Srbija i Balkan

Dodikova odbrana podnela predlog Sudu BiH za odlaganje ročišta

Bubić je istakao da se radi o montiranom procesu i da bi Sud trebalo da donese oslobađajuću presudu
Dodikova odbrana podnela predlog Sudu BiH za odlaganje ročišta© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podnela je predlog Sudu BiH za odlaganje ročišta zakazanog za 20. decembar jer nije rešen drugi zahtev za premeštanje postupka iz Sarajeva u Banjaluku, koji im je upućen  11. decembra, izjavio je danas advokat predsednika Republike Srpske Goran Bubić.

"Između poslednjeg poziva i pretresa imamo četiri dana, a pozivanje četiri ili pet dana pre termina, od čega su dva neradna, nije uobičajeno", rekao je Bubić za RTRS.

Bubić očekuje da sud postupi po zakonu i odobri premeštanje suđenja u Banjaluku.

"Odbrana ne odugovlači proces, već samo vrši svoj posao. Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utiču na proces. Zahtev za premeštanje nije kreiran s ciljem odugovlačenja, već zbog osvetničke atmosfere u Sudu BiH koja može uticati na zakonitost procesa", naveo je Bubić.

On je rekao da bi sud, s obzirom na argumente koji objektivno postoje i koje će odbrana predočiti na suđenju, trebalo da donese oslobađajuću presudu.

Bubić je naveo i da je reč o montiranom procesu koji ugrožava ustavni poredak i čiji je cilj pokušaj eliminacije legitimno izabranog predsednika.

Dodiku i v. d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću u Sudu BiH se sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

image