Zahtev da se EU umeša u (post)izborni proces: Na koga Srbija protiv nasilja (ne) može da računa

Šta o pismu proevropske opozicije Fon der Lajenovoj, Borelju i Bilčiku misle ostali akteri na političkoj sceni Srbije?

Prozapadna opozicija u Srbiji, okupljena na listi "Srbija protiv nasilja", sastavila je danas pismo u kojem od "dobrog duha" iz Evropske unije traže da ne priznaju rezultate izbora u Srbiji, te da sprovedu međunarodnu istragu navodne krađe glasova.

Za razliku od onih novogodišnjih, u pismu se ne navodi da su samo oni bili dobri (podrazumeva se da su oni najbolji), već da su oni drugi (vlast) bili loši.

Pošiljka nije upućena u Laponiju, već u Brisel, visokom predstavniku za spoljnu politiku EU Žozepu Borelju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, ali i drugim institucijama EU.

Još kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao izbore 1. novembra, ovaj deo opozicije izvadio je adresar i poslao pismo.

Nema veze što je bila nedelja, 8. novembar, vredno su otkucali kako je njihovo "mišljenje o ovim nameštenim izborima važno i potrebno i pre izbora, jer Aleksandar Vučić nije sproveo nijednu preporuku koju ste dali". Dakle, na delu je bilo još jedno "tužakanje".

Još jedno, jer svega nekoliko dana ranije, prozapadnu opoziciju nije mrzelo da piše Borelju nakon događaja u Banjskoj. I tom prilikom su za sve optužili Vučića i dodali zahtev da Evropska unija uvede sankcije Beogradu, ali eto takve da ne ugroze stanovništvo, već da pogode Vučića i njegove najbliže političke savetnike kojima "treba izreći svaku moguću meru".

Dakle, današnje pismo nije nikakav izuzetak, ali pitanje je šta o njemu misle ostali akteri na političkoj sceni Srbije.

Blaćenje svoje države

Sramno je da neko samo zato što nije zadovoljan voljom naroda blati svoju državu i traži ovakve stvari, kaže visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

"Što se nas tiče, slobodno mogu da istražuju šta hoće, naša pobeda je bila čista, ubedljiva i pokazala jasno šta građani Srbije žele. Dotična gospoda imaju pravo da se ljute i na nas, i na sebe i da budu isfrustrirani, samo nemaju prava da nasiljem pokušavaju da dođu na vlast. U tome će svakako biti sprečeni", poručuje Đukanović u izjavi za RT Balkan.

Može koliko god hoće komisija da se napravi i da istražuje, ali volja naroda ne može da se promeni, kaže Đukanović i dodaje da "moraju da promene nešto u sebi".

"Našli su nekolicinu poslanika iz Nemačke, koji dotiraju nezavisno Kosovo i na taj način slabe Srbiju, ali plaćaju i levo-liberalne snage u Srbiji poput Radomira Lazovića i Nebojše Zelenovića, kao i nevladin sektor. Učiniće sve kako bi destabilizovali Srbiju", ukazuje Đukanović.

Smatra da će štrajk glađu Marinike Tepić i strogi post Miroslava Aleksića biti završeni do Nove godine. "Ubeđen sam da će tada da se najedu", kaže Đukanović.

Naša kuća – naša stvar

Situacija zavisi i od moguće podrške Novog DSS-a ovom zahtevu liste "Srbija protiv nasilja". U izjavi za RT Balkan lider ove stranke Miloš Jovanović poručuje: Zaboravite na reakciju međunarodne zajednice, mislim da je ona potpuno nevažna.

"Prvo, međunarodna zajednica kao takva ne postoji, postoje države Zapada koje ne haju za demokratiju. SAD su svrgavale demokratske režime po Latinskoj Americi, diktatore su podržavali. Njima je potpuno svejedno šta će biti ovde dok su njihovi geopolitički interesi zaštićeni, dok ih neko ovde zadovoljava, ako ima barem nekog privida demokratije", kaže Jovanović.

Dodaje da mu je žao što deo opozicije u Srbiji precenjuje Zapad i u vrednosnom i u svakom drugom smislu.

"Naša kuća i naši problemi su naša stvar", zaključuje Jovanović.

"Protivimo se prizivanju Zapada, zalažemo se za suverenu Srbiju"

Predstavnik liste "MI - Glas iz naroda", koja je postala ključna za formiranje vlasti u Beogradu, Aleksandar Pavić, kaže da su načelno protiv prizivanja svakog stranog mešanja u naše izbore.

"Zalažemo se za suverenizaciju Srbije, dekolonizaciju i uklanjanje svega što je kolonijalno u zemlji. Prizivanje Zapada u pomoć je nešto protiv čega smo načelno", kaže Pavić.

Napominje da moramo da rešavamo svoje stvari među sobom, jer je politički Zapad pokazao koliko mu je stalo do stabilnosti.

"Sigurno se ne mešaju u naše stvari zato što nam žele dobro. Samo naivni to mogu da misle, ako ih više i ima. U pitanju su oni koji žele da stranci obave posao koji oni nisu uspeli da obave na izborima", zaključuje Pavić.