Hil o obojenoj revoluciji: Rusija unosi razdor između Srbije i njenih evroatlantskih partnera

Govoreći o informacijama koje su potvrdili i premijerka i predsednik Srbije, da Zapad u Srbiji priprema obojenu revoluciju, američki ambasador kaže da su te optužbe smešne

Američki ambasador Kristofer Hil prvi put se oglasio o nemirima nakon održanih izbora u Srbiji, okrivljujući Rusiju da pokušava da unese razdor između Srbije i njenih evroatlanskih partnera.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je ruskim obaveštajnim službama što su upozorile Beograd na to da se u Srbiji sprema pokušaj "obojene revolucije".

Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je vlast zahvaljujući jednoj stranoj službi bila spremna na moguće nemire nakon izbora.

Vučić je upitao šefa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jana Bratua (Braathu), kao i šefa Misije ODIHR-a (OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava), "zašto kriju od međunarodne javnosti da su unapred znali da opozicija u Srbiji neće priznati rezultate izbora".

"Da li im je rečeno i ko im je rekao, a mi znamo i ko i kada, da bez obzira na to što su znali kakvi će biti rezultati izbora, svi mi imamo istraživanja, da neće da priznaju rezultati izbora? Ja znam da su ti ljudi bili šokirani i pitam ih zašto su to sakrili od javnosti", rekao je Vučić.

Hil je kazao da su optužbe da Zapad podstiče "Majdan" u Srbiji smešne.

"Video sam ove izjave i mislim da su smešne", kaže Hil za "Blic" i dodaje "ovde niko ne podstiče revoluciju".

Kako kaže, "Srbija je demokratska zemlja, a njeni građani sami odlučuju o svojoj budućnosti".

"Bili smo jasni da su ovi izbori pokazali nedostatke u izbornim procesima u Srbiji, a koje Srbija mora da reši. Međunarodna zajednica, uključujući OEBS, spremna je da pomogne. Ali demokratski napredak Srbije naposletku zavisi od njenih građana. Jedini međunarodni akter koji joj stoji na putu napretka je Rusija - ni Amerika, ni Evropa, ni bilo ko drugi na Zapadu", naveo je Hil.