Novi udar na MTS na KiM: Deo "tihe okupacije" Severa, priprema za konačno proterivanje Srba

Eventualnim gašenjem MTS-a Srbi na Severu ostali bi u totalnom medijskom mraku a ogromna većina ljudi i bez mogućnosti da koristi mobilne telefone, slično onom što se sada, recimo, dešava u pojasu Gaze

Stalni pritisak prištinskih vlasti na srpsku telekomunikacionu kompaniju MTS d.o.o. koja u pokrajini posluje na osnovu odredaba Briselskog sporazuma i koji traje ne samo poslednjih meseci, već godinama unazad, deo je "tihe okupacije" Severa i samo je još jedan vid pripreme za konačno proterivanje Srba sa ove teritorije.

Ovako Srbi sa severa Kosova i Metohije u par rečenica komentarišu poslednju odluku Uprave za zaštitu konkurencije Kosova kojom je MTS kažnjen za 1,56 miliona evra pod izgovorom da je srpska kompanija, navodno, prekršila odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, "nepodnošenjem zahteva za obaveznu najavu kupovine 100 odsto akcija preduzeća VGN NET, LIKA, PP. PRKDS-IMPULS u ime I.R. – B.I. i Herc International".

Kazna je došla samo četiri i po meseca posle pokušaja kosovskih vlasti da početkom avgusta ove godine kompaniju MTS d.o.o. izbrišu iz registra privrednih društava na Kosovu, odnosno zabrane joj rad. Krajem septembra prištinske vlasti usvojile su žalbu MTS-a, pa kompanija koja je zavisno društvo Telekoma Srbija tada nije ugašena, odnosno dozvoljeno joj je da nastavi sa radom na Kosovu.

Najnovija odluka vlasti u prištini o kažnjavanju MTS-a posle letošnjeg pokušaja gašenja, među Srbe na severu pokrajine unela je novi strah i novu neizvesnost.

"Gašenje MTS-a, a i ovu najnoviju odluku Prištine o kažnjavanju kompanije, doživljavamo kao pokušaj da se ovaj operater ugasi, uguši, protera sa ovih prostora, a za nas bi to značilo uvođenje naroda koji ovde živi u totalni medijski mrak. Ne treba zaboraviti da je MTS, osim što nam pruža usluge mobilne telefonije, i kablovski operater preko koga smo u mogućnosti da pratimo televizijske kanale iz Srbije i medijski servis RTS i druge kanale. Prekid rada MTS-a značio bi da bismo svi ovde ostali uskraćeni za informacije iz Srbije, ostali bismo u totalnom medijskom mraku. Ovde valja imati u vidu i da sever Kosova posle uvođenja zabrane za srpsku robu ne dobija štampu iz Beograda", komentarišu jutros za RT Balkan čitavu situaciju naši sagovornici iz Severne Mitrovice.

Sa druge strane, eventualnim gašenjem MTS-a ogromna većina Srba na severu KiM ostala bi bez mobilnog signala, bez ikakve mogućnosti za komunikaciju.

"Letos je žalba MTS-a usvojena, kompanija nije ugašena. Međutim, i ova najnovija kazna, i sve što se godinama unazad dešavalo, za nas su jasan znak da Priština ne odustaje od namere da ugasi ovu kompaniju, da je protera sa Kosova. Treba se samo setiti šta se pre nekoliko godina dešavalo sa pokušajima plenidbe predajnika MTS-a na severu... Gašenjem MTS-a mi bismo ovde došli u situaciju kakva je trenutno, recimo, u pojasu Gaze gde izraelske vlasti ostavljaju bez signala, bez ikakve mogućnosti komunikacije stotine hiljada ljudi. To bi za nas ovde bila katastrofa", kažu naši sagovornici koji nisu želeli da im se pominje ime.

Kada govore o kontinuiranim pritiscima prištinskih vlasti na MTS d.o.o. naši sagovornici podsećaju da su Srbi sa Severa posle Briselskog sporazuma kojim je delom regulisana i ova oblast bili primorani da ponovo registruju brojeve mobilnih telefona i to uz kosovske lične karte, kako bi mogli da funkcionišu.

"Tako sada, kada sa naših MTS brojeva pozivamo brojeve u centralnoj Srbiji vi na displeju vidite naše brojeve, a kada pozivamo brojeve kosovskih mobilnih operatera oni na displeju vide drugi broj, odnosno, naše kosovske brojeve", objašnjava jedan od naših sagovornika.

Kao drugi vid institucionalnog pritiska Prištine na ovu kompaniju naši sagovornici vide i činjenicu da je internet korisnicima MTS-a na severu Kosova na internetu, kako tvrde, limitiran protok podataka na 50/8 mb/s iako su tehničke mogućnosti daleko veće. Tako sada, posebno na većim skupovima, dolazi do zagušenja mreže pa korisnici nisu u stanju da pošalju ni običnu SMS poruku.

"Takođe, posle događaja u Banjskoj, kada su na kanalima 'Arene sport'prikazana tela ubijenih Srba, uz poruku – 'Heroji neće biti zaboravljeni' kosovske vlasti su zabranile ove kanale na ovoj teritoriji tako da mi sada nismo u mogućnosti da ih pratimo", kažu naši sagovornici.

"Stalno povećavanje broja specijalnih jedinica na Severu i oko Severa, stalna hapšenja, držanje naroda u strahu, prebijanja, pucanje na naše ljude, rušenje spomenika po grobljima, napadi na crkve, pokušaje preuzimanja pojedinih hramova, stalne pretnje da će ugasiti MTS, ne možemo da tumačimo drugačije nego kao pripremu da se ovo područje konačno očisti od Srba", ponavljaju naši sagovornici, Srbi sa severa KiM.

Komentarišući najnoviju odluku o kazni MTS-u, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da je to, "samo nastavak kontinuiranog pritiska Kurtijeve administracije na kompaniju". 

"On je kulminirao u avgustu ove godine kada su probali da nas ugase, međutim nisu uspeli. Sada idu na plan B, a to je ograničiti MTS-u dalje širenje na teritoriji KiM", rekao je Lučić za "Kosovo onlajn" i podsetio da je "odgovorno lice za zaštitu konkurencije još u avgustu najavilo ovakav ishod i da će kazniti MTS zato što je navodno prekršila zakon prilikom akvizije kablovskih operatera".

"Opet bih ponovio da nisu u pravu i da kompanija poštuje Briselski sporazum i da je u trenutku kada smo mi akreditovali ta četiri operatera na snazi bio Zakon o akviziciji kablovaca, koji je definisao da ako akvizirate kompaniju određenog nivoa prihoda godišnjeg ne morate da prijavljujete to Agenciji za zaštitu konkurencije", rekao je Lučić dodajući da je navedeni  zakon u međuvremenu promenjen.

"Oni su izmenili taj zakon i tvrdim da su to uradili da bi nas usporili jer su videli našu strategiju širenja i videli su da, kako smo jedini ozbiljan operater na teritoriji Zapadnog Balkana, da ćemo mi tu nastaviti da se širimo, te su izbrisali baš te rečenice u novom zakonu", kazao je Lučić i dodao da oni sada uz novčanu kaznu pokušavaju da nateraju MTS da se ponovo prijavi, a da je cilj da ih ponovo odbiju.

Prema rečima direktora Telekoma napadi na MTS po pravilu planiraju se i izvršavaju pred praznike i podsetio da se istovetno dogodilo 4. avgusta ove godine smatrajući da su američka i briselska administracija na odmoru.

"Ovo je definitivno u sklopu svih napada Kurtijeve administracije koja pokušava da protera Srbe sa te teritorije, a onda smo mi kao najveća srpska kompanija jedan trn u oku koga, ako ne može da ugasi što je probao, onda treba bar smanjiti delovanje MTS. To je potpuno očigledno, sve ove odlike su političke i ja se nadam da ćemo se mi izboriti i da nas neće sprečiti da se širimo", zaključio je Lučić.