Spajić: Mandić najavio dijalog o politici državljanstva u parlamentu

Crna Gora ima restriktivni zakon po kojem građani teško mogu da imaju dvojno državljanstvo, Crne Gore i neke druge države

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je danas da Crna Gora ne dozvoljava mogućnost dvojnog državljanstva, ali i da je razumeo da su iseljenici iz Turske tokom susreta sa predsednikom parlamenta Andrijom Mandićem izrazili želju da dobiju pasoš Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje Andrije Nikolića iz najuticajnije opozicione DPS da li je vladajuća većina razgovarala o izmeni Zakona o državljanstvu s obzirom na to da je Mandić na Kolegijumu predsednika Skupštine najavio da će otvoriti tu temu, Spajić je rekao da smatra da je siguran da će to biti sjajna prilika da od Mandića lično i od drugih kolega dobije detaljniji odgovor.

"Sa druge strane, ukoliko sam dobro razumeo, predsedniku Mandiću su tokom susreta naši iseljenici iz Turske iskazali želju da dobiju pasoš Crne Gore. To je između ostalog bio povod da ukaže na mogućnost revizije zakonske regulative kako bi eventualno omogućili jačanje veza Crne Gore sa svojom dijasporom", rekao je Spajić.

Nikolić je pitanje premijeru postavio u okviru "premijerskog sata" i pozvao ga da utvrdi koji ministri imaju dvojno državljanstvo, aktuelizujući pritom pitanje dvojnog državljanstva predsednika Skupštine Andrije Mandića.

Prethodno, predsednik parlamenta Mandić je saopštio da je dogovoreno da poslanici većine danas ne postavljaju pitanja premijeru Spajiću, zbog obaveza koje ima.