Nemački general: Stanje na Zapadnom Balkanu ide na ruku Putinu

Ruski uticaj je verovatan, tvrdi general Ralf Hamerštajn, mada on to ne može da dokaže. Može se pretpostaviti, dodao je, i da je u incidentu u Banjskoj postojalo saučesništvo iz Srbije

Bezbednosna situacija na Kosovu se primetno pogoršava, zbog čega će NATO, uključujući i Bundesver, na proleće pojačati vojno prisustvo izjavio je nemački general Hamerštajn za nemački list "Velt".

Od aprila 2022. brigadni general Ralf Hamerštajn radi kao vojni savetnik za vladu takozvanog Kosova i kao direktor Savetodavnog tima NATO za vezu na KiM.

Ruski uticaj na Balkanu je verovatan, tvrdi Hamerštajn u intervjuu, mada on to "ne može da dokaže." Situacija na Zapadnom Balkanu će nastaviti da vezuje vojne snage NATO-a, dodao je, a to je pravi interes Rusije. "Kako sada izgleda, stvari idu veoma dobro za Putina."

Crna Gora je, smatra nemački general, "nestabilna država, koja se nalazi pod srpskim i ruskim uticajem. U slučaju Bosne i Hercegovine, očigledna je i uloga srpskog entiteta - Republike Srpske."

Što se tiče takozvanog Kosova i uloge Kfora, u budućnosti će biti potrebno više vojnika. On podseća da je kontigent Kfora u početku raspolagao sa 50.000 vojnika, da bi se postepeno smanjio na 4.500.

"Normalizacija odnosa ne napreduje onom brzinom kako smo se nadali." Zapravo, kako on zaključuje, normalizacija ostaje "zadatak za buduće generacije."

Na pitanje zašto je to tako, general Hamerštajn podseća na istoriju sukoba: počinilaca i žrtava je bilo na svim stranama. Posledica toga su "etničke granice", a to je suprotno pomirenju.

Bezbednosna situacija na Kosovu se naročito pogoršala 2022. godine. Uzrok tome je bilo naizgled tehničko pitanje - spor oko registarskih tablica iz novembra prošle godine, "što je dovelo do povlačenja srpskih zvaničnika iz svih institucija i do novih izbora na severu Kosova, koje su bojkotovali kosovski Srbi."

Ovaj spor je ubrzo, podseća Hamerštajn, "doveo do nasilnih nereda i, na kraju, do sukoba između vojnika Kfora i srpskih demonstranata, u kojima je povređeno preko 90 vojnika Kfora."

Može se pretpostaviti, dodao je general, da je i ovde "postojalo saučesništvo iz Srbije."

Pobedom SNS-a potvrđen je nacionalistički kurs Srbije

Na pitanje o nedavnim izborima u Srbiji, Hamerštajn kaže da se može očekivati i popuštanje i dalje pogoršanje: "I jedno i drugo je moguće. Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića osvojila je apsolutnu većinu, i može se zaključiti da je time potvrđen nacionalistički kurs."

Međutim, nastavlja general, "Vučić je nagovestio i da su ustupci neophodni u procesu pridruživanja EU, a to uključuje i zahtev EU da Srbija defakto prizna Kosovo". Kako zaključuje Hamerštajn: "Ako Vučić želi da napreduje, on nema interes da eskalira situaciju."

Trenutno su tri srpske brigade razmeštene duž linije razdvajanja, tvrdi general. "U septembru smo primetili gomilanje srpskih snaga od oko 4.000 vojnika."

NATO je u znak odgovora poslao još 700 vojnika na Kosovo. "Tih sedam stotina vojnika su rezervne snage koje vrhovni komandant NATO-a za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu stalno ima na raspolaganju, ali s obzirom na situaciju, ove trupe su nedovoljne."

Razmišljamo kako da ostvarimo dalje jačanje snaga NATO-a, dodao je nemački general. "Nemačka je već najavila da će na proleće poslati jednu pešadijsku četu. Bundesver trenutno na Kosovu ima oko 80 vojnika, kojima će se pridružiti još 200, uključujući i pomoćno osoblje."

"Kfor ostaje jedna od najvećih operacija Bundesvera", rekao je Hamerštajn. "Nemački vojnici daju značajan doprinos, jer su raspoređeni na važnim mestima."

Zadatak Kfora, zaključuje general, "je da stvori bezbedno okruženje, da podrži razvoj stabilne, demokratske, multietničke i mirne Republike Kosovo."

Svoju ulogu, dodao je, on vidi u tome da podrži uspostavljanje "kosovskih bezbednosnih snaga".