Srbija i Balkan

Gotov protest inicijative "ProGlas", bez novih okupljanja do Nove godine

Više hiljada građana šetalo je ulicama Beograda, protestu se priključili i studenti koji su noć proveli pod šatorima u Ulici kneza Miloša

Učesnici protesta inicijative "ProGlas", koji je počeo nešto posle 12 asova protest na platou ispred Terazijske česme pod nazivom "Ne pristajemo", počeli su da se razilaze.

Kolona građana se, nakon obraćanja učesnika skupa kod Terazijske česme, kretala Ulicom kralja Milana, a zatim i Ulicom kneza Miloša sve do zgrade Ustavnog suda Srbije.

Protestu su se se priključili i studenti koji su noć proveli pod šatorima u Ulici kneza Miloša, a koji su protekla 24 sata protestovali na uglu ulica Kneza Miloša i Birčaninove. Saobraćaj u tim ulicama je odblokiran.

Na današnjem protestu govorili su glumica Svetlana Ceca Bojković, profesor Filip Ejdus i kontrolor izbora i nekadašnji viši savetnik za politike u Programu za Evropu i Evroaziju Fondacije za otvoreno društvo Srđan Cvejić.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je primere navodnih izbornih nepravilnosti i praktično ucena koje su zabeležene u izveštaju posmatračke misije CRTA.

Profesor Filip Ejdus je rekao da studenti "ovih dana svima nama drže javni čas građanske odgovornosti i hrabrosti".

"Ne pristajemo na pokradene izbore, ne pristajemo na hapšenje studenata i policijsku torturu i ne pristajemo da na nas ponovo padne mrkli mrak jednopartijske diktature", rekao je on.

Ispred koalicije Srbija protiv nasilja obratili su se Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, zatim košarkaš Vladimir Štimac ispred koalicije NADA, kao i studentkinja Emilija Milenković.

Miroslav Aleksić je rekao da su oni "znali smo da izbori neće biti pošteni", ali da su "posmatrači koje je vlast sama pozvala iz Evrope rekli su da nikad nisu videli ovakvu krađu".

Marinika Tepić se izvinila okupljenima jer, kako je rekla, "nema mnogo toga da kaže", te je poručila da "ovi izbori moraju da budu poništeni".

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" su najavili da više neće biti protesta ispred RIK-a, pošto su "opozicioni poslanici napustili tu zgradu", kao i da neće biti protesta u narednih sedam dana.

Predstavnici inicijative "ProGlas" su na konferenciji za novinare održanoj u utorak poručili da pružaju punu podršku studentima koji protestuju na pokazanoj građanskoj hrabrosti kao i da osuđuju nasilne napade na institucije, ali i, kako su naveli, prekomernu upotrebu sile.

Predstavnici inicijative "ProGlas" saopštili su tada i da traže održavanje novih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, zbog, kako tvrde, izneverene izborne volje građana.

Oni su naveli da bi izbori trebalo da se održe u roku od šest meseci nakon procesa, kako su naveli, temeljne promene izbornih uslova.

Grupa studenata i mladih aktivista "Borba", koja od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahteva otvaranje biračkih spiskova, provela je noć na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Birčaninove blokirajući saobraćaj.

image