Srbija i Balkan

Dodik: Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon, vratićemo nadležnost koja nam pripada

Predsednik RS najavljuje da će zakon predvideti da izborna komisija Srpske sprovodi opštinske i republičke izbore jer je neprihvatljivo živeti u zemlji u kojoj neko nameće izborna pravila
Dodik: Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon, vratićemo nadležnost koja nam pripada© Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da će Srpska doneti svoj izborni zakon koji će biti u skladu sa Ustavom BiH i Srpske, kojim će biti predviđeno sprovođenje opštinskih i republičkih izbora.

"Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske, i koji će predvideti da izborna komisija Srpske sprovodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo nadležnost koja nam pripada", poručio je Dodik nakon sastanka sa predsednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naveo je da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u NSRS.

Dodik je istakao da je neprihvatljivo živeti u zemlji gde neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti.

"Nećemo zadirati u izbor Predsedništva i poslanika za PD PS BiH. To će i dalje sprovoditi CIK", naveo je Dodik.

Rekao je da je narušen odnos Srpske i vlasti na novou BiH zahvaljujući Kristijanu Šmitu.

"CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad sprovođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Dan Republike Srpske je istorijska činjenica, neće je osporiti

Dodik je poručio da je Republika Srpska iznad svega i da neće izgubiti 9. januar kao datum svog osnivanja, jer je to "istorijska činjenica", prenela je Srna.

"Ukoliko se neko drzne da zbog našeg Dana Republike i aktivnosti koje sprovodimo pokrene bilo kakve sporove protiv bilo koga u Srpskoj - RS će reagovati određenim setom mera koji će pokazati da je spremna da odbrani svoje pravo i na 9. januar, i na svoje postojanje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao:

"Prethodno, 21. novembra 1991. godine doneli smo odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda i ta skupština je donela odluku i niko nije imao primedbu, ta skupština nije osporena u legalnom i pravnom sistemu ni tadašnje BiH."

On je naglasio da tada niko nije razmišljao da je reč o danu u kojem deo Srba slavi krsnu slavu Svetog Stefana, jer je najvažniji cilj bio osporiti urušavanje prava srpskog naroda na nivou BiH, iako se odluka Ustavnog suda BiH o zabrani obeležavanja 9. januara kao Dana RS pokušava da objasni kroz priču o navodnoj krsnoj slavi.

Predsednik RS je poručio da će 9. januar ove godine biti proslavljen kao i prethodnih i naveo da proslava počinje 8. januara kada je centralni događaj tog dana Svečana akademija koja će biti održana u sportskoj dvorani "Borik".

Kako je naveo, centralna proslava 9. januara kada će biti održana parada, koja će početi u 17.00 zbog određenih svetlosnih efekata, a nakon koje sledi koncert na Trgu Krajine u čast Republike Srpske.

Dodik je pozvao sve građane na proslavu Dana Republike, napominjući da su pozivnice poslate i funkcionerima prijateljskih zemalja, među kojima je i Mađarska.

"Ovih dana se prisustva potvrđuju", rekao je Dodik.

image