RIK ponovio da nije nadležan za beogradske izbore: Objavili biračka mesta na kojima se ponovo glasa

Ako je ideja da se RIK etiketira kao krivac, jer su možda nezadovoljni rezultatima, ja ne mogu na to da utičem, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević

Na 38. sednici Republičke izborne komisije jednoglasno je doneto Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na pojedinim biračkim mestima u Srbiji.

Sa 31 glasom za, na sednici RIK-a konstatovano je da se izbori ponavljaju na mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja i na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike.

Glasanje će se ponoviti 30. decembra, a pravo glasa na ponovljenim izborima imaće 12.240 glasača.

"Rezultati za narodne poslanike ne mogu se utvrditi na biračkom mestu broj 28 u Babšunici, broj 2 u Bojniku, broj 18 u Velikom Gradištu, kao i na biračkim mestima sa brojevima 2, 24 i 45 u Vlasotincu. Izbori će biti ponovljeni i na biralištima sa brojevima 23 u Trsteniku, 15 u Žagubici, 5 u Koceljevi, 40 u Lebanu, 18 u Petrovcu na Mlavi, 8 u Plandištu, 24 u Raškoj, 6, 25, 37 u Svrljigu, 40 u Tutinu, 8 u Ćupriji. Poništava se glasanje na biračkim mestima sa brojevima 32 u Aranđlovcu, 24 u Babušnici, 23 u Velikom Gradištu, 26 u Koceljevi, 10 u Kosjeriću, 7 u Kuli, 4 u Petrovcu na Mlavi, 22 u Svrljigu, 25 u Topoli i 16 u Ćupriji, na kojima će se izbori održati ponovo", rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević. 

Glasački listići štampaju se na papiru bele boje, a kontrolni za proveru će biti u rezedo boji.

Kada je u pitanju zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda, koji su podneli narodni poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, predstavnici RIK- a su utvrdili da nije pravno uredan i da ne može biti razmatran na sednici.

"Apsolutno smo nenadležni. Ako je ideja da se RIK etiketira kao krivac, jer su možda nezadovoljni rezultatima, ja ne mogu na to da utičem. Stekao sam utisak da imaju poverenje u svoj tim pravnika, ali on ih je doveo u zabludu", objasnio je Dimitrijević.

Predsednik RIK-a je ponovio da oni nisu nadležni za Beograd, a pogotovo da utiče za raspisivanje novih izbora.