Podsećanje: Kako je Marinika Tepić potvrdila informaciju ruskih službi

Na dan izbora, SSP je objavila tajno simljeni razgovor Marinike Tepić i predstavnika MUP-a Srbije, u kojem su predstavnici "Srbije protiv nasilja" obavešteni o upozorenjima da će ta opoziciona koalicija nasilno pokušati da ospori volju građana, ali i zamoljeni da to ne učine

Nakon što su pristalice opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" nasilno pokušale da upadnu u zgradu Skupštine Beograda, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da su "strane službe" unapred obavestile vlasti šta se sprema, da bi premijerka Ana Brnabić zatim otkrila da su u pitanju ruske službe.

Ovo, međutim, nije prvi put da se u javnost iznose navodi o inostranim službama koje upozoravaju da će "Srbija protiv nasilja" upadom u državne institucije pokušati da ospori rezultat izbora, a prethodno se o tome moglo čuti upravo iz Stranke slobode i pravde, aktuelnog političkog doma nosioca liste SPN Marinike Tepić.

Na dan izbora, Iks nalog SSP podelio je audio snimak onoga što izgleda kao razgovor Marinike Tepić i Radomira Lazovića, sa funkcionerima MUP-a Srbije koji su predstavljeni kao Dejan Bojović, savetnik i šef kabineta ministra policije, Goran Colić, načelnik sektora unutrašnje kontrole i pomoćnik ministra, Ivan Cvijović, pomoćnik načelnika PU za Grad Beograd, i Ivan Stojiljković, načelnik Uprave policije.

Tokom razgovora je pripadnicima opozicije poručeno da vlasti imaju informaciju da SPN planira nasilan upad u zgrade RIK-a i GIK-a po završetku izbora, a koju su potvrdile i "strane službe", kao i ljudi iz redova opozicione koalicije.

Tepić i Lazović su zamoljeni da to ne bude njihov "način i modalitet" rada, a takođe im je rečeno da je vladajuća stranka poručila da će vlasti poštovati izbornu volju građana u slučaju da SPN na izborima pobedi. 

Iako je SSP snimak objavila snimak uz senzacionalistički opis "čujte šta smo im odgovorili", na snimku se može samo čuti kako naizgled zbunjena Tepić izbegava da komentariše informacije o planiranoj akciji upada u državne institucije, ali i da jasno odgovori na molbu da od takvih akcija odustanu.

Kao što je već poznato, relativno nasilnog pokušaja upada u RIK bilo je već u prvoj postizbornoj noći kada je RIK objavio preliminarne rezultate.

U snimku SSP se takođe čuje kako je Mariniki Tepić rečeno da će se vlasti povodom saznanja o planiranom nasilju "obratiti svim oficirima za vezu u stranim i konzularnim predstavništvima koje su u Beogradu", da bi Brnabić juče rekla da su sa Zapada na to reagovali tvrdnjama da su u pitanju "ruske dezinformacije" i "plasiranje lažnih vesti".

O tome koliko su te vesti bile lažne, sada svedoči i sinoćna eskalacija nasilja ispred Skupštine, kao i sedam policajaca koji su završili u Urgentnom centru.