Srbija i Balkan

Borko Stefanović za FT: Treba da se zabrinete, Vučić se vraća svom starom proruskom maniru

Protesti će se nastaviti svakog dana, najavljuje opozicioni poslanik za "Fajnenšel tajms"
Borko Stefanović za FT: Treba da se zabrinete, Vučić se vraća svom starom proruskom maniru© Dusan Milenkovic/ATAImages

Imamo veliku krizu ovde, protesti će se nastaviti svakog dana, izjavio je jedan od lidera opozicije Borko Stefanović za "Fajnenšel tajms".

"Vučić i njegov režim se vraćaju svojim starim, radikalnim, nasilnim, proruskim manirima. To bi trebalo svakog da zabrine", dodao je opozicioni poslanik u izjavi za ovaj zapadni medij.

U tekstu o protestima posle izbora u Srbiji 17. decembra, navodi se da su opozicija i međunarodni posmatrači izjavili da su izbori "pokradeni", kao i da su upozorili na nasilje režima i ruski uticaj na državnu politiku. Navodi se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da protesti imaju podršku iz inostranstva i da im je cilj smena vlasti, kao i da je ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko posle nedavnog sastanka sa Vučićem rekao da mu je srpski predsednik predočio nepobitne dokaze o tome da Zapad ohrabruje proteste. 

Opozicioni aktivisti rekli su da su protesti u Beogradu bili mirni dok se nisu pojavili huligani i počeli da bacaju kamenice i druge predmete, što je izazvalo reakciju policije i hapšenja demonstranata. Stefanović je dodao da sled događaja deluje orkestrirano. 

Opozicija optužuje Vučića za zastrašivanje i izborne prevare, navodi dalje FT, i opisuje da demonstranti mašu zastavama EU zajedno sa transparentima na kojima je pesnica koja podseća na pokret "Otpor" koji je 2000. godine srušio režim Slobodana Miloševića. Uz konstataciju da mnogi demonstranti povlače paralele između Miloševića i Vučića.

Navodi se da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u televizijskom gostovanju prošle nedelje zahvalila ruskim obaveštajnim službama na informacijama koje su podelili sa njima pre izbora o planovima opozicije da organizuju proteste.

To nedavno zbližavanje s Kremljom, kako piše FT, u oštroj je suprotnosti sa prethodnim mesecima i očiglednom usmerenošću Beograda ka Zapadu. Kako se navodi, Srbija je kandidat za EU i obavezala se da će raditi sa Zapadom na rešavanju ključnih pitanja kao što je status "susednog Kosova". 

Konstatuje se i da se većina zapadnih vlada nije oglašavala povodom događaja u Srbiji tokom božićnih praznika, kao i da je izuzetak ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil koji je pozvao demonstrante da poštuju rezultate izbora, kako se ističe. 

"Lideri Srbije i njeni građani treba da zapamte: legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana, pobedničkih ili gubitničkih, da poštuju volju građana izraženu na biračkim mestima. Za nasilje i vandalizam protiv državnih institucija nema mesta u demokratskom društvu", citira se Hilova objava na društvenoj mreži Iks.  

Njegovu izjavu kritikovali su prozapadni aktivisti, konstatujući da izgleda da Vučić ima podršku i Moskve i Vašingtona, ističe se u tekstu FT-a.

image