Srbija i Balkan

"Džeruzalem post" o Vučiću: Predsednik Srbije prepoznao je da prosperitet leži u miru

Kulturne veze između ruskog i srpskog naroda su duboke i malo je verovatno da će biti prekinute, navodi "Džeruzalem post"
"Džeruzalem post" o Vučiću: Predsednik Srbije prepoznao je da prosperitet leži u miru© Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku čiji su centralni deo savezi sa svetskim silama, dok je Beograd postao jedan od najzanimljivijih gradova u Evropi, piše "Džeruzalem post" u tekstu o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pod nazivom "Srbija sija kroz svog predsednika".

Mnogima je lako da na to zaborave, ali 1990-ih godina Evropu je zahvatio užasan sukob - rat na Balkanu. Ova prelepa zemlja, nekada razorena ružnom i odbojnom etničkom borbom, doživela je izuzetnu transformaciju. Ono što je nekada bilo žarište nestabilnosti sada je postalo svetionik stabilnosti. Postizanje stabilnosti na Balkanu nije bilo lako; zahtevalo je vođstvo i hrabrost, piše izraelski medij.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je od službe u Miloševićevoj ratnoj vladi prešao u čoveka mira, odigrao je ključnu ulogu - on je prepoznao da prosperitet Srbije leži u miru i međunarodnim savezima, dodaje "Džeruzalem post".

Srbija, koja je propatila kroz godine rata, navode, nije zainteresovana za održavanje sukoba. Umesto toga, njen fokus leži na međunarodnim savezima i prosperitetu sopstvenog naroda. Kritike koje sugerišu drugačije često potiču iz pogrešnog razumevanja moderne međunarodne diplomatije malih zemalja. Predsednik Srbije mora da održava saveze sa susednim državama za dobrobit svojih građana - zadatak koji je daleko izazovniji od pisanja članaka. On je lider jedne države, a ne TV komentator.

"Vučić, često optuživan da je isključivo povezan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sarađuje sa širokim spektrom nacija, uključujući Izrael, Sjedinjene Američke Države, Zapad, Istok, Kinu i Rusiju. Srbija je godinama radila sa američkom administracijom na uspostavljanju mira na Kosovu, pokazujući nezavisnu spoljnu politiku", dodaje "Džeruzalem post"

Izraelski medij dalje navodi da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku čiji su centralni deo savezi sa svetskim silama - "kritički članci predstavljaju Srbiju kao marionetu Moskve, a to je neosnovana optužba".

Srbija ne podržava sukob u Ukrajini, ali radi na ublažavanju tenzija i donošenju mira. Principijelan stav Srbije, kao nekoga ko je u prošlosti bio pod sankcijama, je protiv sankcija. Po mišljenju države, sankcije ne vode ka rešenju, već ka učvršćivanju pozicija. To važi za sankcije Rusiji i bilo kojoj drugoj zemlji.

Kakve to veze ima sa predstavljanjem Srbije kao ruskog ogranka?

"Tokom godina, Srbija je igrala značajnu ulogu u sprečavanju ilegalnih migracija iz istočne Evrope na zapad i bila je ključni igrač u ratu protiv širenja ilegalne robe i oružja. Zemlja jača svoju upravu i vladavinu prava, doprinoseći dobrobiti bezbednosti i bezbednosti Evrope", piše "Džeruzalem post".

Vučić, međutim, nije pokrenuo odnose Rusije i Srbije. Kulturne veze između ruskog i srpskog naroda su duboke i malo je verovatno da će biti prekinute, bez obzira na vođstvo u obe zemlje. Kako piše "Džeruzalem post" te veze su počele pre Putina i trajaće posle njega. "Najvažnije je šta predsednik Srbije radi za dobrobit svojih građana. Aleksandar Vučić se zalaže za demokratiju, transparentnost, vladavinu prava i stabilnost."

Navode da bi "ko čuje kritiku o Vučiću od strane opozicije mogao da pomisli da u Srbiji postoje ogromni logori za protivnike režima, da je nemoguće reći ni reč protiv vlasti, i da nema izbora".

"Istina je potpuno suprotna. Srbija ima glasnu opoziciju i kritičke medije. Predsednik ohrabruje i raduje se živoj političkoj debati u zemlji i poštuje svoje protivnike. Izbori se održavaju pod međunarodnim nadzorom. Ako dođe dan kada predsednik izgubi izbore, on će napustiti svoje mesto", ističe "Džeruzalem post".

Napominju da je, samo ove nedelje, hiljade ljudi koji podržavaju opoziciju izašlo na demonstracije protiv izbornih rezultata u Beogradu. "Demonstracije se održavaju bez ikakvih problema, kao u svakoj demokratskoj zemlji. Znate li diktature u kojima se slobodno i mirno protestuje protiv rezultata izbora", pita se novinar ovog lista.

Od kada je Vučić preuzeo funkciju premijera, a zatim i predsednika, Srbija je doživela ekonomski prosperitet, piše izraelski medij i dodaje da je "zemlja postala centar za industrije i infrastrukturne projekte koji povezuju Istok i Zapad".

"Nekada pogođen sukobima, Beograd se danas smatra jednim od najzanimljivijih gradova u Evropi. Srbi, ponosni na napredak svoje zemlje, nastavljaju da glasaju za svog predsednika, prepoznajući vrednost jake nacije, snažne ekonomije i pozitivnih odnosa sa liderima širom regiona. Vučićevo predsedavanje je svedočanstvo puta Srbije od haosa do stabilnosti. Jednog dana, i svet će priznati ovu transformaciju", zaključuje "Džeruzalem post".

image