Pokušaj upada SPN u Skupštinu grada završen hapšenjima, Vučić: Haos bio pripreman (VIDEO)

Deo opozicije pokušao je nasilno da uđe u zgradu Skupštine grada Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da će sačuvati mir i demokratiju

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" nasilno su pokušale večeras da uđu u gradsku skupštinu, nakon što su razbili skupštinska vrata "kako bi oslobodili institucije".

Prethodno su se okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a na poziv lidera krenuli su na institucije.

Jedan od lidera SPN Miroslav Aleksić je pozvao okupljene ispred RIK-a da naprave prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda, a da se poslanici obrate sa balkona. Poslanici sa liste SPN su pokušali da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su vrata bila zaključana, javlja N1 i dodaje da se pripadnici žandarmerije nalaze u zgradi Skupštine grada.

Demonstranti su razbili staklo na vratima skupštine i skandiraju "izlazite napolje" i "ovo je Srbija". Bačen je i suzavac i zapaljene su baklje.

Potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao policiju, koja leđima i štitovima drži vrata, da izađe iz Skupštine i da "stane na stranu naroda".

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova, koji je došao ispred ulaza, kazao je predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja da "nasilni ulazak nije moguć i da je to krivično delo".

"Pozivam Žandarmeriju i sve snage koje vrše silu da se sklone i da dozvole ljudima da se obrate sa balkona skupštine. Niko ne želi nikakvu štetu niti nasilje", poručio je Radomir Lazović i dodao da opozicija "brani institucije".

Predstavnici koalicije SPN obratili su se ranije večeras ispred prostorija RIK-a sa improvizovane bine i ponovili zahteve za poništavanjem izbora na svim nivoima i za revidiranje biračkih spiskova.

Oni su rekli i da su došli da traže "osvojenu pobedu" na beogradskim izborima i da neće dozvoliti, kako kažu, "krađu glasova".

Jedan od nosioca liste Srbija protiv nasilja, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije okupljenim građanima da će zgrada biti slobodna.

"Ova zgrada biće slobodna, eto to je plan. Večeras odlučujemo da živimo kao slobodni ljudi", poručio je on.

Protest je prvi put održan u ponedeljak. Marinika Tepić je tada počela štrajk glađu, a u tom vidu protesta pridružili su joj se, kako je rečeno, narodne poslanice Jelena Milošević, Danijela Grujić, profesor prava Janko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

RIK je juče održao sednicu na kojoj je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je država dovoljno snažna da odbrani izbornu volju građana, demokratiju i državu.

24. dec 2023 • 22:53

Vučić: Ovo je bilo pripremano, imamo čvrste dokaze za to

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je noćas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je haos ispred Skupštine grada Beograda bio pripreman.

"Ovo je bilo pripremano. Imamo čvrste dokaze za to. Država će reagovati u skladu sa zakonima", rekao je Vučić.

Niko nema prava da ruši našu kuću i uništava imovinu ove zemlje i građana, a 
još manje da nanosi teške telesne povrede policiji, rekao je Vučić i dodao da su dvojica policajaca teško povređena.

"Ovo je pokušaj nasilnog zauzimanja institucija Srbije", rekao je Vučić i dodao da je "više od 35 siledžija uhapšeno" i da će se hapšenja nastaviti.

"Poslali su odvratnu sliku u svet" i naneli veliku štetu državi, rekao je predsednik i dodao da su se razbežali "kao zečevi" kad se žandarmerija pojavila.

Vučić je najavio i da će pitati predstavnike stranih posmatračkih misija zašto su ćutali i smejali se kada je predočeno da se pripremaju nemiri.

"Mi se srećom nismo smejali, sve smo dobro znali", rekao je Vučić i izrazio uverenje da "ćemo se suprotstaviti uplivu stranih službi i svih onih koji misle da im je ovo prilika da se dočepaju vlasti".

Hitan sastanak opozicije

Nakon događaja ispred Skupštine grada Beograda, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" organizovali su sastanak na kom će se razgovarati o narednim koracima nakon večerašnjih demonstracija.

Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je večeras hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) nastavile su večeras protest ispred Skupštine Beograda i nasilno pokušali da uđu u zgradu.

Šapić na licu mesta

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić došao je ispred Skupštine grada. On je došao da vidi posledice nastale posle haosa koji su izazvali demonstranti.

Tužilac Stefanović: Nasilje na ulicama Beograda neće biti tolerisano

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović je u izjavi za Tanju upozorio učesnike protesta da nasilje na ulicama glavnog grada neće biti tolerisano.

"Svi koji izvrše krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i Nasilničko ponašanje na sportskoj manifestaciji ili javnom skupu, biće procesuirani u skladu sa zakonom", poručio je Stefanović.

Glavni javni tužilac je apelovao da učesnici protesta ne pribegavaju nasilju, već da svoje zahteve ostvaruju kroz institucije.

Uhapšeno 30 osoba, više pripadnika MUP-a povređeno

Pripadnici policije su posle večerašnjih nasilnih protesta uhapsili 38 osoba koji su izazivali nerede ispred gradske skupštine u Beogradu večeras, preneli su beogradski mediji.

Kako javlja novinarka RT Balkan, oko 30 policajaca koje je obezbeđivalo skupštinsku zgradu je povređeno, a dvoje je teško povređeno.

MUP je ranije večeras u saradnji s Višim tužilaštvom krenuo u akciju hapšenja svih koji su večeras ispred Skupštine grada Beograda izazivali nerede, nasilno pokušali da upadnu u Skupštinu, učestvovali u stvaranju haosa i kršili zakon.

Policija potisnula demonstrante

Policija je potisnula demonstrante koji su pokušali upad u gradsku skupštinu i napravila prsten oko gradske Skupštine.

Potisnuli su demonstrante iz parka niz Ulicu kralja Milana ka raskrsnici London.

Vučić se ponovo obratio: Važno je da sačuvamo mir i pohapsimo nasilnike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz Predsedništva, gde se trenutno nalazi, na samo 80 metara od Skupštine grada, gde su večeras zabeležene scene nasilja.

"Trenuci predaha u predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu", piše na Instagram nalogu predsednika.

Vesić: Najoštrije osuđujem pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vestić najoštrije je osudio večerašnji pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada Beograda.

"Kandidati za odbornike i poslanike koalicije 'Srbija protiv nasilja' pokazali su da je njihova jedina politika - nasilje. Nasilje manjine nad većinom koja je iskazala svoju volju na demokratskim izborima i pružila ubedljivu podršku politici predsednika Aleksandar Vučić", napisao je Vesić na Fejsbuku.

On je ocenio, da opozicija ne može da pridobije poverenje građana svojim političkim programom, jer taj program, kako je naveo, ne postoji, već žele da na vlast dođu izazivanjem haosa i sukoba.

"Pozivam građane da ostanu mirni i pokažu poverenje u institucije države koje imaju snagu da zaštite bezbednost i demokratski poredak u zemlji", naveo je Vesić.

Poručio je da će Srbija štititi Ustav, zakone, bezbednost i slobodu svakog građanina.

Austrijski NATO lobista poziva na SrboMajdan

NATO lobista Gunter Felinger, poznat po tome da na društvenim mrežama često napada Srbiju i Rusiju, oglasio se na Iksu poručivši da je u Beogradu u toku "evropski Majdan" i pozvao na oslobađanje Srbije od "ruske okupacije".

Felinger, koji je u rukovodstvu Društva austrijsko-kosovskog prijateljstva u čijoj je upravi posmatrač izbora Stefan Šenah, pozvao je na "SrboMajdan".

Nestorović: Ironično je da se lista koja se zove "Srbija protiv nasilja" služi nasilni metodama

Branimir Nestorović koji se nalazi na čelu liste "Mi - glas iz naroda" je za "Novosti" prokomentarisao večerašnja dešavanja.

"Šta može da se kaže ovo? Šta sam rekao juče - Majdan. Eto to pokušavaju. Videli ste da ove studentske organizacije imaju zastavu sa pesnicom, a šta je to - Soroševa antifa. Mislim da je ovo generalna proba večeras i da će sutra eskalirati", rekao je Nestorović za "Novosti".

"Ironično je da se lista koja se zove 'Srbija protiv nasilja' služi nasilni metodama. Videli ste i sami da razbijaju vrata na skupštini", dodao je.

Kako je istakao, ovo izgleda kao scenario iz 2000. godine.

"Sutra ćemo se i mi sastati i razgovarati na ovu temu, ali što se ovog izolovanog slučaja tiče, mislim da će eskalirati, jer ako sada ne odustanu onda gube njihov smisao i mogu da idu u političku penziju", naglasio je.

MUP kreće u akciju hapšenja?

Kako saznaje izveštač RT Balkana, MUP je krenuo u akciju hapšenja demonstranata koji pokušavaju da uđu u Skupštinu Grada Beograda. Čuju se policijske sirene, policija koja je u zgradi skupštine nastavlja da baca suzavcac, a demonstranti se polako povlače, lomeći i bacajući šta stignu.

Kako saznaje Tanjug, pripadnici MUP-a su u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, započeli sa privođenjem lica koja su večeras pokušala nasilno da upadnu u zgradu Skupštine grada Beograda.

Milivojević: Odustati nećemo, pokrali su izbore

Poslanik DS-a Srđan Milivojević pozvao je vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prizna izbornu krađu.

"Pokrali su izbore. Zahtevamo da nas, poslanike i odbornike, puste u zgradu kako bismo vam se obratili sa balkona. Odustati nećemo jer drugu priliku da izdejstvujemo našu izbornu pobedu nemamo", poručio je on.

Brnabić: Novog Majdana u Srbiji neće biti

Preijerka Srbije Ana Brnabić na TV Pink je rekla da novog Majdana u Srbiji i Beogradu neće biti.

Ona je istakla da pokušaj demonstranata okupljenih oko koalicije "Srbija protiv nasilja" da upadnu u Skupštinu grada Beograda pokazuje njihovu nameru da se nasiljem menja izborna volja građana.

"Meni je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje nameru da se nasiljem menja izborna volja građana. Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda. Ovo je mržnja, ovo je nasilje i ovo je ono na šta smo upozoravali", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Brnabić je istakla da deo opozicije okupljen oko koalicije "Srbija protiv nasilja" ne mari za kampanju, za izbore, već da je njihova namera nasilna destabilizacija Srbije.

"Znali smo da se ovo sprema. Kako je teško vreme, dobijali smo dodatne informacije i ja sam o tome pričala. Upoznala sam javnost sa tim. Tokom izborne kampanje i sa tim da ti ljudi ne mare za kampanju, ne mare za izbore, ne mare za rezultate, već da je jedina njihova namera nasilna destabilizacija Srbije", objasnila je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je najvažnije sačuvati mir i obnoviti sve što su demonstranti oštetili i dodala da su pripadnici MUP-a bili uzdržani prema demonstrantima.

"Imate jednu grupu nasilnika koji misli da im je sve dozvoljeno, ali ono što je važno je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sačuvali mir, da su bili izrazito uzdržani, da su imali jasne instrukcije i naredbe da ne reaguju, da bi se sačuvao mir i da niko ne bi bio povređen", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u zapadnim zemljama reagovali dosta brutalnije da su se našli u sličnoj situaciji.

"U bilo kojoj drugoj evropskoj državi, ali i u tom zapadnom svetu, bi reakcija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bila više nego brutalna. To u Srbiji u poslednjih deset godina nije tako", rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je navela da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje nalazi u zgradi Predsedništva.

Kako je istakla jedan od demonstranata pokušao da zapali kablove na Skupštini grada Beograda kako bi se požar proširio na celu zgradu i dodala da deo demonstranata napada policajce, lomi prozore i pokušava nasilno da uđe u Skupštinu Beograda.

Brnabić je istakla da će o tome kuda Srbija ide odlučivati narod na demokratskim izborima.

Đurđević Stamenkovski: Plan Zapada radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji

Milica Đurđević Stamenkovski u izjavi za "Novosti" komentarišući večerašnje nemire ispred Skupštine grada Beograda, rekla je da je plan Zapada radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji.

"Večerašnji incidenti u Beogradu su nažalost realizacija onoga na šta je Srpska stranka Zavetnici upozoravala i tokom predizborne kampanje i pre toga. Plan Zapada je radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji. Upozorili smo javnost da će referendumska atmosfera na izborima rezultirati haosom u kojom će ponovo okrenuti Srbe na Srbe da bi se zemlja dovela u vazalni položaj a od aktuelnog rukovodstvo iznudio pristanak za dezintegraciju države", naglasila je ona.

"Upozorenja ruskih zvaničnika da je po sredi majdanski scenario su još jedna potvrda da neko želi da Srbiju svrsta među države NATO bloka koje su uvele sankcije Rusiji, ali po sredi je i pokušaj da se oslabe pozicije naše zemlje kako bi se u potpunosti primenio fancusko-nemački plan, a Srbija trajno i de jure odrekla Kosova i Metohija. Pozivamo građane na mir i odgovornost i kao stranka koja u svojim temeljima baštini državotvornu logiku insistiramo na tome da moramo napraviti jasnu razliku između opozicije vlasti i pozozicije državi", rekla je ona.

Orlić: Od lažnog imena "Srbija protiv nasilja" ostalo je golo nasilje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je večeras da su najveći nasilnici i uništitelji iz bivšeg režima krenuli u uništavanje institucija, pokušavajući da Srbiju uvuku u sukob i nesreću.

"Najveći nasilnici i divljaci, uništitelji i kabadahije iz bivšeg režima pod komandom tajkuna i lopova, večeras su krenuli u svoj mračni pir - uništavanja institucija i pokušaja da celu Srbiju uvuku u sukob i nesreću", istakao je Orlić, navodi se u saopštenju Srpske napredne stranke.

Prema njegovim rečima, divljačko demoliranje Skupštine grada i pokušaji da zgradu zapale, uz otvorene pozive na linč i upotrebu eksploziva "finalni su stadijum bezumlja razularene bande koja bi da se dočepa vlasti po cenu tuđih glava".

Orlić je istakao "da je od imena 'Srbija protiv nasilja' ostalo samo nasilje" i, kako je naveo, gaženje narodne volje i prava na život pristojnih građana.

"Od lažnog imena 'Srbija protiv nasilja' ostalo je golo nasilje i destrukcija, usmereno protiv Srbije i namereno da joj namakne omču oko vrata, brutalnim gaženjem narodne volje i prava na život i mir pristojnih i poštenih ljudi, koji jesu ubedljiva većina u ovoj zemlji", rekao je Orlić i poručio da Srbija to neće dopustiti.

"Srbija je odabrala život i napredak, stala snažno uz svog predsednika Aleksandra Vučića i odlučila da - neće da stane. A banda bezumnika i divljaka u prošlost i mrak može da odvuče samo - samu sebe. Sa Srbijom oni nemaju ništa zajedničko", zaključio je Orlić.

Pristalica koalicije Srbija protiv nasilja pali kablove na zidu Skupštine Grada

MUP pozvao učesnike skupa da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulazaka u institucije

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve učesnike večerašnjeg protesta u Beogradu, kao i organizatore tog skupa ispred liste "Srbija protiv nasilja" da poštuju zakone Republike Srbije, ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda kao i ostale štićene objekte.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i sačuvaće javni red i mir i bezbednost svih građana kao i njihove i imovine Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP.

"Napominjemo da je nasilni upad u štićeni objekat podleže krivičnoj odgovornosti i svako ko pokuša da nasilno upadne u institucije biće procesuirani u skladu sa zakonom. Podsećamo da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova 16. decembra, na sastanku sa predstavnicima liste 'Srbija protiv nasilja' upozorili da imaju saznanja da su planirani organizovani skupovi kao i nasilni upadi u institucije, a predstavnici liste 'Srbija protiv nasilja' garantovali su da do takvih incidenata neće doći", dodaju iz MUP-a.

Demonstranti pokušavaju da uđu u gradsku skupštinu

Razbijena stakla na prozorima na Skupštini grada

Grupa demonstranata koja podržava koaliciju "Srbija protiv nasilja", pokušava nasilno da upadne u Skupštinu grada Beograda.

Oni su razbili staklo na vratima Skupštine, kao i staklo na prozorima.

Vučević: Srbija se ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama

Predsednik SNS Miloš Vučević saopštio je da se Srbija večeras ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama u kojima su oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana ''juriti po ulici'', i koje ne zanima demokratija, a još manje Srbija, napali jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda.

"Oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana 'juriti po ulici', kako će 'otkidati glave' i kako će svoje političke protivnike 'umotavati u katran i perje', sada su odlučili da napadnu simbol srpske prestonice i jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda", poručio je Vučević.

On je naglasio da je ovaj vandalski recept već je oproban.

"Isti ti koji sada razbijaju sedišta srpskih institucija, napali su Narodnu skupštinu 2020. godine. Njih ne zanima demokratija. Još manje Srbija. Oni bi milionima Srba oduzimali pravo glasa. Njih ne interesuje mir, oni otvoreno pozivaju na bratoubilaštvo. Najmanje im je važna Srbija. Nju preziru", poručio je Vučević.

On je naglasio i da "svi ovi huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj".

"Srbija će biti odbranjena, narodna volja sačuvana, a svi izgrednici će odgovarati pred zakonom. Živela Srbija!", istakao je predsednik SNS u saopštenju.

Obradović traži od policije da ga puste u zgradu Skupštine grada

Član Privremenog veća Grada Beograda i kandidat za gradonačelnika liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović pregovara sa predstavnicima policije da ga puste u zgradu, javlja RTS.

Posle privremenog zatišja, okupljeni ispred ulaza u zgradu ponovo su počeli da bacaju letve, kamenice i druge predmete prema vratima i prozorima.

Dačić osudio nasilni pokušaj zauzimanja Skupštine grada Beograda

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je večeras pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda.

"Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda", istakao je Dačić.

On je ocenio da je to još jedna potvrda onoga o čemu je govorio u predizbornoj kampanji, da je nasilje jedini program opozicije, jer, kako je naveo, znaju da ne mogu dobiti poverenje naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Pružamo punu podršku državnim organima da preduzmu sve odgovarajuće mere protiv nasilnika i siledžija, i predsedniku Aleksandru Vučiću u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije", poručio je Dačić.

On je naglasio da je obaveza svih političkih stranaka da najoštrije osude ovaj bezumni i nasilnički čin.

"Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše", zaključio je lider socijalista.

Demonstranti lome stakla na zgradi Skupštine Grada, bačene kamenice, biber sprej

Okupljeni demonstranti, koji su se do skora malo povukli od ulaza u gradsku skupštinu, sada su počeli da lome stakla. Bačene su kamenice na prozore Skupštine.

Okupljeni skandiraju "napolje, napolje", a ponovo je bačen i biber sprej.

"Dobili smo prvu turu suzavca", rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Zelenović: Policije ima i na krovoima

Kopredsedinik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je da je policija okružila sve, da ne zna koliko ih ima u Skupštini Beograda, kao i da ih ima na krovovima.

"Za sada se ostaje ovde", rekao je Zelenović.

Vučić: Ne brinite, nikakva revolucija nije u toku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima Srbije da ne brinu. "Nikakva revolucija nije u toku, ništa im od toga neće poći za rukom", rekao je on u obraćanju javnosti nakon što je deo opozicije pokušao da provali u Skupštinu grada.

Od 2490 ljudi koliko ih je bilo na skupu, u ovom trenutku njih 1195 pokušava da provali u zgradu. Neće im poći za rukom, poručio je Vučić.

Opširnije čitajte OVDE

Okupljeni se odmakli od ulaza u Skupštinu grada

Posle pokušaja nekolicine okupljenih da na silu uđu u zgradu Skupštine grada, situacija se nakratko smirila i prostor neposredno ispred ulaza je ispražnjen. 

Predstavnici "Srbije protiv nasilja" pozvali su Žandarmeriju da pusti poslanike i odbornike da uđu u zgradu Skupštine grada Beograda.