Srbija i Balkan

Drecun: Kurti ne želi rešenje, već opravdanje za dalju eskalaciju krize

Premijer privremenih institucija želi da izvrši pritisak da Beograd prihvati izlazak iz statusa neutralnog okvira Briselskog sporazuma, tvrdi predsednik Odbora za KiM
Drecun: Kurti ne želi rešenje, već opravdanje za dalju eskalaciju krize© FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ne želi da se pronađe rešenja u pregovorima koji se vode u Briselu, već pokušava da nađe opravdanje za dalju eskalaciju krize na Kosovu i Metohiji, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Ako bude postignut dogovor, tenzije će se svakako smiriti, ali već je postavljena scena za nove sukobe i za novu krizu, a to je raspisivanje izbora na severu Kosova", rekao je Drecun za N1.

On smatra da može da dođe do incidenata ukoliko se krene sa pisanjem kazni zbog preregistracije, ali se nada da će pojačano prisustvo KFOR-a i Euleksa biti dovoljno da se spreče bilo kakvi incidenti.

Drecun dodaje da dogovor može da se postigne ako ima političke volje, ali da se čini da Priština ne želi da se posveti pronalaženju rešenja.

"On (Kurti) želi da primeni jednostranu odluku, želi da sprovede izbore, želi da obezbedi stalno prisustvo specijalnih parapolicijskih jedinica i ostalih bezbednosnih snaga i želi, u konačnom, da izvrši pritisak da Beograd prihvati da se izađe iz statusa neutralnog okvira Briselskog sporazuma", rekao je Drecun.

Zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima traje već tri sata, a Drecun ocenjuje da se predstavnici Evropske unije nisu dobro pripremili.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu za razrešenje krize na KiM i o tome što javnost ne zna detalje ovog dokumenta, Drecun je objasnio da je na onome ko je predlog sastavio da odluči da li će on biti javan ili ne.

"Očito se tu nešto koriguje i čeka se trenutak kada će ga obelodaniti", kaže Drecun i dodaje da je predstavnik SAD za KiM Gabrijel Eskobar najavio obelodanjivanje ovog plana javnosti.

Drecun ocenjuje da se predloženi model zasniva na dogovoru dve Nemačke koji je nekadašnjem DDR-u omogućio ulazak u Ujedinjene nacije.

"U ovom trenutku Beograd ne bi morao de jure, pravno da prizna lažnu državu Kosovo, ali de fakto da prihvati njeno postojanje i da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u Ujedinjene nacije. To je za Srbiju neprihvatljivo", naglasio je predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

image