Perišić: Prozapadni protesti u Srbiji su propali, Srbi ne žele ni u NATO ni EU

Američki ambasador je "igrao dvostruku ulogu" shvativši da opozicija ne može da pobedi, pa su SAD proteste iskoristile kao sredstvo da "tajno pritisnu srpskog predsednika da popusti američkim zahtevima u vezi sa tzv. Kosovom", ocenjuje profesor Beogradskog univerziteta i srpski politikolog

Prozapadni protesti u Srbiji su propali jer Zapad u njima ne vidi potencijal, a opoziciona osećanja u srpskom društvu nisu dovoljno jaka, izjavio je profesor Beogradskog univerziteta i srpski politikolog Srđan Perišić.

"Protesti su propali. Organizatori protesta ne mogu da okupe veliki broj ljudi, jer ne žele svi Beograđani koji su glasali za prozapadnu opoziciju na izborima da izađu na demonstracije. Mladi u Srbiji nisu prozapadno, već nacionalno orijentisani", kazao je Perišić za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, da bi protesti bili uspešni, moraju da budu masovni, da traju mesecima i da se organizuju svaki dan.

Kako je Perišić istakao, iza tih protesta stoji Zapad, ali su, kako dodaje, zapadne zemlje razočarane jer shvataju da građani ne žele da izađu na ulice.

"Američki ambasador je tajno podržao demonstrante, ali je javno čestitao pobednicima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je shvatio da protesti neće biti uspešni", ocenio.

Osim toga, kako navodi, američki ambasador je "igrao dvostruku ulogu" shvativši da opozicija ne može da pobedi, pa su SAD proteste iskoristile kao sredstvo da "tajno pritisnu srpskog predsednika da popusti američkim zahtevima u vezi sa Kosovom".

"Zbog toga se protesti u Srbiji ne mogu porediti sa kijevskim Majdanom pre deset godina. Društvo u Srbiji nije podeljeno, kao što je bilo u Kijevu i Ukrajini 2013. U to vreme u Ukrajini je došlo do rascepa društva na pola i bilo je bezbroj prozapadnih organizacija koje su uspele da privuku mlade i elitu. U Srbiji je 85 odsto građana protiv NATO-a, a više od 60 odsto protiv EU", zaključio je Perišić.