Upozorenje dr Nestorovića o stvaranju atmosfere Majdana: "Ništa nije slučajno"

Beogradski protesti, najavljeni i pre održavanja izbora, izazivaju neprijatna podsećanja na zbivanja u Kijevu iza kojih su stajale zemlje Zapada

Uspomene na vatru, dim, prolivenu krv i pogibiju "nebeske stotine", kako su nazvani ljudi koji su na kijevskom centralnom trgu 2014. položili život zbog sebičnih interesa Zapada, najbolnije su uspomene na Evromajdan koji je pre deset godina uništio budućnost Ukrajine. Legitimni predsednik Viktor Janukovič je, posle masovnih protesta, svrgnut, a izmanipulisana masa na vlast je dovela daleko podobnijeg lidera, Petra Porošenka.

Sinoćna dešavanja ispred Republičke izborne komisije u Beogradu probudila su strahove da je protest pristalica prozapadne opozicije ispred ove ustanove bio daleko više od "gandijevske" borbe za navodnu izbornu pravdu, i da je pukom srećom, bar sinoć izbegnuta eskalacija.

Neki, međutim, smatraju da Srbiji ovih dana zapravo, ne preti samo eskalacija, već ni manje ni više nego – majdanizacija.

"Ono što ne valja je stvaranje nestabilnosti. Možda je koalicija Srbija protiv nasilja nezadovoljna rezultatima izbora, ali ovo što najavljuju, proteste koji će biti svakodnevni, a još nije završen izborni proces i nema zvaničnih rezultata izbora, plašim se da se stvara atmosfera Majdana. Tako da ima puno faktora o kojima moramo da razgovaramo", poručio je novopečeni član parlamenta Branislav Nestorović, pre nego što je nezadovoljna opozicija izašla na ulicu.

Da se nešto ozbiljno "kuva" znalo se, zapravo, i pre nego što su građani izašli na birališta.

O tome svedoči i snimak razgovora lidera izborne liste Srbija protiv nasilja sa pripadnicima MUP-a koji su članovi koalicije objavili na Tviteru.

Organi reda naveli su  u tom razgovoru da su došli do informacija da se planira napad sličnom onom koji se  2020. godine desio u Skupštini, a da su to saznale "naše bezbednosne službe, potvrđeno je i među ljudima iz vaših redova (pripadnicima Srbije protiv nasilja), a dobili smo i od nekih stranaca tu informaciju". Pripadnike koalicije Srbija protiv nasilja oni su zamolili da to ne bude "način i modalitet" jučerašnjeg dana.

Ispostavilo se, u međuvremenu, da su se obistinili strahovi MUP-a, ali ono što je nejasno jeste to - kako je moguće da se, danima pre (navodne) izborne krađe koja se još nije ni dogodila jer izbori nisu ni bili održani, isplanira protest tim povodom?

Da li je možda Janko Veselinović ponovo konsultovao "anđeoske brojeve" i iz nedeljnog horoskopa saznao da vlast sprema prevaru - ili postoji neki drugi, od nas, međutim, skriven razlog zbog koga je protest pripreman unapred?

Zbog svega toga, teško je oteti se utisku da juče održani skup predstavlja samo dalje zaoštravanje ranije započetih akcija. Izbori su izgleda samo povod.

Još letos se, dok su širom zemlje organizovane protestne šetnje, govorilo o "majdanizaciji" Srbije, a na tvrdnje pojedinih zvaničnika koji su proteste u našoj državi poredili sa Evromajdanom, odgovorila je i ukrajinska ambasada, tešeći nas da "ono što se ponekad pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao 'ukrajinski scenario' u stvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti".

Oglasio se tada i poslanik i aktivista Aleksandar Olenik tvrdeći da protest, koji se održava pod parolom "Srbija protiv nasilja", predstavlja pokušaj da Srbija nađe svoje mesto na Zapadu "ako ne mirom, onda suprotno".

Olenik je, kako bi ilustrovao svoju poentu, stigao čak i do Kijeva, i to baš do trga Majdan.

"Evo nas u Ukrajini, u Kijevu, na trgu Majdan. Ovde ćemo biti nekoliko dana i odavde vas pozivamo na sutrašnje proteste protiv nasilja u Beogradu. Vidim histeriju u režimskim medijima, pa da naglasim, na Majdanu se branila i odbranila demokratija i evropska ideja u Ukrajini. Protestima u Beogradu branimo ideje demokratije i EU u Srbiji uz podršku mnogo, mnogo više građana nego na Vučićevom kontramitingu", naveo je Olenik.

Naglašavajući vezu između Evromajdana i opozicionih protesta, Olenik je direktno rekao da "ništa nije slučajno".

Problem je, međutim, u tome što Majdan nije bio spontani izliv građanskog nezadovoljstva, već pažljivo planiran i na Zapadu režiran državni udar u kome su, kako se ispostavilo, demonstranti ubijani sa položaja koje su držali sami demonstranti. Neko ih je, očigledno iskoristio kao topovsko meso – što se i danas, deset godina kasnije, takođe u produkciji Zapada dešava na frontu.

Nagoveštaj o tome da bi mogao da se sprema pokušaje "majdanizacije"  u Srbiji, nedavno je u intervjuu za "Novosti" izneo i bivši šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin.

"Zapadne ambasade su počele da se susreću sa DSS-om kada su dobili garancije da će posle izbora ići sa Đilasovom listom i da tako neće biti otpora priznavanju KiM, ulasku u NATO i sankcijama Rusiji. Tako je Đilasovoj listi rečeno da se ne izjašnjava otvoreno ni o jednom pitanju i da kampanju vode samo kroz napade na Vučića, a da izbore unapred proglase nelegitimnim i da u izbornoj noći upadnu u RIK i pozovu na nerede", rekao je Vulin nakon što je zbog pritiska Zapada podneo ostavku na funkciju direktora BIA.

Za sada, noževi, motke i palice nisu upotrebljeni. Umesto njih demonstranti su sinoć koristili paradajz, jaja, i flaše kako bi njima gađali državne institucije. Nadajmo se da će se demonstranti zadržati na svojim arsenalom iz frižidera, i da ovi drugi arsenali u Srbiji neće biti iskorišćeni kao što su ih upotrebljavali u Kijevu.