Srbija i Balkan

Prištinska policija i dalje u "Rajskoj banji" u Banjskoj, Svečlja: Ovo je lekcija

Ulazi u restoran, hotel i spa centar su blokirani, a radnicima su, uz podršku policije, naredili da napuste objekte

Pripadnici kosovske policije nadgledaju i kontrolišu ulaz u hotel i banjski kompleks "Rajska banja" u Banjskoj, mestu u opštini Zvečan, u koji su juče ušli službenici Agencije za privatizaciju i stavili lance i katance na svim vratima objekata.

Ulazi u restoran, hotel i spa centar su blokirani, a radnicima su, uz podršku policije, naredili da napuste objekte, iako nisu bili u funkciji od izbijanja oružanog sukoba u Banjskoj, pre nešto manje od tri meseca.

Ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova Dželjalj Svečlja rekao je danas da nema sumnje da je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) vlasnik kompleksa "Rajska banja" u Zvečanu, prenosi Telegrafi.

"Ovo je lekcija za sve one koji žele da ulažu nelegalno, da to ne mogu da rade", rekao je Svečlja.

On je dodao da što se tiče upravljanja tim kompleksom, da je to rezultat spajanja dva ministarstva - unutrašnjih poslova i bivšeg ministarstva javne uprave.

"Bivše Ministarstvo uprave ima Odeljenje za upravljanje objektima takve vrste u vlasništvu države. To je razlog zašto smo mi preuzeli upravljanje ovim objektom", rekao je Svečlja.

Svečlja je rekao i da očekuje da će policija i Tužilaštvo u narednim danima izaći sa izveštajem o saznanjima o sukobu od 24. septembra u Banjskoj.

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) saopštila je da je preuzela upravu nad kompleksom "Rajska banja" u Banjskoj kod Zvečana, kao imovinu društvenog preduzeća "Trepča standard" i dala je u zakup ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kancelarija za KiM saopštila je da su "politički ekstremisti u Prištini, potpuno bespravno i pod pretnjom silom isterali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana". 

"Srbima je na ovaj način još jednom iz Prištine poručeno da nemaju pravo na razvoj svojih lokalnih zajednica, niti pravo na posao i socijalnu sigurnost", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, jer "ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu pokrajine sad već svakodnevno, bez ikakve zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu".

"Priština je i na ovaj način potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa Kosova i Metohije i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu, budući da je turističko-rekreativni kompleks 'Rajska banja' jedna od strateških investicija Beograda na severu Kosova i Metohije. Granice bezobrazluka i bahatosti Kurtija i njegovih siledžija očito ne postoje, i jasno je da je današnja akcija Prištine u selu Banjska deo plana etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naglašeno je da će i o ovom napadu informisati međunarodnu zajednicu, uključujući i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Objekat "Rajska banja" otvoren je 2019. godine, a finansirala ga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

image