Srbija i Balkan

Vučić: Nismo postigli nikakav dogovor

U fokusu razgovora rešavanje aktuelne krize u vezi sa tablicama i povratak Srba u institucije na KiM
Vučić: Nismo postigli nikakav dogovor© Европски савет

U Briselu su danas održani hitni sastanci povodom situacije na Kosovu i Metohiji, a u fokusu razgovora je rešavanje aktuelne krize u vezi sa tablicama i povratak Srba u institucije na KiM.

Najpre je održan odvojeni sastanak šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je sa evropskim posrednicima razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle odvojenih sastanaka, evropski zvaničnici su održali zajednički sastanak sa Vučićem i Kurtijem koji je trajao nekoliko sati, posle čega su se ponovo sastali sa premijerom privremenih institucija.

  • 21. nov 2022 • 18:08

    18:08

    Predlog Prištine odbijen u Briselu, tvrdi Bajrami

    Ambasador tzv. Kosova u Briselu Agron Bajrami rekao je da je prištinska strana na sastanku predložila da se obustave dalje faze u vezi sa registarskim tablicama, ali da je taj predlog odbijen.

    "Na hitnom sastanku koji je sazvao Žozep Borelj, Kosovo je predložilo da se suspenduju dalje faze za registarske tablice, u zamenu da Srbija prestane da izdaje nelegalne registarske tablice, a da EU započne pregovarački proces na osnovu najnovijeg predloga koji podržavaju Nemačka i Francuska. Začudo, ovo je odbijeno", napisao je Bajrami na Tviteru.

    EditDelete

  • 17:12

    Hoti kritikovao Kurtija: Umesto da slušamo Amerikance, mi pregovaramo sa Srbijom

    Nakon nepostizanja sporazuma o registarskim tablicama, bivši premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti kritikovao je  Aljbina Kurtija zbog njegovog pristupa.

    On je u objavi na Fejsbuku pojasnio da u takvim slučajevima treba poslušati Sjedinjene Američke Države, u slučaju da Kosovo ne želi da se vrati tamo gde je bilo.

    "Ovaj pristup ne vodi nikuda. Iako je Kosovo u pravu kada insistira na uspostavljanju zakonitosti, ovaj pristup nas vraća na tehnički dijalog za povratak Srba u institucije, na dijalog za upravljanje situacijom, a ne na dijalog za konačni dogovor za uzajamno priznavanje. Ovakva situacija odgovara Srbiji, a ne nama", napisao je Hoti.

    On je čak naglasio da sastanci koji se održavaju u Briselu nemaju za cilj zaključivanje sporazuma.

    "Sada je potrebno pregovarati u Briselu da se problemi reše, a ne da se zaključi sporazum", napisao je Hoti. 

    "Umesto da slušamo savete Amerikanaca u vezi sa odlukom o tablicama, o tome se pregovara sa Srbijom u Briselu!!!", zaključio je svovju objavu.

  • 17:00

    Abot: Nepostizanje dogovora je "razočaravajuće"

    Britanski ambasador na tzv. Kosovu Nikolas Abot ocenio je nepostizanje dogovora Beograda i Prištine kao "razočaravajuće". 

    "Trenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i ometa misiju Vlade da poboljša njihove živote. Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu pretnje po bezbednost. Postoji hitna potreba da se postigne napredak u postizanju sporazuma o normalizaciji, čime bi sporovi oko pitanja kao što su registarske tablice bili nepotrebni", napisao je Abot na Fejsbuku.

  • 16:52

    Kurti: Borelj je odustao od predloga EU!

    Aljbin Kurti kritikovao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja zbog odustajanja od marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa 'Kosova' i Srbije, piše "Koha".

    On je rekao da je EU predložila da tzv. Kosovo ne izriče kazne za registarske tablice, da nastavi sa opomenama i da Srbija više ne izdaje tablice sa akronimima kosovskih gradova.

    "Naravno, za nas nije prihvatljivo ako to ne prati ono zbog čega smo ovde pozvani, a to je dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od martovskog roka 2023. i od predloga EU za normalizaciju odnosa", rekao je Kurti.

    On je dodao da je, kada su se sastali u Parizu u okviru Mirovnog foruma, Borelj rekao da predlog nije francusko-nemački, već evropski i podržan od Francuske i Nemačke.

    "U redu, onda ćemo to nazvati i predlogom EU. Međutim, danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa 'Kosova' i Srbije. Kažem to sa žaljenjem, jer su oni sami predložili mart 2023, a sa druge strane, predlog je iz Evropske unije", rekao je Kurti.

    On je istakao da je uvek spreman da otputuje u Brisel na razgovor, ali da bi razgovori trebalo da budu usmereni na međusobno priznavanje.

    "Spreman sam da dolazim ovde, održavam sastanke, uvek sa istom strukturom i redosledom, konačan dogovor sa punom normalizacijom odnosa, koji u središtu ima obostrano priznanje i aktuelna pitanja koja su različite prirode, uključujući i registarske tablice. Međutim, jedno bez drugog ne postoji, ne možemo biti neodgovorni da se ne bavimo aktuelnim temama i da se pretvorimo u državne čelnike koji se bave samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaraju o normalizaciji odnosa. Zato smo u ovoj situaciji u kojoj smo sada", rekao je Kurti.

    On je dodao da očekuje da će EU stati iza njegovog predloga za normalizaciju odnosa.

    "Nakon osam sati razgovora i šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor", rekao je Kurti.

  • 16:10

    Borelj: Vučić prihvatio predloge, Kurti nije

    Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama i uputio kritike na račun Prištine.

    On je za medije rekao da je osam sati imao razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem, ali da nije bilo dogovora.

    Borelj je istakao da je EU predala predlog koji je mogao da spreči rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

    "Zato molim obe strane, a očekujem pre svega od Kosova da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na severu. A od Srbije očekujem da suspenduje izdavanje novih tablica KM. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa", poručio je on.

    Borelj je kazao da izostanak dogovora znači i da će morati da povuče zaključke o tome kako se vodi proces pregovora.

    "Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo", poručio je on.

    U obraćanju medijima Borelj je naglasio da je bilo je važno što su se Vučić i Kurti odazvali pozivu da dođu u Brisel.

    "Jer smo se našli ponovo u novoj kriznoj situaciji. Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu", objasnio je on.

    Borelj je kazao da se situacija oko tablica pogoršala jer je Priština odlučila da od 21.novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova.

    Kao posledica toga, podsetio je, kosovski Srbi su se povukli iz kosovskih institucija.

    Prema njegovim rečima oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je, ističe, nedovoljno.

    Time se, upozorava, stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji.

    Istakao je da Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu.

    "Vladavina prava ne treba da se koristi kao izgovor za tenzije i eskalaciju. Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju", poručio je Borelj.

    Ukazao je da su EU i njeni međunarodni partneri pozivali na deeskalaciju.

    "Današnji sastanak imao je za cilj deeskalaciju situacije, obezbeđivanje mira i stabilnost, kako bi se sprečila kriza sa opasnim posledicama. Od prošlog leta preokupirani smo stalnim krizama i krećemo se od rokova do rokova, od krize do krize. Nismo bili u mogućnosti da se posvetimo pravom pitanju, a to je normalizacija odnosa, koji bi rešila te probleme", rekao je on.

    Preneo je da je stranama jasno rekao da se mora prestati sa začaranim krugom kriza i rokova.

    "Vučić i Kurti su izabrani lideri sa snažnim mandatom i očekujemo da pokažu liderstvo i rade na napretku normalizacije odnosa, kako bi mogao da se postigne napredak na evropskom putu. Ali posle mnogo sati diskusije, dve strane se nisu dogovorile", rekao je on.

    Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

    Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put.

    "Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja ekslacija i opasna kriza", zaključio je Borelj.

    Izjave šefa evropske diplomatije preneo je na Tviteru i portparol EU Peter Stano.

  • 15:56

    Vučićevo obraćanje građanima večeras u 19 časova

    Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se građanima večeras u 19 časova na RTS 1. 

  • 15:25

    Vučić: Nismo uspeli da postignemo nikakav dogovor!

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i Prištine u Briselu , koji su trajali duže od sedam sati, da nije postignut apsolutno nikakav dogovor.

    "Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće", objasnio je on u izjavi novinarima.

    Najavio je da će sačekati izjavu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja, šta će biti njegov savet.

    "Želim da sve utiske saberem, sačuvao sam sve papire. Obratiću se našem narodu večeras ili sutra, u zavisnosti kada se vratimo", rekao je on.

    Vučić je istakao da su pred nama besane noći, mnogo teških dana.

    "Ali poslušaćemo što će biti savet i zahtev visokog predstavnika. On je tražio da ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM što smo rekli da je sve u redu. Poštovaćemo i ponašati se u skladu s tim", najavio je on.

    Vučić je ponovio da su pred nama ne laki dani.

    "Jasno je svima u EU, ali i u svetu ko je bio konstruktivan, ko je želeo dogovor i očuvanje mira. Insistirali smo jedino da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani".

    "Neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano", dodao je on.

    Vučić je kazao da ne misli da imamo tragediju, ali ni da će biti lako u narednom periodu. On je dodao da će se po povratku iz Brisela obratiti građanima.

    "Ne znam kada ćemo stići nazad, da li večeras, ili sutra, ali ću se obratiti građanima sa svim zaključcima", rekao je Vučić.

    On je srpskom narodu na KiM poručio da će država biti uz njih.

    "Bićemo uz njih, i njihova država će uvek, bez obzira na sve, biti uz njih", poručio je predsednik Srbije.

  • 15:06

    "Albanijan post": Specijalne jedinice dobile naređenje da povećaju broj pripadnika na severu

    Specijalne jedinice "kosovske policije" dobile su naređenje da povećaju broj na pripadnika na severu Kosova i Metohije, piše "Albanijan post".

    Prema saznanjima portala, specijalne jedinice moraju da budu u pripravnosti za eventualni polazak na sever pokrajine i to će učiniti iz baze "Belvedere" koja se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.

    Istovremeno, "Albanijan post" navodi da je primećeno približavanje srpske žandarmerije ka administrativnom prelazu.

    Portal napominje da nije poznato da li eventualno pomeranje "kosovske policije" ima veze sa razgovorima u Briselu.

  • 14:52

    Vučić se oglasio na Instagramu

    Dok traje novi sastanak Kurtija i evropskih predstavnika, predsednik Srbije je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi da igra šah.

    "Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela", navodi se u opisu fotografije.

  • 14:36

    Tanjug: Još jedna bilaterala Kurtija sa zvaničnicima EU

    Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom, javlja Tanjug.

    Pretpostavlja se da je reč o dodatnom naporu da Priština pristane na neku vrstu dogovora.

image