Srbija i Balkan

Hovenijer očekuje napredak u dijalogu u 2024: SAD će ostati partner sa "narodom" tzv. Kosova

Američki izaslanik u Prištini očekuje da 'Kosovo' počne da zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama
Hovenijer očekuje napredak u dijalogu u 2024: SAD će ostati partner sa "narodom" tzv. Kosova© us embassy in turkey

Američki izaslanik u Prištini Džefri Hovenijer objavio je video obraćanje povodom Nove godine i tom prilikom se osvrnuo na postignuća iz 2023.

Hovenijer je ocenio da je tokom prethodnih 365 dana bilo teških trenutaka, ali i mnogo napretka koji treba slaviti.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države, će, kao i do sada, ostati posvećene partnerstvu sa "narodom" tzv. Kosova, pre svega zbog tri glavna cilja koja su zajednički pogurali.

"Da vidimo da 'Kosovo' zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama, unapređenje vladavine prava i odgovornog i delotvornog upravljanja, kao i sveobuhvatan razvoj ljudskog kapitala i održiv ekonomski rast", ​​rekao je Hovenijer.

On je pomenuo nekoliko ključnih tačaka koje su postignute tokom ove godine, ističući osnivanje Privrednog suda uz podršku USAID-a, učešće SAD u umetničkim i obrazovnim programima i udvostručavanje posvećenosti obnovljivim izvorima energije.

Američki ambasador je rekao i nekoliko reči o dijalogu Beograda i Prištine, kao jednom od pitanja koje je oduzelo mnogo vremena i energije.

Rekao je da SAD očekuju napredak u 2024. godini, tražeći od tzv. Kosova i Srbije da ispune obaveze koje proizlaze iz Ohridskog sporazuma, a prioritet je da tzv. Kosovo uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Američki ambasador Hovenijer rekao je da proces normalizacije tzv. Kosova i Srbije treba zaključiti uz obostrano priznanje i ocenio da je primena Ohridskog sporazuma i Aneksa o primeni, veliki korak ka tom cilju.

image