Srbija i Balkan

Okupacija severa KiM: Otimanje imovine Severne Mitrovice izazvaće novu krizu

Jasno je da Aljbin Kurti želi da srpske opštine na severu KiM trajno drži pod okupacijom, podvukao je direktor Kancelarije za KiM
Okupacija severa KiM: Otimanje imovine Severne Mitrovice izazvaće novu krizuGetty © Chris McGrath / Staff

Okupacioni organi u opštini Severna Mitrovica danas su, bez najave, javne rasprave ili bilo kakve konsultacije s građanima, dodelili veliku parcelu opštinske zemlje na kojoj se nalazi JKP "Standard", JKP "Vodovod" i Privremeni organ Kosovske Mitrovice za namene tzv. policije Kosova, na zahtev koji je stigao iz tog ministarstva.

U zahtevu koji je stigao 14.12. navedeno je da se na teritoriji opštine Severna Mitrovica Ministarstvu unutrašnjih poslova tzv. Kosova ustupi zemljište površine 27.400 m2, prenosi "Kosovo onlajn".

Predsedavajući lokalne Skupštine Nedžat Ugljanin je samo pročitao tačku dnevnog reda i onda je stavio na glasanje.

Iz Kancelarije za KiM je saopšteno da je to urađeno kako bi još više otežali "bukagije nametnute srpskom narodu" severno od Ibra i u srpskim sredinama napravili novo policijsko utvrđenje.

"Uzurpacija ove zemlje od strane Kurtijevih okupacionih gaulajtera jeste još jedan pokušaj da se izazove nova kriza na severu Kosova i Metohije, i tako izbegnu obaveze Prištine po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština, ali i spreči proces razrešenja nelegalnih gradonačelnika koji su pokrenuli Srbi sa severa ove opštine", rekao je Petković.

Istakao je da je o toj protivpravnoj i novoj eskalatornoj odluci Aljbina Kurtija, obavestio sve međunarodne zvaničnike i da očekuje od njih urgentnu reakciju da zaustave "divljanje ovog Kurtijevog gaulajtera".

On dalje navodi da je u tim komunalnim preduzećima zaposleno više od 300 ljudi i toliko porodica se izdržava od tog posla, dok je broj zaposlenih u Privremenom organu značajno veći.

"U neposrednoj blizini ovih objekata nalaze se i Hala Sportova, železnička i autobuska stanica, na tom prostoru je započeta gradnja škole za romsku decu koja je zaustavljena od strane ovog okupacionog gradonačelnika, tu su i stambene zgrade, studenstki domovi i nikakve ni potrebe ni namene ne može biti da se tu useljavaju pripadnici Kurtijeve policije koja je poznata samo po nanošenju zla srpskom narodu", rekao je Petković.

Kako kaže danas je postalo dodatno jasno da Aljbin Kurti ne namerava da učini bilo šta kako bi međunacionalna napetost na KiM splasnula, već želi dodatnu eskalaciju prilika na severu južne srpske Pokrajine.

"Jasno je da Kurti želi da srpske opštine na severu KiM trajno drži pod okupacijom zbog čega i opstruiše postupak za smenu svojih gaulajtera i koristi svaku priliku da donese antisrpske i protivpravne odluke na štetu našeg naroda. U istoriji nijedna okupacija nije bila trajna i okupatori su kad-tad bili prinuđeni na povlačenje pred voljom naroda, a volja srpskog naroda je da u opštinama u kojima živi upravlja svojom sudbinom i raspolaže svojom imovinom", zaključio je Petković.

Srpska lista: Hitan sastanak sa predstavnicima EU i Kvinte

Srpska lista navela je da će zbog odluke MUP tzv. Kosova, zatražiti hitan sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega ambasadorima Kvinte i Evropske unije.

Od njih će zatražiti, kako se dodaje, najhitniju reakciju na nameru režima u Prištini da izazovu nove tenzije i ugroze mir i sigurnost građana.

"Zahtevaćemo da na sastanku prisustvuju i predstavnici KFOR-a i Euleksa, koji u ovom vremenu bezakonja i klasičnom institucionalnon nasilju moraju najhitnije da reaguju i spreče Kurtija u nameri da usred grada, u neposrednoj blizini železničke i autobuske stanice, studentskih i porodičnih domova, dovede jednonacionalne parapolicijske jedinice koji nemaju nikakav pravni osnov za prisustvo na severu Kosova i Metohije", navodi se.

image