Srbija i Balkan

Mandić: Nisam glasao u Srbiji, bio sam sa prijateljima u izbornoj noći

U Skupštini Crne Gore povela se rasprava o dolasku Mandića u izborni štab SNS-a 17. decembra
Mandić: Nisam glasao u Srbiji, bio sam sa prijateljima u izbornoj noći© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) i Skupštine Crne Gore Andrija Mandić odgovorio je na zamerke što se u izbornoj noći u Srbiji našao u štabu Srpske napredne stranke.

Mandić je kazao da nema ličnu kartu i pasoš Srbije, kao i da nije glasao na parlamentarnim izborima 17. decembra, već je u izbornoj noći bio sa prijateljima.

Na optužbe poslanika Demokratske partije socijalista Andrije Nikolića da je svojim prisustvom u štabu unizio Crnu Goru, Mandić odgovara da državu Crnu Goru predstavlja predsednik države i tako je zapisano u Ustavu.

"Ja sam predsednik Skupštine, zato što je to dogovor u okviru parlamentarne većine. Ne bi ni Spajić bio premijer da nije dogovora parlamentarne većine. Ne bi ni Milatović bio predsednik da u drugom krugu nismo podržali njegov izbor. Imao sam dužnost da, kao predsednik NOVA, nakon izbora, prijateljima poželim uspeh u daljem rukovođenju države", rekao je Mandić.

Dodao je da je siguran da je interes Crne Gore da ima dobre odnose sa Srbijom, te da su most za takve odnose srpski političari iz Crne Gore.

"Što to Vama smeta, ako želite dobro Crnoj Gori? Nemojte nama udaljavati Srbiju. Umesto da mi kažete 'bravo', vi insistirate na tome da imamo loše odnose. Nemam ni ličnu kartu, ni pasoš, nisam ni upisan u birački spisak Srbije. Nisam glasao, niti sam dao ijednu javnu izjavu, ali kada su se završili izbori, bio sam sa svojim prijateljima i to može da bude samo na korist Crne Gore", kazao je Mandić.

Nikolić mu je rekao da je "odlaskom u Srbiju priznao da je to njegova država".

"Navedite mi jedan primer iz sveta da neki nosilac državnih funkcija prisustvuje u izbornom štabu, da se slika i aplaudira izbornoj pobedi, a da to nije Milorad Dodik. Ne možete jer se to ne radi, i ovo što se objasnili, ne samo da je neubedljivo, već nema ni političkog rezona", dodao je poslanik DPS-a.

Mandić je odgovorio da je dobro što "Crna Gora dugo pamti".

"Setite se ko vas je sve pozdravljao na kongresima. Setite se, premotajte malo sećanja... Ne zaboravite da je vaša partija bila kao simbiozom povezana sa SNS-om... Ja uverenja i načela zbog kojih sam ušao u politiku nisam nikada promenio, a pogledajte evoluciju svoje partije", poručio je Mandić.

Predsednik Skupštine je istakao da je bio na udaru DPS-a i kada je biran za čelo parlamenta.

"Ipak, dobio sam najviše glasova za izbor od svih dosadašnjih predsednika. Mi kao parlamentarna većina smo izabrali vladu i snažno je podržavamo, sledi rekonstrukcija i ZBCG će ući u samu vladu i ona će biti još jača i radiće u interesu svih građana Crne Gore", poručio je Mandić.

image