Srbija i Balkan

Nebojša Rodić postavljen na dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori

U Službenom glasniku objavljen je "Ukaz o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori"
Nebojša Rodić postavljen na dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori© TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC,

Nebojša Rodić je ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića postavljen na dužnost ambasadora u Crnoj Gori, objavljeno je u Službenom glasniku Srbije.

"Postavlja se Nebojša Rodić na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori. Ovaj ukaz stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku Republike Srbije'", objavljeno je u Službenom glasniku.

U Službenom glasniku objavljen je "Ukaz o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori".

Rodić je stalno zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, sa zvanjem ambasadora, od 2000. godine.

Bio je ambasador u Azerbejdžanu, a 2018. godine je imenovan za ambasadora u Republici Austriji

Radio je i na poslovima pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara.

Navodi se da je u Narodnoj Skupštini Srbije radio na poslovima zamenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsednika Skupštine, kao i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Obavljao je dužnost Generalnog sekretara predsednika Srbije, zatim je do 2013. godine bio direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i član Vlade i ministar odbrane Srbije do aprila 2014. godine.

Srbija više od dve godine nije imala ambasadora u Podgorici, kao ni Crna Gora u Srbiji.

Prethodni ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je proglašen personom non grata i proteran je iz Crne Gore nakon što je krajem 2020. godine Podgoričku skupštinu iz 1918. nazvao "slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Božović je nastavio da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata.

Njega je, međutim, bivša Vlada Zdravka Krivokapića povukla iz Beograda u februaru 2021, pa je to diplomatsko mesto ostalo upražnjeno.

image