Nakon izjave nemačkog poslanika o izborima: Čeka li Srbiju zahlađenje odnosa sa Berlinom?

Nemački zvaničnici su do sada bili najglasniji u kritikama izbora, a poslanik Bundestaga Josip Juratović poručuje da "saradnja Srbije sa Nemačkom i Evropom postaje gotovo nemoguća"

Predstavnici nemačkih institucija su (ponovo) komentarisali nedavno okončane izbore u Srbiji, a danas je za to bio zadužen poslanik iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije i izvestilac Bundestaga za jugoistočnu Evropu Josip Juratović.

On je u intervjuu za list "Nova" rekao da je, sa ovakvom političkom postavom u Srbiji, dalja saradnja iz ugla Nemačke, Evrope i sveta gotovo nemoguća, kao i da izborne neregularnosti kakve su viđene u Srbiji na poslednjim parlamentarnim i lokalnim izborima nije video u svojih pet mandata, te da treba insistirati na ponavljanju izbora.

"(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je ovim izborima definitivno izgubio svaki kredibilitet ne samo u EU i na Zapadu, već i u globalnim razmerama. Čovek koji na takav način vodi politiku i jednu zemlju, ne može biti pouzdan partner ni za koga", naveo je on.

Do njegovog komentara dolazi nakon saopštenja nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, koje je samo dan nakon okončanja glasanja saopštilo da je način na koji su izbori sprovedeni "neprihvatljiv za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU".

"Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", objavili su oni na društvenoj mreži Iks.

Dakle, možemo reći da Berlin prednjači u kritikama izbornog procesa u Srbiji, makar kada je reč o državnim zvaničnicima i poslanicima: Da li bi to mogao da bude znak da odnosima Nemačke i Srbije sledi zahlađenje?

Da li Juratovićeva izjava najavljuje promenu nemačke politike?

Diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan kaže da je sada pitanje u kojoj meri Juratovićeva izjava odražava stav nemačke vlade, ali i drugih centara moći na Zapadu.

"Važno je da li ta izjava odražava stav nemačke vlade, pošto je on zadužen za ovaj region, ali i da li nemački stav odražava stav drugih zapadnih centara, imajući u vidu da su u Vašingtonu i nekim drugim zemljama izrazili malo drugačije viđenje situacije", kaže on.

Naš sagovornik dodaje i da je upitno na osnovu čega Juratović iznosi svoje mišljenje, pošto izborni proces i dalje nije okončan i nema dokaza za kritike koje je izneo.

"Ono što je najvažnije je da li taj stav deli nemačka vlada, pošto je on poslanik i iznosi stavove koji ne moraju nužno da budu i stavovi vlade. Stavovi vlade su ti koji bi mogli da imaju posledice po naše odnose", naglašava Milivojević.

Dušan Dostanić sa Instituta za političke studije se slaže da je Juratovićeve izjave u ovom trenutku teško komentarisati, pošto je pitanje da li je to samo njegovo lično mišljenje, ili stav koji dele i drugi donosioci odluka u Berlinu.

"On se u poslednje vreme profilisao kao čovek koji važi za eksperta za Balkan i često komentariše događaje ovde. Međutim, pitanje je sa koje pozicije on to radi: Da li je to samo njegovo lično mišljenje kao poslanika Bundestaga koji je poreklom sa Balkana", kaže Dostanić za RT Balkan.

On smatra da njegovu izjavu ne bi trebalo previše primati k srcu, čak i pored ranijeg saopštenja nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Da, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je posle ovih izbora imalo jednu izjavu koja se može negativno tumačiti, ali mi se čini da se ne može očekivati da će doći do nekih radikalnijih mera, pogotovo pošto nije jasno o prekidu koje vrste saradnje bi bilo reč", dodaje Dostanić.

On naglašava i da Juratović pripada stranci koja ne stoji baš najbolje u istraživanjima javnog mnjenja u Nemačkoj i koja bi pre svega trebalo da povede računa o svom rejtingu.

"Takođe, njegova stranka ne vodi Ministarstvo spoljnih poslova već to rade Zeleni, čija je politika poznata i to je još jedna otežavajuća okolnost", zaključuje Dostanić.