Vučić: Zašto su šefovi OEBS i ODIHR ćutali?

Predsednik Srbije je istakao da se u Srbiji brzo postaje moderan i da je trenutno došla na red koalicija "Srbija protiv nasilja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne prati izjave političara, već da ga zanima samo da se izborni proces što pre okonča i upitao šefa OEBSA i šefa delegacije ODIHR u Beogradu zašto kriju od javnosti da su znali da opozicija neće priznati izbore.

"Kod nas neko postane moderan brzo, ali to traje tri, četiri, šest meseci. Sada je moderna koalicija 'Srbija protiv nasilja', pre toga Dinkić, pre njega neko drugi", izjavio je predsednik tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", od Bačkog Brega do Srpske Crnje.

Predsednik Srbije je pitao šefa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jana Bratua (Braathu), kao i šefa Misije ODIHR-a (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava), "zašto kriju od međunarodne javnosti da su unapred znali da opozicija u Srbiji neće priznati rezultate izbora".

"Da li im je rečeno i ko im je rekao, a mi znamo i ko i kada, da bez obzira na to što su znali kakvi će biti rezultati izbora, svi mi imamo istraživanja, da neće da priznaju rezultati izbora? Ja znam da su ti ljudi bili šokirani i pitam ih zašto su to sakrili od javnosti", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da svi imaju pravo da protestuju, dok ne dođe do nasilja i dodao da je ponosan na činjenicu da je policija izdržala.

"Tri sata su ćutali ljudi, trpeli udarce. Sve to pokazuje koliko smo trpeljivi. Pustimo ih da šutiraju loptu u Kneza Miloša, dok se narod muči. Juče su se svi mučili", rekao je Vučić.

On je naveo i da su i bezbednosne službe znale da se priprema nasilje u Skupštini grada. 

"Šta mislite otkud policija u Skupštini grada? Zato što su znali da će nasiljem pokušati da je zauzmu. Sve su to znale naše službe. Zato ja javno pitam i čekam da mi kažu da nisu znali. Zaista sam ponosan na naše policajce. Ne zaboravite da je Ranko Panić ubijen kada nam nisi dozvolili da prošetamo. U Nemačkoj bi boga ubili u njima. Onu Gretu Tunberg nosili ko pero kad su protestovali za neki rudnik", kaže predsednik Srbije.

Vučić je dodao da se Beograd razvija i da je predviđeno dosta nacionalnih projekata.

"Od metroa, vozova, Beograd veoma brzo napreduje. Provozao sam se sinoć Beogradom na vodi, divno izgleda, svi hoteli su puni, ima dosta turista i još više će ih biti. To šta će ko da kaže od političara i zamajava narod, njihov posao", rekao je Vučić.

Na pitanje kako ocenjuje "Šolakovu kampanju", on je rekao da ta vrsta laži više ne prolazi.

"Oni mrze ljude koji drugačije misle. Tri sata su tukli policiju, lupali zgradu, a onda rekli da su to radili ubačeni elementi. A onda su shvatili da su to Aleksić i Zelenović", rekao je Vučić.

Dodao je i da nigde na svetu nema da predsednik stranke traži da se pusti pritvorenik.

"Gde predsednik stranke ima pravo da posećuje pritvorenika kada mu padne na pamet. Zna se kako se podnosi zahtev. S kim hoćete da pregovarate, sa tužiocem? Pa to je protivzakonito, sa sudijama - to je nedozvoljeno, o čemu vi pričate", rekao je Vučić.