Institut za slavistiku Ruske akademije nauka: Protesti u Beogradu sve dok Vučić ne prizna "Kosovo"

Nemire u srpskoj prestonici finansira Zapad sa ciljem da Srbija prizna nezavisnost svoje južne pokrajine radi ulaska u EU i uvede sankcije Rusiji, objašnjava rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Elena Guskova

Nastavak i razvoj protesta u Srbiji zavisi od toga da li će predsednik Aleksandar Vučić da pristane na zahteve Zapada da prizna nezavisnost tzv. Kosova zauzvrat ulaska u Evropsku uniju, ističe rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize u Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka Elena Guskova.

Protesta će sigurno biti, jer imaju konkretan cilj, procenjuje Guskova i tvrdi da je pokret "Srbija protiv nasilja" prilično čudan.

"Pokret je veštački stvorio Zapad. Glavni cilj je da se Vučiću pokaže da vrlo brzo mogu da zamene sistem vlasti u zemlji i da smene samog predsednika. Pojavio se tek u maju ove godine, pokušale su da im se pridruže i druge opozicione snage. Ali su vrlo brzo otišle, shvativši da nešto nije u redu", objašnjava ona.

Evropa je, kako precizira, postavila uslov Vučiću da prizna nezavisnost tzv. Kosova i promeni spoljnu politiku do kraja januara.

"Oni imaju vrlo jasan program, obezbeđen im je novac, ljudi izlaze na ulice samo zato što je ovaj pokret potpuno organizovan sa Zapada. Ako Vučić pristane na sve zahteve, onda će pokret vrlo brzo da stane. Ako ne prihvati ove uslove, onda će pokušati da ga uklone", smatra stručnjak.

Vučić je upozoren na ovaj "Majdan", o tome mu je unapred rečeno, napominje Guskova.

"Pripremio se. Policijske snage pokušavaju da se odupru ovom pokretu. Mislim da će uspeti u tome. Ali taj pokret će cilju koji je postavio stalno da teži nekim drugim sredstvima. Videćemo da li će Vučić u januaru da se povinuje zahtevima Zapada ili ne, hoće li uvesti sankcije Rusiji ili ne", zaključuje Guskova.

Aleksandar Vučić je, u obraćanju građanima povodom nemira, rekao da su protesti u Beogradu pokušaj da se Srbiji oduzme nezavisnost i suverenitet, ali da će vlasti čuvati red.

Predsednik Srbije je zahvalio partnerskim obaveštajnim službama drugih država koje su, prema njegovim rečima, upozorile srpske vlasti na nemire. Kasnije je premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila ruskim specijalnim službama na informacijama o predstojećim neredima.