nemaju lake i teške greške u izbornom procesu i koja su mogla da prođu statističku obradu podataka, istakao je Lukić i dodao da se u toku sutrašnjeg dana, a u skladu sa zakonom očekuje otklanjanje grešaka nastale u radu biračkih odbora.

  • 22:23

    Demonstranti napali direktora Zavoda za statistiku

    Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da su ga demonstranti prilikom ulaska na glavni ulaz u zgradu RIK-a. 

  • 22:21

    Privedena grupa izgrednika

    Policija je privela grupu izgrednika ispred RIK-a, javlja reporter RT Balkan.

  • 22:15

    Nemačka nezadovoljna izbornim rezultatima: "Neprihvatljivo za zemlju kandidata"

    Nemačko Ministarstvo inostranih poslova nezadovoljno je rezultatima izbora održanih u Srbiji.

    "Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži Iks.

  • 21:54

    Orlić: Kad Srbija protiv nasilja vidi srpsku zastavu, dobije želju da je izlomi

    Učesnici protesta dela opozicije u svim slučajevima su protiv nasilja, ''osim kada je u pitanju srpska zastava", smatra potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

    "Evo, mi smo neviđeno protiv nasilja...Osim kad vidimo ogradu sa srpskom zastavom - nju odmah dobijemo želju da izlomimo. Eventualno i da se šaketamo međusobno, da. A i Skupštinu da gađamo jajima, jeste, i to. Mimo toga, protiv nasilja smo...uglavnom", napisao je Orlić na platformi Iks.

    On je naveo da su demonstranti galamili i duvali u pištaljke ispred porodilišta u ulici Narodnog fronta.

    "Evo nas u Narodnog fronta. Evo, da vidite - kako lepo vičemo i duvamo u pištaljke, dok se tik sa druge strane ulice nalazi porodilište. Bebe i majke. Drugi ljudi ne koriste ni sirene na kolima kada prolaze ispred porodilišta, mi vičemo i duvamo. Samo da nas vidite", poručio je Orlić.

    On se osvrnuo i na izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da "nema ulice, ni kvarta u kom nije bilo krađe", napominjući da je predstavnica te stranke na biračkom mestu potvrdila da "nije bilo krađe i da je sve bilo korektno".

    Takođe je dodao da su hiljade predstavnika te stranke bez prigovora potpisali zapisnike sa biračkih mesta.

  • 21:52

    Demonstranti zvižde na predstavnike "Srbija protiv nasilja", gađali ih jajima

    Demonstranti su zviždali na Vladimira Obradovića sa liste "Srbija protiv nasilja" kad je izašao iz zgrade RIK-a.

    Obradović je za "N1" potvrdio da je i on prethodno pogođen jajetom. Pogođena je i Slavica Radovanović, penzionisani pukovnik policije i član Narodnog pokreta Srbije.

  • 21:33

    Nasilje pristalica "Srbije protiv nasilja" ispred RIK-a, reporterka RT Balkan pogođena u glavu

    Demonstranti koji podržavaju "Srbija protiv nasilja" ponašaju se nasilno, gađaju novinare jajima i paradajzom, a reporterka RT Balkan je pogođena limenkom piva u glavu.

    Demonstranti su besni i bacaju predmete u pravcu vrata RIK-a, ali većina pogađa novinare, javlja reporterka RT Balkan.

  • 21:29

    RIK objavio preliminarne rezultate

    Republička izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate izbora za narodne poslanike na večerašnjoj sednici.Obrađeno je 96,68 odsto glasova.

    • Lista Srbija ne sme da stane - 46,71 odsto
    • Lista Srbija protiv nasilja - 23,58 odsto
    • Lista oko SPS - 6,57 odsto
    • Koalicija Nada - 5,03 odsto
    • "Mi - Glas iz naroda" - 4,69 odsto
    • Koalicija Dveri i Zavetnika - 2,78 odsto
    • Savez Vojvođanskih Mađara - 1, 70 odsto
    • SRS - 1,47 odsto
    • Ujedinjeni za pravdu - 0, 87 odsto
  • 21:18

    Okupljeni traže da se uđe u RIK

    Okupljeni demonstranti hoće da uđu u zgradu gde trenutno zaseda RIK, javlja izveštač RT Balkan.

    Aleksandar Jovanović Ćuta odgovara neke od demonstranata od upada u zgradu RIK-a.

image