Umesto gostiju – specijalci: Srpska "Rajska banja" nova baza Kurtijeve policije na severu KiM

U neposrednoj blizini kompleksa "Rajske banje" prolaze tri puta, jedan koji od Zvečana vodi prema Novom Pazaru, drugi koji ide ka Zubinom Potoku, kao i magistrala Severna Mitrovica - Jarinje

Treći dan zaredom, kompleks "Rajske banje" u Banjskoj kraj Zvečana pod stražom je Kosovske policije. Ispred kapije su naoružani policajci, ispred su neprekidno i jedna ili dvoja patrolna kola.

U objektu koji je do 24. septembra ove godine profitabilno radio, koji je bio na meti posetilaca i sa Kosova i iz centralne Srbije ali i iz inostranstva, koji su zbog lekovitih svojstava banjske vode boravili ovde i po 8, 10 ili 15 dana, gostiju trenutno nema, a sve su prilike da ih skorih dana neće ni biti.

Kako je još prekjuče, prilikom preuzimanja objekata, kada su promenjeni katanci na ulaznim vratima, ispred postavljena straža, a radnici koji su se zatekli unutra i koji su radili na održavanju kompleksa isterani, saopšteno iz Kosovske agencije za privatizaciju, "Rajska banja" data je pod zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova a rok zakupa u tim izjavama nije pominjan.

Kompleks "Rajske banje" koji je, inače, sem restorana koji je radio još neko vreme, zatvoren 24. septembra ove godine, posle tragičnih događaja u Banjskoj, ubuduće će, očekuju naši izvori sa severa Kosova i Metohije pre svega koristiti specijalne jedinice prištinske policije.

"Tu je hotel sa oko 40 ležajeva, restoran sa oko 100 mesta, spa centar i bazeni, pa će policajci koji budu koristili kompleks imati sav komfor. Ovde treba imati u vidu da je većina kosovskih specijalnih jedinica koje su raspoređene na severu Kosovu smeštena u kontejnerima pa će 'Rajska banja' za njih biti odličan smeštaj", kaže jedan od naših sagovornika.

"Rajska banja" tako će, navode naši sagovornici, ustvari postati još jedna baza kosovskih specijalaca na severu Kosova i Metohije.

"Položaj Banjske i 'Rajske banje' je veoma važan. Iz njega će specijalci moći veoma efikasno da kontrolišu i put koji iz Severne Mitrovice i Zvečana pored Banjske, na par stotina metara od kompleksa a preko planine Rogozne vodi prema Novom Pazaru, odnosno prema centralnoj Srbiji. Taj put godinama je, naročito u slučajevima kada su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak bili zatvoreni, bio jedna od žila kucavica za ljude sa Severa koji su nekim poslom morali u centralnu Srbiju, a koristili su ga i šverceri, ni to nije nikakva tajna. Blizu je i jedan od puteva koji iz Zvečana, preko brda vodi ka Zubinom Potoku a u neposrednoj blizini je, na par kilometara, i magistrala od Severne Mitrovice prema Leposaviću, odnosno Jarinju", kaže jedan od naših sagovornika.

Baze kosovskih specijalaca na severu Kosova od pre par godina, neke od prošle godine, postavljene su na lokacijama blizu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, u Šaljskoj Bistrici kod Leposavića i u Gornjem Jasenoviku kod Zubinog Potoka.

Kontrolni punkt kod Bistričkog mosta postavljen prošle godine ovih dana na magistrali Mitrovica – Leposavić u međuvremenu je prerastao u manju bazu, a prištinske vlasti su kod Leposavića u selu Dren u međuvremenu započele proces eksproprijacije 70 hektara zemlje Srba starosedelaca na kojoj bi takođe trebalo da nikne jedna od policijskih baza.

Obrazlažući ovo policijsko preuzimanje odnosno plenidbu imovine na severu, Arben Limani, generalni direktor Agencije za privatizaciju, prosto je objasnio da je njegova agencija "neko vreme pokušavala da kontaktira lica ili subjekte koji su koristili imovinu, da odgovora nije bilo, pa je zatražena pomoć policije za preuzimanje imovine". 

"Pravne razloge" za preuzimanje "Rajske banje" dao je i bivši direktor Kosovske agencije za privatizaciju Ekrem Hajdari. On je objasnio da "činjenica da je u prostorijama ovog kompleksa", posle događaja u septembru, "nađeno oružje" prištinskim vlastima daje pravo da "oduzmu bilo koji objekat ili imovinu koja je korišćena za izvršenje krivičnog dela".

Inače, prema dostupnim podacima, organizovano korišćenje banjske termomineralne vode počelo je još pre Drugog svetskog rata a do 1999. godine banja je bila u posedu RMHK "Trepča" i u njoj je godišnje boravilo i do 5.000 gostiju.

Pre sedam godina, 2016, počela je rekonstrukcija zapuštenih objekata banje, a ugovor o restauraciji,  tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potpisao je sa Eparhijom raško-prizrenskom Srpske pravoslavne crkve i Privremenim organom Opštine Zvečan.

U projekat obnove Vlada Srbije, preko Kancelarije za KiM, uložila je oko sedam miliona evra.

Posle plenidbe kompleksa, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da "osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine". Petković je dodao da je "Rajska banja" jedna od strateških investicija Beograda na severu KiM".

"Kompleks 'Rajska banja' izgrađen je isključivo novcem Vlade Republike Srbije investiranog preko Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ovaj kompleks je otvoren 2019. godine i kosovske institucije nisu u njega uložile ni jedan jedini dinar te nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili glume vlasnike ovog kompleksa", saopšteno je pre dva dana iz Srpske liste.

Iz Kosovske agencije za privatizaciju saopštili su, međutim, da imovina kompleksa u Banjskoj pripada društvenom preduzeću "Trepča Standar" čije je sedište u Severnoj Mitrovici. Dželjalj Svečlja, kosovski ministar policije dodao je da je "ulaganje u ovaj objekat bilo 'na crno'.

Meštani Banjske s jedne strane su zapanjeni, sa druge zastrašeni mogućnošću da kompleks u selu kojim su se ponosili, i od koga je više porodica živelo, koji je privlačio stotine gostiju postane policijska baza.

"Čisto nasilništvo, okupacija, otimačina. Umesto autobusa, gostiju, turizma, prihoda, hoće da nam pod prozorima parkiraju borna kola, a da selom šetaju samo specijalci. Ako se to desi, život ovde postaće jako težak, ako ne i nemoguć za nas Srbe", reči su jednog od meštana iz sela.