Novinaru Tanjuga zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova i Metohije

Srpski novinar vraćen je bez obrazloženja, iako je bio najavljen u patrijarhovoj pratnji

Policija tzv. Kosova na prelazu Merdare, nešto posle 15 časova, zabranila je novinaru agencije Tanjug Anđelku Utješanoviću da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija svetinjama na KiM.

Utješanović je putovao na KiM zajedno s delegacijom SPC, u kojoj je bio i patrijarh, i bez ikakvog obrazloženja vraćen je s administrativnog prelaza, iako je ranije bio najavljen kao član delegacije.

Službenici policije tzv. Kosova su na administrativnom prelazu rekli Utješanoviću da izađe iz kola i saopštili mu da ne može da nastavi dalje jer mu je tzv. vlada u Prištini zabranila da uđe na Kosmet.

Kada im je Utješanović zatražio obrazloženje, rekli su da ga ni oni nemaju te da samo sprovode odluku privremenih prištinskih institucija.

Utješanović je odbio da potpiše dokument o odbijanju ulaska na teritoriju KiM.

Šta piše uz odbijenici

Na papiru - odbijenici, koji je izdala takozvana Generalna policijska direkcija sa sedištem u Prištini, piše da se novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću odbija ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. 

Međutim, portal "Kossev" je preneo tu vest uz ogradu, navodeći da su se za više informacija obratili tzv. kosovskoj policiji i tzv. kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i da su im odgovorili samo iz policije uz navode da je "toj osobi zapravo bilo dozvoljeno da uđe na Kosovo".

"Kako je saopšteno iz nadležnog ministarstva, dozvoljen mu je ulazak u RKS", navedeno je u odgovru policije "Kossevu".

UNS i DNKiM osudili postupak tzv. kosovske policije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije je večeras protestovalo zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću.  

UNS i DNKiM ističu da je neprihvatljivo ogrančavanje slobode kretanja novinarima i zahtevaju da svi novinari na Kosovu i Metohiji obavljaju nesmetano svoj posao.

Iz oba udruženja podsećaju da je prošlo 13 meseci kako prištinske vlasti bez objašnjenja, a uprkos reagovanju UNS-a, Evropske federacije novinara i brojnih međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu informisanja, ne dozvoljavaju novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović da obavlja novinarski posao na teritoriji Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju UNS.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević ocenio je da je jedan od faktora zbog kojeg je novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću na prelazu Merdare zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, po nalogu Prištine, želja privremenih prištinskih vlasti da pred svojom javnošću pokažu da oni suvereno vladaju teritorijom i da odlučuju o svemu bez obrazloženja, osim onog da je nekome ulazak zabranjen zbog pitanja "nacionalne bezbednosti".

"Ima tu više faktora, svi važni događaji u kojima imamo posete kao što je poseta patrijarha, nameću kosovskom sistemu taj neki čudni imperativ da moraju da nekoga uhapse ili mu onemoguće da uđe, da bi time pred svojom javnošću pokazali da oni suvereno vladaju teritorijom, da odlučuju o svemu", rekao je Rakočević za Tanjug.

Na pitanje da li je moguć ikakav dijalog ili upit prema privremenim institucijama u Prištini, Rakočević je rekao da može da se pita, ali da odgovora najčešće nema ili se sve opravda nekom formulacijom da neko ugrožava nacionalnu bezbednost.

"Tu sve staje. Mi smo sve naše međunarodne kontakte i federacije novinara informisali i tražimo od njih da recimo rešavamo slučaj Svetlane Vukmirović, koleginice sa RTS kojoj je zabranjeno da uđe na KiM. Donose se rezolucije, piše se neprestano, imamo živu aktivnost da joj omogućimo slobodu kretanja, kao što ćemo uraditi i u slučaju kolege Utješanovića koliko već večeras. Ali, znate, imate sistem koji se plaši novinara i koji smatra da može da ograničava slobodu kretanja profesionalcima", rekao je Rakočević.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije započeo je danas posetu Kosovu i Metohiji, gde će posetiti Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i druge manastire te zajedno sa srpskim narodom dočekati Božić.