Vulin za ruske medije: Siguran sam, iza protesta stoji Zapad, a njihov glavni cilj je smena Vučića

U nedelju uveče u Beogradu je započeta obojena revolucija po beloruskom scenariju, a glavni cilj nije bilo to da se izvrši pritisak na Beograd zbog stava povodom KiM ili zbog neuvođenja sankcija Rusiji, već da se smeni vlast, smatra osnivač Pokreta socijalista

Iza protesta opozicije stoji Zapad, kaže danas za "RIA Novosti" osnivač Pokreta socijalista i bivši šef BIA Aleksandar Vulin, koji je za ruske medije istakao da Republikom Srbijom danas upravlja jak čovek, zbog čega se Majdan u nedelju nije desio, iako su to najavljivali prozapadni mediji kako u Srbiji i regionu, tako i po EU.

"Ovde se ne radi o mom ličnom mišljenju, ja sigurno znam da iza nasilnih protesta u Srbiji stoji Zapad. U danima pred izbore, predstavnici pro-NATO opozicije obavestili su zapadne diplomate da neće priznati rezultate (izbora), a ovi su to odobrili. Jedinstveni blok pro-NATO opozicije formiran je nakon što je američka NVO NED (Nacionalni demokratski institut), koja služi kao paravan za obaveštajne aktivnosti SAD, sprovela socijalno istraživanje, čiji je cilj bilo da ih sve okupi i objedini, bez obzira na njihove različitosti.

"Ove studije je NED prilagodio političkim potrebama Zapada, pa su jedan blok predstavili kao favorite", rekao je Vulin.

Zapad je, kako je dalje naveo, pokušao da formira jedan krajnje desničarski blok, "koji je, takođe, trebalo da učestvuje u svrgavanju" predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ipak, u tome, kako ocenjuje, nisu uspeli.

Glavni cilj protesta je, zapravo, ne da se izvrši pritisak zbog neuvođenja sankcija Rusiji ili zbog stava Beograda po pitanju KiM, već da se smeni Vučić, jer je "Zapadu jasno da, dok Srbijom upravlja Vučić, neće biti priznanja samoproglašenog Kosova i uvođenja sankcija Rusiji", ističe on.

U tom kontekstu on je komentarisao i svoju odluku da napusti poziciju šefa BIA, koju je doneo ranije ove godine. Vulin kaže da su napadi na njega počeli pre dve godine, nakon što je zajedno sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom razgovarao o borbi protiv obojenih revolucija. Dodaje da je ponosan na to što je bio jedini čelnik bezbednosnih struktura u Evropi, koji se nije priklonio "antiruskoj histeriji". 

"Za to sam platio cenu, ali ako to pomaže Srbiji da sačuva vekovnog saveznika, mir i stabilnost, onda znate da je to bilo vredno toga. Pritisak koji je vršen kako bi ja bio smenjen sa mesta šefa BIA poslužio je da se izvede 'obojena revolucija' i to je bio prvi korak ka konačnom cilju. Moja ostavka dala nam je vreme da umanjimo napade za vreme predizborne kampanje, ali smo znali da će odmah posle poraza pro-NATO stranke pokrenuti mehanizam za rušenje Vučića", ističe bivši šef BIA.

"U Beogradu je u noć na nedelju započeta obojena revolucija po beloruskom scenariju. Na izbore su se kandidovale stranke, koje su pristalice NATO-a, koje su zbog nepopularnosti u narodu komunikaciju sa građanima poverile javnim ličnostima – umetnicima, sportistima, dok je finansiranje sa Zapada dolazilo preko nevladinih organizacija".

U svemu tome učestovali su i zapadni mediji, dodaje Vulin.

"Zapadni mediji u Srbiji i širom EU stvaraju atmosferu promene vlasti i podstiču na nasilje. U noći uoči izbora, čitav region, od Albanije preko samoproglašene republike Kosovo, Severne Makedonije, Crne Gore do Hrvatske, objavio je poruke da će Vučić biti svrgnut 'na ulici'. Majdan je trebalo da se desi u Srbiji u nedelju, da se vlast smeni silom, na ulici, ali država je jaka, vodi je jak čovek. Vučić nije Janukovič".

Za razliku od Zapada, Rusija je, kako kaže, "partner, saveznik, koji uvažava volju srpskog naroda". "Rusija je i ovaj put bila sa Srbijom, i naš ustavni poredak je sačuvan", zaključio je Vulin.