Dodikova odbrana podnela predlog Sudu BiH za odlaganje ročišta

Bubić je istakao da se radi o montiranom procesu i da bi Sud trebalo da donese oslobađajuću presudu

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podnela je predlog Sudu BiH za odlaganje ročišta zakazanog za 20. decembar jer nije rešen drugi zahtev za premeštanje postupka iz Sarajeva u Banjaluku, koji im je upućen  11. decembra, izjavio je danas advokat predsednika Republike Srpske Goran Bubić.

"Između poslednjeg poziva i pretresa imamo četiri dana, a pozivanje četiri ili pet dana pre termina, od čega su dva neradna, nije uobičajeno", rekao je Bubić za RTRS.

Bubić očekuje da sud postupi po zakonu i odobri premeštanje suđenja u Banjaluku.

"Odbrana ne odugovlači proces, već samo vrši svoj posao. Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utiču na proces. Zahtev za premeštanje nije kreiran s ciljem odugovlačenja, već zbog osvetničke atmosfere u Sudu BiH koja može uticati na zakonitost procesa", naveo je Bubić.

On je rekao da bi sud, s obzirom na argumente koji objektivno postoje i koje će odbrana predočiti na suđenju, trebalo da donese oslobađajuću presudu.

Bubić je naveo i da je reč o montiranom procesu koji ugrožava ustavni poredak i čiji je cilj pokušaj eliminacije legitimno izabranog predsednika.

Dodiku i v. d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću u Sudu BiH se sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.