Srbija i Balkan

EU preko N1 poručila Srbiji: Poštovati pravo na mirne proteste, ali nasilje je neprihvatljivo

Iz Evropske komisije su pozvali na mir i dijalog i istakli da nasilje nije rešenje
EU preko N1 poručila Srbiji: Poštovati pravo na mirne proteste, ali nasilje je neprihvatljivo© Zhao Dingzhe

Evropska komisija zatražila je od Srbije da "propisno ispita" pritužbe na izborne nepravilnosti, i "pozabavi se njima", ali je istakla da je nasilje neprihvatljivo i nije rešenje, iako, kako su naveli, pravo na protest mora biti očuvano, te pozvali na mir i dijalog, objavio je N1.

"Iako pravo na mirne demonstracije mora biti očuvano, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je. Policijske akcije moraju biti proporcionalne i poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava", rekli su iz Evropske komisije za N1.

Zvaničnici EU su ovako odgovorili na zahtev ove prozapadne televizije koja je zatražila da se oglase povodom, kako su naveli, "izbornih neregularnosti u Srbiji, napada na međunarodne posmatrače izbora, protesta zbog izborne krađe, nasilja na protestu, policijskoj brutalnosti, štrajku glađu Marinike Tepić i saradnji Srbije sa ruskim bezbednosnim službama".

Ranije se EU oglasila zajedničkom izjavom šefa diplomatije i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja i Komesara za proširenje Olivera Varheljija, u kojoj "sa zabrinutošću" zaključuju da "izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija u srži pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

Kako su tada naveli, Evropska komisija očekuje finalni izveštaj ODHIR-a i preporuke za buduće izbore, upozoravajući da bi one "trebalo da budu primenjene što je brže moguće i pre narednih izbora".

Prethodno je i prozapadna opozicija u Srbiji, okupljena na listi "Srbija protiv nasilja", sastavila pismo u kojem od  Evropske unije traže da ne priznaju rezultate izbora u Srbiji, te da sprovedu međunarodnu istragu navodne krađe glasova.

image