Završen protest ispred RIK-a; SAD pozivaju Srbiju da istraži izborne neregularnosti

Na osnovu do sada obrađenih podataka, na izbore je izašlo 3.804.010 birača, što znači da je izlaznost 58,8 odsto, podaci su RIK-a

U Beogradu je večeras održan drugi protest dela opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja". Učesnici protesta traže poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti.

Za sutra u 18 časova najavljeno je novo okupljanje, a premijerka Srbije Ana  Brnabić tim povodom je poručila da lista SNP ne zna koliko su glasova dobili. 

"Oni ne znaju šta su zapisnici, ne znaju da njihovi članovi biračkih odbora potpisuju zapisnike isključivo kada su saglasni sa istim, a ukoliko vide nepravilnosti - ne potpisuju. Ne znaju ni koliko glasova su dobili (milion, milion i po, a dobili 869.000). I baš ih briga", napisala je Brnabić na društvenoj mreži Iks.

Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije (na osnovu obrađenih 8.211 biračkih mesta od 8.273) na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo je 3.804.010 birača odnosno 58,8 odsto.

Najviše glasova dobila je izborna lista "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" 46,67 odsto ili 1.772.361 glasova. Druga je izborna lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 23,69 odsto (899.663 glasova), a na trećem mestu je izborna lista "Ivica Dačić-premijer Srbije" koja je osvojila 6,5 odsto ili 249.152 glasa.

Na četvrtom mestu po broja glasova je koalicija NADA sa 5,03 odsto (191.067 glasova), a na petom mestu je lista "Mi-glas iz naroda" koja je osvojila 4,69 odsto ili 178.102 glasa.

Za koaliciju Zavetnici - Dveri glasalo je 2,77 odsto glasača odnosno 105.018 njih.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,69 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,47 odsto glasača.

Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,76 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,57 odsto.

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,36 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saša Radulović - Boris Tadić 1,19 odsto.

Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,08 odsto.

19. dec 2023 • 22:24

Stejt department: Srbija da istraži izborne neregularnosti

SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler, a prenosi Glas Amerike.

Na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, Miler je odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

"Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima, o čemu smo takođe videli izveštaje, nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao – pozivati da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema", rekao je portparol Stejt departmenta.

Brnabić: Lideri koalicije SNP ne znaju ni koliko glasova su dobili

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić poručila je da lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" ne znaju koliko su glasova osvojili na izborima održanim 17. decembra.

"Oni ne znaju šta su zapisnici, ne znaju da njihovi članovi biračkih odbora potpisuju zapisnike isključivo kada su saglasni sa istim, a ukoliko vide nepravilnosti - ne potpisuju. Ne znaju ni koliko glasova su dobili (milion, milion i po, a dobili 869.000). I baš ih briga", napisala je Brnabić na društvenoj mreži Iks.

Završen protest ispred RIK-a

U Beogradu je održan drugi protest građana na poziv liste "Srbija protiv nasilja".

Učesnici traže poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti.

Za sutra u 18 najavljen je novi protest, a Republička izborna komisija planira sednicu.

Tepić: Ne odustajemo dok se ne ponište izbori u Beogradu

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić rekla je za RTS da svi koji su okupljeni ispred RIK-a, kao i oni kao narodni poslanici, traže poništavanje izbora zato što su, kako je navela, "izbori pokradeni".

"Zato što je Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom organizovao uvoz birača iz druge države da bi odlučivali o izborima u Beogradu. I mi sad to već standardno kažemo, pošto mu se ne sviđa kako glasa narod ovde, onda je odlučio da menja narod tako što uveze i stranim državljanima obezbedi da glasa ne samo na republici, nego i u Beogradu gde ne žive", navela je Marinika Tepić.

Boravimo u RIK-u gde se građani okupljaju da brane svaki svoj glas i mi zajedno sa njima i nećemo od toga odustati sve dok se ne ponište beogradski izbori i parlamentarni izbori parlamentarni u Beogradu, poručila je ona.

Borelj i Varhelji očekuju da nadležni reaguju na prijave o nepravilnostima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji očekuju da će srpski državni organi na transparentan način reagovati na kredibilne prijave o nepravilnostima na izborima, što uključuje i izbore u Beogradu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Borelj i Varhelji su poručili da, u svetlu preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključuju da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja EU.

Lazović: Došli smo da podržimo kolege, ne odustajemo od poništavanja izbora u Bg

Ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), kako javlja Tanjug, okupilo se oko stotinak pristalica opozicije koji su blokirali saobraćaj u Ulici kralja Milana.

Jedan od predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović izjavio je da su se se okupili da bi podržali kolege Mariniku Tepić i Miroslava Aleksića u štrajku glađu i istakao da je potrebno da se poštuje izborna volja građana i da se ponove izbori, najmanje, kako je rekao, u Beogradu. Na skupu je trenutno mirno, nema stranačkih obeležja, a okupljeni duvaju u pištaljke.

Aleksić: Plan je da dođemo do novih izbora

Miroslav Aleksić, nosilac liste "Srbija protiv nasilja", rekao je za N1 da je plan koalicije da se dođe do novih izbora.

"Tražimo da se ova situacija razreši tako što će biti poništeni izbori. Gradska izborna komisija mora da ih poništi, ako ne oni, onda RIK. Treba da se oglase institucije koje su zarobljene u rukama jednog čoveka", rekao je Aleksić.

Počeo protest ispred zgrade RIK

Ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu počeo je protest liste "Srbija protiv nasilja". Saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran od 18 časova. Opozicija traži poništenje izbora u Beogradu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da će, u skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimati i fotografisati učesnike javnih okupljanja koja će se održati 20. decembra, kao i fudbalske i košarkaških utakmica koje će se odigrati, sutra u Beogradu. 

Vučić dobio najviše glasova u Sofiji i Bukureštu, Srbija protiv nasilja u Ženevi i Londonu

Kada je reč o biračima u inostranstvu, od 39.270 upisanih birača na parlamentarnim izborima glasalo je 21.797, što su trenutni podaci na osnovu 58 obrađenih biračkih mesta od ukupno 81.

Najveći broj glasova birača iz inostranstva dobila je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 53,31 odsto glasova. Na drugom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 29,26 odsto glasova, a na trećem lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" sa 3,55 odsto.

Na četvrtom mestu je lista "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović" (2,81 odsto), a na petom lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" (2,62 odsto).

U Sarajevu najviše glasova je osvojio SNS 73,7 odsto, potom slede Srbija protiv nasilja 7,67 odsto, te lista Usame Zukorlića i Tomislava Žigmanova 4,11 odsto.

SNS je u Mostaru osvojio 84,35 odsto, NADA 5,44 odsto, SPN 2,72 odsto, dok je u Podgorici SNS dobio 59,57 odsto glasova, a SPN 21,28 odsto. U Kumanovu naprednjake je na glasačkom listiću zaokružilo 93,68 odsto birača, a SPN 0,82 odsto, dok su u Skoplju iste liste osvojile 82,55 i 5,76 odsto.

SNS je najviše glasova osvojio u Sofiji (84,48 odsto), Bukureštu (76,92 odsto), Luganu (65,27 odsto), Kopenhagenu (50,56 odsto). U Nikoziji SNS-u je pripalo 50,43 odsto glasova, a SPN 33,91 odsto, u Moskvi SNS-u 35,91 odsto, SPN-u 20 odsto, dok je Nestorović dobio 11,82 odsto, a u Istanbulu SNS 44,93 odsto, SPN 21,01 odsto, SDA Sandžaka 9,42 odsto.

U Abu Dabiju je SNS na 47,9 odsto, a SPN 36,23 odsto glasova. U Čikagu 52,96 odsto za SNS i 32,51 odsto za SPN. U glavnom gradu Francuske Parizu SNS je imao 43,63 odsto, Srbija protiv nasilja 41,08 odsto.

S druge strane, manje od 10 odsto SNS je zabeležila u Vankuveru, Oslu, Hagu, Ženevi, Madridu, Helsinkiju.

Koalicija Srbija protiv nasilja najviše glasova osvojila je u Ženevi (84,82 odsto) Londonu (81,88) i Hagu (81,8), kao i u Helsinkiju (79,55 odsto), Madridu (77,04), Oslu (74,23), Vankuveru (71,43), Briselu (66,34), Pragu (65 odsto), Stokholmu (65,82), Torontu (64,46), Berlinu (61,6), Rimu (58,78), Otavi (53,75 odsto), Minhenu (53,7).

 

Transparentnost: Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori bez nepravilnosti

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" zaključio je danas da su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji sprovedeni bez značajnijih nepravilnosti.

Generalni sekretar Saveta Mario Spasić izjavio je da se u javno dostupnom registru prigovora, koji je dostupan na sajtu Republičke izborne komisije, vidi da ima dva prigovora koji nisu rešeni, dok postoji nekoliko onih koji su u skladu sa zakonom odbačeni kao neosnovani.

"To što negoduju oni koji su očigledno izgubili izbore jeste samo njihov problem. Nije normalno da nedostatak podrške birača i nedostatka bilo kakve politike sada zabašuruju navodnom krađom izbora. I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je potvrdio ovo o čemu ja pričam", istakao je Spasić.

Spasić je ukazao da se vlast ne može menjati bez podrške naroda.

"Protest onih koji su izgubili izbore potpuno besmislena reakcija na sopstvenu nesposobnost", naveo je Spasić.

Birači sa KiM najviše glasali za Vučića, Šešelj na drugom mestu u zatvorima

Sva biračka mesta regiona Kosovo i Metohija obrađena su i prema podacima Republičke izborne komisije na parlamentarne izbore izašlo je 23.878 birača sa KiM, odnosno 25,35 odsto.

Najveći broj glasova dobila je izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", 17.087 glasova - 71,56 odsto. Na drugom mestu je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" koja je osvojila 2.249 glasova, odnosno 9,42 odsto, a iza nje je lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 1.042 glasova, odnosno 4,36 odsto. Na četvrtom mestu je lista srpske koalicije NADA sa 3,78 odsto, a iza nje lista "Nacionalno okupljanje" sa 2,69 odsto.

Brojanje glasova završeno je i na biračkim mestima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno obrađeno je svih 29 biračkih mesta. Od 8.543 upisanih birača na izbore je izašlo 6.959 njih, odnosno 81,45 odsto.

Najveći broj glasova na parlamentarnim izborima imala je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 4009 glasova, odnosno 57.62 odsto. Na drugom mestu je lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" koja je osvojila 564 glasa odnosno 8,11 odsto, a na trećem mestu je lista "Srbija protiv nasilja" koja je imala 7,4 odsto (515 glasova).

Na četvrtom i petom mestu su lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" sa 6,5 odsto ili 452 glasa, i lista "Nacionalno okupljanje" sa 4,77 odsto, odnosno 332 glasa.

Kako se glasalo u Beogradu, a kako u Vojvodini

Prema podacima na sajtu Republičke izborne komisije, u Beogradu je na osnovu 1.177 obrađenih biračkih mesta, od ukupno 1.180 na beogradska birališta izašlo 944.841 birača, odnosno 59.03 odsto.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 353.410 glasova, odnosno 37,49 odsto, zatim lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 324.107 glasova, odnosno 34,38 odsto.

Treća po broju osvojenih glasova redu je lista "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 62.073 glasova, odnosno 6,58 odsto, a iza nje se nalazi lista srpske koalicije NADA koja je osvojila 59.518 glasova, odnosno 6,31 odsto glasova. Na petom mestu je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" koja je osvojila 48.946 glasova, odnosno 5,19 odsto.

Na birališta u Vojvodini, izašlo je 985.903 birača, odnosno 59,62 odsto, a na osnovu 1.767 (od ukupno 1.776) obrađenih biračkih mesta, na prvom mestu je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" koja je osvojila 471.653 glasova, odnosno 47,91 odsto.

Na drugom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 220.623 glasova, odnosno 22,41 odsto, iza te liste je lista "Savez vojvođanskih Mađara" koja je osvojila 60.388 glasova, odnosno 6,13 odsto. Na četvrtom mestu je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" koja je osvojila 45.464 glasova, odnosno 4,62 odsto, dok je na petom mestu lista srpske koalicije NADA koja je osvojila 43.335 glasova, odnosno 4,4 odsto.

Da li će Milica i Boško ući u parlament?

Koaliciji "Nacionalno okupljanje", koju čine Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski i Srpski pokret Dveri Boška Obradovića se, prema aktuelnim podacima RIK-a, nedostaje nešto manje od 10.00 glasova da bi došli do cenzusa.

Prema najnovijim rezultatima na 98,9 odsto obrađenih biračkih mesta, ta koalicija je osvojila 104,813 glasova, odnosno 2,77 odsto.

Da li je taj broj dostižan, odnosno da li će ta koalicija uspeti da dođe do magične brojke od tri odsto - zavisi od broja izbornih mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno, ali i od toga da li će dobiti podršku drugih opozicionih lista.

Opširnije čitajte OVDE

Peking čestitao Vučiću uspešne izbore u Srbiji i pobedu koalicije oko SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku Ministarstva spoljnih poslova Kine u ime kineskog rukovodstva povodom uspešno održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i pobede koalicije "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

"Čestitamo Srbiji na nesmetanom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora. Verujemo da će Srbija, pod vođstvom predsednika Vučića i nove Vlade Srbije, nastaviti da napreduje u nacionalnoj izgradnji", navodi se u čestitki kineskog MSP-a, kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kina, kako je navedeno, pridaje veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa i raduje se saradnji sa Srbijom na učvršćivanju međusobnog političkog poverenja između dve države, produbljivanju praktične saradnje u raznim oblastima i unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije na viši nivo.

Aleksić: Protesti SPN ispred RIK-a biće nastavljeni

Jedan od nosilaca izborne liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić najavio je da će protesti te koalicije ispred zgrade RIK-a biti nastavljeni i danas zbog, kako tvrde, nepravilnosti izbornog procesa.

On je za to rekao za televiziju "Nova S" u zgradi Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, gde je sinoć zajedno sa Marinikom Tepić započeo štrajk glađu, i gde će, kako su najavili, ostati dok se ne ponište izbori u Beogradu, rekao da se protesti ispred zgrade RIK-a nastavljaju i večeras.

Aleksić tvrdi da se u Beogradu dogodila izborna krađa i očekuje da im se na protestu priključe i druge opozicione stranke.

On je rekao i da je sinoć Gradska izborna komisija odbila da na dnevni red stavi zahtev liste "Srbija protiv nasilja" o poništavanju izbora na nivou Beograda.

Prema Aleksićevim rečima, RIK je najveće izborno telo na funkciji i može da reaguje tako što će njihove zahteve preusmeriti na GIK.

Proglas: Poništiti izbore u Beogradu, ovo je poslednja šansa

Inicijativa "Proglas" traži od nadležnih ustanova Republike Srbije da ponište izbore u Beogradu, kao i na svim drugim mestima gde su utvrđene značajnije nepravilnosti.

"Podsećamo da izigravanje slobodno izražene volje birača predstavlja grubo kršenje Ustava Republike Srbije, ali i međunarodnih obaveza koje je naša država preuzela. Imajući u vidu i ranija iskustva sa izbornim neregularnostima u Srbiji, upozoravamo da će oglušivanje o naše zahteve dovesti do totalne erozije poverenja građana u svrsishodnost izbornog procesa, ali potencijalno i do ugrožavanja unutrašnje i regionalne bezbednosti", saopštili su iz "Proglasa".

Inicijativa, kažu, poziva građane Srbije da budno prate ishod "drame u kojoj se našlo naše društvo nakon izbora 17. decembra" pošto je, kako tvrde "ovo možda poslednja šansa da odbranimo duboko uzdrmani demokratski poredak u Srbiji".

Dodik: Jaka Srbija preduslov mira na Balkanu, Vučić lider koji Srbiju čini jačom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za RS jaka i bogata Srbija preduslov opšteg mira za čitav Balkan i istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lider koji Srbiju čini jačom i moćnijom.

Dodik je, u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa", rekao da se Srbija kroz svoju istoriju suočavala sa raznim izazovima i pritiscima i da je prosto nemoguće naći istorijski period koji nije obeležen borbom za zaštitu identiteta i postojanja srpskog naroda.

"Srbija je krajem 20. veka ponovo doživela tragedije i pogrome. Danas gradi svoju budućnost", istakao je Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje o tvrdnjama opozicije u Srbiji o glasačima iz Republike Srpske, rekao da je pozvao sve one koji imaju pravo glasa u Republici Srpskoj da podrže listu koju predvodi Vučić i Srpsku naprednu stranku, jer je, kako je istakao, za Republiku Srpsku važan kontinuitet i nastavak započetih procesa.

Dodik je ukazao da Srbija nastoji da zaštiti srpski narod, kao i srpske manastire i svetinje na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da Srbi na KiM nemaju osnovna prava, da su proganjani i da Srbija čini sve da ih zaštiti, ali da je situacija veoma složena jer međunarodna zajednica ne čini gotovo ništa.

Uhapšeni osumnjičeni da su napali Miladina Kovačevića ispred RIK-a

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili su D. M. (20) iz Jagodine i I. K. (19) iz Beograda zbog sumnje da su sinoć ispred zgrade Republičke izborne komisije napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, saopštio je MUP.

Sumnja se da je D. M. noćas ispred zgrade Republičke izborne komisije, u Ulici kralja Milana, sprečavao članove te komisije da odu nakon izlaska iz zgrade, a potom i odgurnuo direktora Republičkog zavoda za statistiku, oštećenog Miladina Kovačevića.

I. K. je, kako se sumnja, više puta bacio čvrste predmete ka zgradi RIK-a, pokušavao da ukloni zaštitnu ogradu, vređao policajce, a potom odgurnuo jednog policijskog službenika.

Protiv 34-godišnjeg muškarca biće podneta prekršajna prijava u redovnom postupku zbog učinjenog prekršaja vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča iz Zakona o javnom redu i miru.

D. M. i I. K. je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Bilčik: Nismo primetili sistemske neregularnosti, izbori dobro sprovedeni

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da posmatračka delegacija EP nije primetila sistemske neregularnosti tokom izbora.

On je za "Insajder" pojasnio da su primećene nepravilnosti tokom glasanja, ali da one nisu bile veće.

"Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini mislim da su izbori protekli glatko", rekao je Bilčik.

On je i čestitao građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine.

Prema njegovim rečima, dobro je što će Srbija nakon ovih izbora imati reprezentativniji pluralistički parlament.

On je ponovio da posmatrači EP nisu primetili sistemske nepravilnosti na na sam dan izbora, ali da su međunarodne misije ocenile da u pogledu jednakih uslova u kampanji postoje neka sistemska pitanja koja su proistekla iz dominantne pozicije vladajuće većine i vladajuće partije.

Bilčik je rekao i da nije na njemu da donosi sud o izbornim rezultatima, već da je to na vlasti u Srbiji.

"Sva ta pitanja trebalo bi da budu pravilno obrađena, propisno istražena i adresirana. To je izuzetno važno. Sa naše tačke gledišta videli smo neke nepravilnosti, ali u celini smo videli i nesmetano odvijanje izbora kada su u pitanju republički izbori. Lokalne izbore u Beogradu nismo posmatrali", rekao je Bilčik.

Kada se radi o glasačima sa KiM on je rekao da je šteta što to nisu mogli da obave u Pokrajini, ali da je dobro što su mogli u centralnoj Srbiji i da se vrate kućama bez problema.

Dodaje i da se nada da će Srbija sada biti malo oslobođena vanrednih izbora jer, kako kaže, stalni izborni ciklusi ne dozvoljavaju prostor za politički rad i političke odluke koje su ključne za kretanje Srbije ka EU.

Milivojević: Na izborima pokradena narodna volja, protest i večeras ispred RIK-a

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević rekao je da je na izborima pokradena narodna volja i da će se koalicija "Srbija protiv nasilja", u kojoj je i DS, protestima boriti za očuvanje elementarnog dostojanstva građana.

On je za televiziju "Nova S" rekao da je izborni proces u Beogradu i Srbiji bio "nelegitiman" i pozvao građane da večeras u 18 časova ponovo dođu i protestuju ispred Republičke izborne komisije (RIK), zgrada Skupštine Srbije, u Ulici kralja Milana.

"Pozivaćemo ljude svakoga dana da se okupe ispred zgrade u kojoj je Republička izborna komisija. Nemoguće je ući u zgradu, vrata su blindirana i ima mnogo policije. Pravi metod za borbu protiv krađe na izborima je protest i pritisak na RIK", rekao je Milivojević.

Govoreći o, kako je naveo, krađi izbora, podsetio je da su o tome "obavestili i misiju OEBS-a".

"Nepotrebno je davati nove dokaze, ali ćemo ih mi svakako prikupljati. Juče je članovima Gradske izborne komisije u Beogradu zabranjeno da govore o izbornoj krađi i iznesu dokaze. Ovo je bitka za slobodu i poštovanje dostojanstva građana", naveo je Milivojević.

Dimitrijević: Pronađeni noževi i motke, pokušaj da se nasilje prenese u RIK

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da su tokom protesta opozicije okupljene ispred liste "Srbija protiv nasilja" pronađeni noževi, palice i motke i da je to bio pokušaj da se nasilje sa ulice prenese u RIK.

"Protesti ispred RIK, ma koliko sami po sebi bili skandalozni i nedopustivi u demokratskom društvu, prerasli su u nasilje koje do sada nije zabeleženo, kada je u pitanju rad RIK-a i svih drugih organa za sprovođenje izbora", rekao je sinoć Dimitrijević.

On je naglasio da nezadovoljstvo izbornim rezultatom nikada do sada nije dovodilo do fizičkog nasilja i direktnog ugrožavanja zdravlja bilo koga u sedištu RIK-a i da su zbog toga članovi šokirani, ali samo donekle iznenađeni, jer je sva agresivna retorika unazad nekoliko dana, kako je rekao, očigledno morala da kulminira nasiljem.

Pročitajte više u odvojenoj vesti ovde.

Stejt department: Radujemo se nastavku saradnje sa sledećom vladom Srbije

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da se Sjedinjene Američke Države raduju nastavku saradnje sa sledećom vladom Srbije.

"Radujemo se nastavku saradnje sa sledećom vladom Srbije na jačanju demokratskog upravljanja, vladavine prava i unapređenju regionalne stabilnosti, kao i na nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Miler na brifingu za novinare u ponedeljak.

Na pitanje o navodnim nepravilnostima na dan izbora, portparol Stejt departmenta je rekao da SAD zasad neće komentarisati preliminarne izveštaje posmatračke misije OEBS-a.

Prema preliminarnim rezulatima izbora za narodne poslanike, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je najviše glasova (46,71 odsto), nakon što su obrađena sva biračka mesta u Srbiji.