Srbi neće dopustiti da Šmit sprovodi diktaturu i brani proslavu 9. januara

Koordinator Boračke organizacije istočne Hercegovine Veselin Vujović rekao je da su borci stvorili Republiku Srpsku i normalno je da će je braniti i uvek slaviti njen rođendan 9. januar

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da će Dan Republike, 9. januar, biti obeležen uprkos pretnjama, te da će slavlje večernjim koncertom uveličati i poznata crnogorska pevačica etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević.

Stevandić smatra i da poziv Kristijana Šmita visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju da izvrši pritisak na Beograd i Podgoricu kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obeležavanju Dana Republike Srpske predstavlja mešanja u percepciju jednog čitavog naroda.

"Činjenica je da je jedinstvo koje pokazuje Republika Srpska podržano od svih faktora i da to nadilazi bilo kakve granice, republičke, administrativne ili bilo koje druge. To je već stvar prepoznavanja identiteta jednog naroda", rekao je Stevandić Srni.

Svako ko želi, dodao je on, da na to utiče i da narodu zabrani identitet, percepciju i prepoznavanje vlastite kulture i vrednosti, teži uništenju tog naroda.

"To je uvek tretirano kao zločin i to je uvek bio nečastan posao. Ali, ukoliko nemate zvanično imenovanje, nemate ni odgovornost, pa možete da radite šta hoćete, samo ne možete da radite uspešno, niti dokle hoćete i to će Šmit vrlo brzo da sazna", poručio je Stevandić.

Stevandić je podsetio da je i ranije bilo pritisaka i pretnji, ali da se Srbi na to nisu obazirali, jer da jesu ne bi se slavio 9. januar.

"A on se ipak, kao što znate, svake godine slavi ljepše i svečanije", zaključio je Stevandić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir kaže da je Šmit došao da zavodi diktaturu, ali da to Srbi neće dopustiti, pa će i svoj praznik, Dan Republike, slaviti još ponosnije.

"Srpska nikome neće dozvoliti da joj zabrani da slavi 9. januar, i naredne godine to će biti praznik svih Srba. Slavićemo još ponosnije i radosnije, nego do sada i tek ćemo videti ko će sve doći da uveliča to slavlje", poručio je Budimir.

Koordinator Boračke organizacije istočne Hercegovine Veselin Vujović rekao je da su borci stvorili Republiku Srpsku i normalno je da će je braniti i uvek slaviti njen rođendan 9. januar.

Predsednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je da Šmit ima demokratsko i lično pravo da se bavi praznicima u Bavarskoj, ali da Republici Srpskoj neće određivati šta će i kako slaviti, niti koga će u goste zvati.

"Republika Srpska i Srbija nikada neće okrenuti leđa jedna drugoj. Drina nije granica, nego kičma srpskog naroda", rekao je Nešić.

Predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je potpuna besmislica da čovek poput Kristijana Šmita, koji sebe naziva visokim predstavnikom, traži da se izvrši pritisak da funkcioneri iz Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obeležavanju Dana Republike.

"Potpuna je besmislica da jedan takav čovek traži od nekoga da ne prisustvuje nečijem obeležavanju, nečijem Danu ili nečijoj slavi", izjavio je Čubrilović.

Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja ističe da je to samo jedan dokaz da se želi ići dalje u realizaciji nečeg što sve više liči na protektorat.

"Možda se sve ovo ne ispoljava grubom silom, ali se pojavljuje kao oblik kojim se upravlja BiH, degradirajući na taj način i samu BiH dovodeći je do apsurda", istakao je Šolaja.

On smatra da će to imati dalekosežnije posledice, nego što to izgleda na prvi pogled, čak i u situaciji da se to ne realizuje.

"Osim toga, treba imati neke izvršne instrumente kojima bi se ta odluka realizovala, a Šmit ih nema ni za BiH, kamoli za Srbiju i Crnu Goru", dodao je Šolaja.

Ne treba prihvatiti nikakve direktive iz EU, ako do njih dođe, izjavio je istoričar Aleksandar Raković. 

"Granice između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su privremene. Mi smo jedan i nedeljiv narod i čim se stvore prilike ujedinićemo se u jedinstvenu srpsku državu, a 9. januar slaviti kao zajednički praznik", istakao je Raković.