Amerika gomila dodatnu vojsku na KiM: Stiže bataljon Nacionalne garde Ajove

Grupa gardista iz Ajove će prema saopštenju ostati devet meseci i imaće primarnu misiju u izvođenju direktnih vazdušnih operacija

Dok se Srbiji ne dozvoljava da na prostor Kosova i Metohije pošalje do 1.000 vojnika, na šta ima pravo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Amerika šalje dodatni bataljon u južnu srpsku pokrajinu.

Tik pred kraj godine, u petak će na KiM biti raspoređena 33 vojnika, kao podrška mirovnoj operaciji NATO koja je već prisutna na toj teritoriji, prenose mediji u Prištini.

Grupa gardista iz Ajove će prema saopštenju ostati devet meseci i imaće primarnu misiju u izvođenju direktnih vazdušnih operacija, dopuni goriva i podršci SAD saveznicima i lokalnim bezbednosnim snagama.

"Međunarodna mirovna misija koju vodi NATO je održiva misija, koja je fokusirana na lokalnu i regionalnu stabilnost unutar zemlje i istočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Od tenzija krajem maja na severu, gde je došlo sukoba lokalnog stanovništva sa policijom, a onda i sa vojnicima Kfora, te incidenta u Banjskoj, NATO je pojačao svoju spremnost na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom.

Članice NATO-a su od maja meseca pojačale međunarodnu vojnu misiju na Kosovu za 1.000 vojnika. Nemačka je najavila raspoređivanje dodatnih vojnika za sledeću godinu, tako da će misija Kfor brojati oko pet hiljada pripadnika.