Srbija i Balkan

Albanski lobista iz SAD: Vučić ne bi raspisivao vanredne izbore da nije očekivao pobedu

Bivši američki diplomata optužio predsednika Srbije da je iskoristio vladu kao pokriće da osnaži svoj glas, te da je stvorio slobodan, ali ne i fer izborni sistem, koji njemu pogoduje
Albanski lobista iz SAD: Vučić ne bi raspisivao vanredne izbore da nije očekivao pobedu© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi raspisivao vanredne izbore da nije očekivao pobedu, a u prilog mu je išao nefer izborni sistem, izjavio je albanski lobista i profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodao je da je Vučić i sebe i Srpsku naprednu stranku pomerio udesno, te "progutao" brojne desničarske snage, ali i naglasio da ne očekuje bitnije promene u Srbiji u skorijoj budućnosti budući da je srpski lider poslednjih meseci izuzetno naginjao ka Moskvi i Pekingu.

"Njegovi 'najbolji prijatelji' ovih dana su sve autokrate. A i on to želi da bude. On je autokrata, izglasan na izborima, i nema ozbiljne konkurencije na vidiku", pojasnio je bivši američki diplomata.

Vučić zauzeo i proruski i proevropski prostor

Komentarišući Vučićevu ubedljivu pobedu, Server je istakao da se kampanja odvijala u uslovima "jake medijske kontrole od strane vladajuće partije, eksploatacije državnih resursa, dopremanja ljudi, koji su nadam se imali pravo glasa, autobusima iz Bosne i Hercegovine", ali i konstatovao da se na ovaj način ne sprovode pošteni izbori, te da je zabeleženo mnogo zloupotreba.

"Vučić je uspeo da zauzme i proruski i proevropski prostor, iako je mnogo bliži proruskom pravcu nego proevropskom. Ne treba nikoga zavaravati. Srbija neće uskoro u EU, jer Vučić ništa nije uradio da državu pripremi za ulazak u Uniju. I dokle god je na snazi aktuelna politika o 'Kosovu', Srbija neće ući u EU – to je vrlo jasno", ocenio je Server za RSE.

Albanski lobista je primetio i da Brisel i Vašington zapravo ništa ne mogu da učine da "pritisnu" Vučića i Srbiju.

"Trebalo bi da budu mnogo, mnogo tvrđi prema Srbiji, ali do sada nisu bili. I ne vidim nikakav znak da će se predomisliti. Vučića niko ne pritiska. Svi se previše plaše da će on pasti u krilo (kineskog predsednika) Si Đinpinga i (ruskog predsednika) Vladimira Putina. Ali činjenica je da je on već u njihovom krilu", precizirao je Server.

Stidljiva prozapadna opozicija

Nekadašnji američki diplomata komentarisao je koaliciju "Srbija protiv nasilja", rekavši da nisu imali mnogo novih ideja, da su veoma stidljivi o pitanju "Kosova" i ne žele da kažu ništa što bi sugerisalo da bi imali blaži odnos sa otcepljenom srpskom južnom pokrajinom, te da sada moraju da dokažu da su sposobni da iznese platformu koja bi bila privlačna građanima na narednim izborima.

Odgovarajući na pitanje o najvećem iznenađenju izbora – liste koju vodi Branimir Nestorović – albanski lobista je rekao da oni odražavaju desne sentimente dobrog dela građana, i to ne samo zbog istorijskih i kulturnih veza s Rusijom već i zbog medijskog okruženja koje krivi NATO za rat u Ukrajini i favorizuje Vladimira Putina.

"To je ono što dobijate kada snažno naginjete ka Rusiji. Možda je Srbija glasala protiv Rusije u nekoliko beznačajnih rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali dobro znamo da je, u osnovi, Aleksandar Vučić u liniji s Putinom i kineskim predsednikom Sijem", zaključio je Server za RSE.

image