Srbija i Balkan

RKS u Srbiji bez nalepnica: Šta znači odluka Vlade Srbije o "slobodi kretanja za vozila sa KiM"?

Do detaljnijeg tehničkog objašnjenja, Srbi na Kosovu i Metohiji tek naslućuju da najnovija odluka Vlade Srbije znači da će vozila sa RKS tablicama u centralnu Srbiju od 1. januara moći bez prelepljenih simbola tzv. Kosova
RKS u Srbiji bez nalepnica: Šta znači odluka Vlade Srbije o "slobodi kretanja za vozila sa KiM"?© РТ Балкан

U iščekivanju detaljnijeg objašnjenja koje je juče izostalo, Srbima na Kosovu i Metohiji, i severno i južno od Ibra, iako naslućuju šta tačno znači, nije do kraja jasna jučerašnja odluka Vlade Srbije kojom je "omogućena sloboda kretanja za vozila sa KiM".

Glavno pitanje na koje još nema preciznog i definitivnog odgovora, ali odgovor već svi naslućuju, jeste da li ova odluka znači ukidanje stikera - mere koja je uvedena septembra 2021. posle barikada i velike krize ne severu KiM, odnosno da li će od 1. januara vozila sa RKS tablicama moći u centralnu Srbiju bez nalepnica preko simbola tzv. Kosova?

Pitanje takođe jeste i da li ovo znači i da će od 1. januara vozila sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji, odnosno tablicama koje izdaju organi MUP-a Srbije, moći na KiM bez stikera odnosno nalepnica preko simbola Republike Srbije?

Sledeće pitanje, na koje takođe svi naslućuju odgovor, ali se tehničko objašnjenje još čeka, jeste da li jučerašnja odluka Vlade Srbije znači da će organi Srbije ubuduće priznavati saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, polise osiguranja koje izdaju vlasti u Prištini?

Jučerašnja odluka Vlade Srbije došla je, inače, deset dana od isteka poslednjeg roka koji su vlasti u Prištini dale za preregistraciju vozila sa KM tablica na RKS oznake i do kog je više od 4.000 vozila na severu KiM preregistrovano. Pretpostavlja se da je najmanje toliko vozila u međuvremenu sa KM tablica preregistrovano na oznake gradova u centralnoj Srbiji. U međuvremenu, sa puteva na severu, sa ulica u gradovima nestalo je vozila sa KM tablica, a poneka ova tablica može da se vidi na vozilima koja se više ne mogu upotrebljavati, parkiranim po dvorištima i oko zgrada.

Tekst disklejmera

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM sinoć je objasnio da je ova odluka doneta kako bi se "omogućila sloboda kretanja za sva vozila" i da će ona "olakšati živote Srbima na KiM jer oni najviše koriste administrativne prelaze".

Petković je objasnio da je odluka koja je doneta juče "obaveza Srbije koja je proistekla iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je tada potpisao Borko Stefanović a koja se odnosila i na RKS tablice i na kosovske lične karte, kao i na uvođenje kosovskih vozačkih dozvola". Petković je izneo očekivanje i da kosovska strana krene sa implementacijom svojih obaveza, uključujući formiranje ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM pročitao je sinoć, na konferenciji za novinare u Beogradu, i tekst koji će stajati na disklejmeru koji će biti postavljen na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova.

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti 'Kosova', ne prejudicira određivanje konačnog statusa 'Kosova' i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija", stoji u disklejmeru koji je Petković pročitao.

Inače, vozila sa RKS tablicama mogla su sa Kosova da uđu u centralnu Srbiju od početka oktobra 2021. godine. Tom rešenju prethodila je velika kriza na severu KiM, bile su postavljene i barikade, prelazi Jarinje i Brnjak čitavih dve nedelje bili su blokirani. Prema ranijem dogovoru iz 2016. a oročenom na pet godina, 20. septembra 2021. istekle su poslednje tablice sa neutralnim KS oznakama. Kosovski MUP tada je doneo rešenje kojim je uvedeno da se na prelazima izdaju privremene RKS tablice i to za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama uključujući i vozila iz centralne Srbije i vozila sa oznakama gradova na Kosovu. Pre toga, vozači sa RKS tablicama morali su na prelazima, prilikom ulaska u centralnu Srbiju, da uzmu probne tablice koje izdaje MUP Republike Srbije.

Na prelaze na severu KiM tada je stiglo mnogo kosovske policije, mnogo dugih cevi, Srbi su odgovorili barikadama i blokadom prelaza. Posle 14 dana pao je dogovor u Briselu, uveden je sistem stikera odnosno nalepnica, vozila sa RKS tablicama mogla su u centralnu Srbiju ali sa prelepljenim simbolima Kosova, a vozila sa tablicama gradova u centralnoj Srbiji i ona sa oznakama KM, PR, itd. mogla su na "Kosovo", ali sa prelepljenim simbolima Republike Srbije.

Sistem stikera

Posle šest meseci, u aprilu 2022. sistem stikera je produžen, sastanci u Briselu na tehničkom nivou nisu u međuvremenu dali nikakve rezultate. Dva meseca kasnije kosovske vlasti donele su novu odluku o obaveznom prelasku sa srpskih tablica koje je za Srbe sa Kosova izdavao MUP Srbije na RKS tablice. Pri isteku tog prvog roka na Severu je avgusta 2022. izbila nova kriza, nikle su nove barikade, u Severnoj Mitrovici oglasile su se sirene, Jarinje i Brnjak su blokirani, širom gradova Severa pojavili su se grafiti "Nema predaje – KM ostaje". Više vozila preregistrovanih na RKS narednih dana je na severu KiM zapaljeno.

Dolazi do odlaganja, pa postavljanja novog roka za preregistraciju, pretnji kaznama od strane Prištine Srbima koji svoja vozila ne preregistruju.

Za prvih mesec dana roka preregistraovno je samo devet vozila, zatim još tri, američki zvaničnici tada su od Prištine zatražili da rok za preregistraciju odloži na 10 meseci. Odgovor iz Prištine bio je da se mera preregistracije sprovede po fazama, do 21. aprila 2023, predviđene su najpre opomene za vozače, zatim i kazne od 150 evra, i najzad potpuno uklanjanje KM tablica sa ulica i puteva na "Kosovu".

Odgovor Srba na ovu meru Prištine bio je napuštanje institucija. Srbi zaposleni kao policajci u KPS početkom novembra 2022. skinuli su uniforme, saopštili da "neće kažnjavati i opominjati svoje sugrađane". Ubrzo su radna mesta napustili i Srbi na severu KiM zaposleni u pravosuđu, lokalnoj samoupravi... Dve nedelje kasnije, kada je trebalo da počne primena mere kažnjavanja za one koji i dalje upravljaju vozilima sa KM tablicama u Severnoj Mitrovici pojavili su se grafiti sa porukom – "Od 21.11. obaveza je svakog otpor na svakom koraku".

Usledilo je raspisivanje izbora u četiri opštine ne severu, najpre za 15. decembar a onda za kraj aprila 2023. godine, koje će Srbi bojkotovati a na njima sa po nekoliko stotina glasova pobediti Albanci gradonačelnici.

Pitanje vozačkih dozvola

Kriza oko tablica na Severu tada je završena dogovorom u Briselu, previđeno je da Srbija više ne izdaje nove KM talbice, dok Priština neće primenjivati meru kažnjavanja za one koji upravljaju vozilima sa ovim tablicama. Rok za preregistraciju je ostao.

Sada se Srbi na severu KiM pitaju šta će biti sa onima koji ovde imaju prebivalište a vozila su u međuvremenu registrovali u centralnoj Srbiji i kada će biti postavljeno i to pitanje, odnosno do kada će moći da upravljaju tim vozilima. Pitanje je takođe i kada će se na udaru vlasti u Prištini naći oni koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji, koji su tamo registrovali vozila, a žive na KiM. Otvoreno je i pitanje vozačkih dozvola.

U međuvremenu rok za preregistraciju vozila na RKS tablice na severu KiM više puta je produžavan, rezultat je ono što se sada može videti na putevima na severu KiM sa kojih je KM tablica potpuno nestalo. Jedino su na ulicama, po zgradama u Severnoj Mitrovici ostali izbledeli grafiti – "Nema predaje KM ostaje", čisto kao svedoci jednog vremena.

Neki Srbi, duboko razočarani, jutros kažu i kao – "simbol zabluda" i simbol još ponečeg...

image