Srbija i Balkan

Protest završen ispred RTS-a: Opozicija najavila da će tražiti međunarodnu podršku

Predstavnici prozapadne opozicije i mladih održali su danas proteste u Beogradu, tražeći da izbori u glavnom gradu budu ponovljeni
Protest završen ispred RTS-a: Opozicija najavila da će tražiti međunarodnu podršku© РТ Балкан

Protest građana i predstavnika opozicije okupljena oko koalicije "Srbija protiv nasilja" započeo je ispred Republičke izborne komisije (RIK) zbog navodne neregularnosti na izborima održanim 17. decembra, a završen je ispred zgrade RTS-a.

Ranije danas grupa studenata, predstavnici opozicije i demonstranti okupili su se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zahtevajući da se otvore birački spiskovi.

Oko 150 okupljenih, među kojima je bio veliki broj stranih i domaćih novinara, na platou je slušalo izlaganje aktiviste koji je objasnio da je sedeći korak koji će preduzeti blokada "mejlova, telefonskih linija i pisarnice" Ministarstva državne uprave" zahtevima da se otvore birački spiskovi.

Okupljenima su podeljeni flajeri sa brojevima telefona kabineta ministra, državnog sekretara, odseka za javnost rada, sektora za dobru upravu i sektora za registre i lokalnu samoupravu i rečeno im je da zovu brojeve telefona i pitaju kada će birački spisak biti otvoren.

Nakon govora predstavnika organizacija studenata okupljeni su pozvani da se "razbeže po Knez Mihajlovoj" i podele 10.000 flajera sa brojevima telefona institucija. Na flajerima nije objašnjeno s kojim ciljem se sprovodi akcija, te je okupljenima rečeno da o tome informišu sugrađane i prolaznike. 

Jedan od predstavnika studenata najavio je da će u petak organizovati novu blokadu u trajanju od 24 sata (nije precizirao čega i gde), te da će sa blokade studenti otići direktno na protest inicijative "Proglas" u subotu u 12.00 časova.

U Knez Mihajlovoj ulici postavljen je sto na kom piše "Izbori su pokradeni - promeni mi mišljenje" i na kome zainteresovani mogu uzeti flajer sa brojevima telefona.

Skupu su prisustvovali i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja (SPN)" Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac, Vladimir Obradović, Biljana Stojković, Mila Popović...

  • 27. dec 2023 • 20:34

    20:34

    Dveri u Čačku: Zahtev za poništavanje glasanja na 6 biračkih mesta

    Gradski odbor pokreta Dveri u Čačku podneo je zahtev za poništavanje glasanja na šest biračkih mesta u tom gradu zbog "evidentiranih protivzakonitih radnji", saopštio je danas taj pokret.

    "Lokalna izborna komisija većinom glasova odbila je naše prigovore i na to smo se žalili Republičkoj izbornoj komisiji, a onda ćemo i Upravnom sudu i ići ćemo sve do Ustavnog suda Srbije, jer ne pristajemo na izbornu krađu", navedeno je u saopštenju.

    Predsednik gradskog odbora Dveri Dragan Ćendić zatražio je vanrednu sednicu lokalne izborne komisije na kojoj bi se raspravljalo o utvrđenim neregularnostima.

    On navodi da su otkrivene brojne nepravilnosti nakon uvida u zapisnike i birački materijal u biračkim vrećama.

    "Videćemo kako će se ovoga puta postaviti većina u lokalnoj izbornoj komisiji, ali svako proglašavanje konačnih izbornih rezultata bez analize ovog izveštaja je prikrivanje izborne krađe i krivičnih dela protiv izbornog prava građana", kazao je Ćendić.

  • 19:59

    Gotova sednica RIK-a: Ponavljanje izbora na izbornom mestu br. 12 u Bojniku

    Izbori za narodne poslanike na izbornom mestu broj 12 u opštini Bojnik biće ponovljeni u subotu 30. decembra, saopšteno je iz Republičke izborne komisije (RIK) koja je večeras usvojila odluku.

    Na prethodnoj sednici održanoj danas RIK je usvojio prigovor izborne liste "Nacionalno okupljanje" i odlučila da se glasanje na izbornom mestu broj 12 u opštini Bojnik poništi.

    "Nacionalno okupljanje" koju čine Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski i Srpski pokret Dveri Boška Obradovića podnelo zahtev za ponavljanje izbornog procesa zbog toga što je, kako tvrde, veći broj birača glasao javno i što im je sugerisano za koga da glasaju.

    RIK je saopštio da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno da su članovi Biračkog odbora imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja.

  • 19:58

    Brnabić: Podrška zaposlenima u MDULS, siledžije nikad neće pobediti u Srbiji

    Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas podršku zaposlenima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

  • 19:50

    ODIHR: Nastavljamo da pratimo proces, podrška Srbiji u sprovođenju preporuka

    Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je pratila parlamentarne izbore u Srbiji, nastaviće da prati ceo proces, spremna da pomogne vlastima u sprovođenju svih preporuka.

    Podsećaju i da će početkom 2024. godine biti objavljen konačan izveštaj o praćenju izbora u Srbiji.

    "Nakon što je Odihr posmatrao parlamentarne izbore u Srbiji, nastavljamo da pažljivo pratimo proces. Spremni smo da podržimo srpske vlasti u sprovođenju preporuka koje ćemo dati u našem konačnom izveštaju o posmatranju, koji treba da bude objavljen početkom nove godine", navedeno je na zvaničnom profilu ODIHR na društvenoj mreži "Iks".

  • 19:10

    Lazović tražio od RTS-a da izveštaj sa protesta bude duži

    Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović pozvao je okupljene da dođu na protest u subotu u 12 sati kod Terazijske česme, da podrže studente koji takođe protestuju, ali i one koji štrajkuju glađu.

    On je rekao da će predstavnici opozicije tražiti međunarodnu podršku za formiranje međunarodne nezavisne komisije koja će istražiti nepravilnosti oko proteklih izbora, potom da će raditi kroz naše institucije, kako bi im "dali priliku da utvrde nepravdu", te da će, naposletku, "držati vatru protesta". 

    Zatražio je od RTS-a da izvesti o protestu.

  • 19:01

    Kolona stigla do RTS-a

    Kolona demonstranata stigla je do zgrade Radio televizije Srbije. Okupljeni uzvikuju "ua". Očekuje se da se neko od predstavnika liste Srbija protiv nasilja obrati okupljenima.

  • 18:46

    Tepić: Ne štrajkujem zbog Vučića, nego zbog međunarodne zajednice

    Poslanik liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić deseti dan štrajkuje glađu, a kaže da njena odluka nije usmerena ka domaćim institucijama već ka međunarodnoj zajednici.

    "Moj štrajk glađu i ova radikalna odluka nije ni usmerena ka Vučiću, ni ka domaćim institucijama zato što su oni saučesnici u svemu tome. I tužilaštvo i policija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i naročito Aleksandar Vučić kao mastermajnd tog lopovskog inženjeringa kada je reč o izbornoj krađi. Ja nisam nikada ka njima usmeravala poruke", pojašnjava za N1.

    Kako kaže, ona je usmerena na međunarodnu zajednicu od koje očekuje da uspostavi komisiju sa posmatračima i pravnim ekspertima da se sve ono što je rečeno sumira u jadan zaključak, da se učini revizija ovih izbora da bi moglo da dođe do poništavanja izbora.

  • 18:45

    Kolona krenula ka RTS-u

    Kolona okupljenih ispred Republičke izborne komisije krenuo je ka zgradi RTS-a, javlja reporter RT Balkana.

  • 18:39

    Milivojević pozvao na marš do RTS-a

    Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je okupljenima da mu je momak kojem je ukinut pritvor nakon hapšenja zbog nasilja ispred Skupštine Beograda rekao kako mu u rešenju piše da se brani sa slobode, ali to nije istina.

    "Ovo nije sloboda, ovo je zemlja u kojoj se kradu izbori", rekao je Milivojević.

    On je dodao da će insistirati da svi uhapšeni budu pušteni iz pritvora.

    Milivojević je najviše zamerki imao na izveštavanje RTS, a potom poručio: "Ako nas ne vide, ima bar da nas čuju". Potom je pozvao okupljene da krenu ka RTS-u.

    "Ovde 7 poslanika štrajkuje i to za RTS nije vest, zato vas pozivam na marš do RTS-a", poručio je Srđan Milivojević.

  • 18:32

    Ćuta: Ima da teramo dok god mrdamo

    Oko slobode nema nagađanja, ima da teramo dok god mrdamo, poručio je večeras Aleksadnar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

image