Srbija i Balkan

Šmitov ultimatum vlastima u BiH: Usvojite izmene Izbornog zakona ili ću ih nametnuti

Imam poštovanje prema parlamentu, ali ovo je moj poslednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese odluku sama, poručio je Šmit
Šmitov ultimatum vlastima u BiH: Usvojite izmene Izbornog zakona ili ću ih nametnuti© Milos Tesic/ATAImages

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN, ali ni sve potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozvao je predstavnike vlasti da se u narednih nekoliko dana dogovore oko tehničkih izmena Izbornog zakona BiH koje se odnose na veću transparentnost prilikom glasanja, odnosno uvođenje novih elektronskih tehnologija.

On je na konferenciji za novinare, koja je bila otvorena samo za snimatelje i fotoreportere, rekao da će u suprotnom on nametnuti te izmene, prenose "Nezavisne".

"To mora da se desi sada, ne u narednom mesecu, godini. Ne, ove nedelje se to mora uraditi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima nadležnost i ovlašćenje da odnose tu odluku", rekao je Šmit i dodao da poštuje suverenitet BiH, ali da moraju da se donesu reforme da se omogući da izborni zakon bude fer i transparentan.

"Imam poštovanje prema parlamentu, ali ovo je moj poslednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese odluku sama. Ukoliko ne, ja ću doći do vremenskih rokova, smatraću da je to nepoštovanje birača. Apelujem na sve i političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa i voleo bih da domaći organi nađu rešenje", kazao je Šmit.

Kako je rekao prvo bi trebalo da se napravi pravna osnova za nove tehnologije, da se uvede elektronsko prebrojavanje glasova, evidencija birača poput skeniranja otiska prsta.

"Druga stvar koju moramo da restruktuiramo jeste lanac nadzora nad procesom glasanja, što podrazumeva da birački odbori budu profesionalizovani, odnosno da predsedavajući biračkih odbora i njegov zamenik budu neutralni, i to znači da ih više neće birati politčke stranke", rekao je Šmit.

Istakao je da mora i da se razmotri mogućnost uvođenja video-nadzora na glasačkim mestima i dodao da je zabrinjavajuća činjenica da BiH, prema podacima, ima više birača nego stanovnika.

"Zaštita tajnosti glasa, zaštita ispravnog tretmana biračkog materijala i da se pobrinemo da nikakve prevare ne budu moguće", naglasio je Šmit.

image