Srbija i Balkan

Promovisana najveća grupa pripadnika KBS, Kurti: Nastavljamo da jačamo svoju vojsku

Danas je promovisano 325 vojnika, kojima je Kurti poručio da su "veoma posebna grupa" - najveća koja je ikada na Kosovu završila vojnu obuku
Promovisana najveća grupa pripadnika KBS, Kurti: Nastavljamo da jačamo svoju vojsku© © Кryeministri

Posle devet nedelja osnovne obuke, danas je promovisana druga generacija polaznika Osnovne vojne obuke u Komandi za doktrinu i obuku, a svečanosti u kasarni u Uroševcu, prisustvovali su predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Promovisano je 325 vojnika, kojima je Kurti poručio da su "veoma posebna grupa" - najveća koja je ikada na tzv. Kosovu završila vojnu obuku.

"Od danas počinjete plemeniti, ali i izazovni zadatak služenja otadžbini u odbrani i očuvanju mira. Naša vojska raste i dalje će se razvijati, sa mladićima i devojkama poput vas koji žele da služe zemlji, baš kao orao koji je izvezen kao amblem na vašim rukama i koji časno i ponosno nosite u uniforma Kosovskih bezbednosnih snaga", dodao je Kurti.

Poručio je da će KBS uvek imati podršku vlade, kao i do sada.

"Podrška je dokazana svih ovih godina, od 2021, kada je prvi put podignut budžet za vojsku preko 100 miliona evra, do ove pa do ove godine kada je bio više od 200 miliona evra – ili više od dva odsto BDP-a prema kriterijumima zemalja članica NATO", rekao je Kurti.

Naveo je i da je tokom mandata njegove vlade skoro udvostručen broj vojnika, uz značajno pojačanu obuka, u odnosu na prethodne vlade. Dodao je da je ponosan na KBS.

"Vi ste od danas stub strukture naših snaga. Zajedno ćemo ići ka članstvu u najvećem vojnom savezu, NATO, a istovremeno ka miru i bezbednosti u našoj zemlji i šire", poručio je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija je ranije izjavio da se očekuje da tokom naredne godine na tzv. Kosovu bude dodato još 600 vojnika i 500 policajaca.

image