Narodna skupština RS usvojila Nacrt zakona o imunitetu Srpske

Razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rešenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o imunitetu Srpske koji propisuje da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Kako prenosi Srna, za akt koji će biti upućen u javnu raspravu na 30 dana, glasalo je 47 poslanika, a niko nije glasao protiv, niti je bilo udržanih.

Opozicija nije prisustvovala glasanju nakon verbalnog incidenta koji se desio u skupštinskoj sali.

U obrazloženju akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rešenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se "utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti".

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi čiji je cilj efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj, kao i Nacrt zakona o lovstvu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Na istoj sednici je za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske imenovana je Draženka Janjanin, a izabrani su i članovi Saveta nacionalnih manjina Srpske.

Nakon glasanja, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je sedmu redovnu sednicu, navodi Srna.