Srbija i Balkan

Slučaj "kralja kriptovaluta": Predmet Do Kvon proglašen tajnim

Sektor za borbu protiv kriminala proglasio tajnim podatke o predmetu južnokorejskog državljanina Do Kvona
Slučaj "kralja kriptovaluta": Predmet Do Kvon proglašen tajnimwww.globallookpress.com © Pogiba Aleksandra/news.ru

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) danas je saopštila da je policijski Sektor za borbu protiv kriminala proglasio tajnim podatke o predmetu južnokorejskog državljanina Do Kvona, poznatog kao kralja kriptovaluta, kome je u Crnoj Gori nedavno produžen ekstradicioni pritvor za još dva meseca.

Ova NVO je, naime, od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražila kompletnu dokumentaciju o slučaju Do Kvon, kojeg potražuju Južna Koreja i SAD, a koji je u Crnoj Gori uhapšen početkom prošle godine i osuđen na četiri meseca zatvora za falsifikovanje putne isprave.

"Sektor za borbu protiv kriminala proglasio je tajnim podatke o predmetu Do Kvon, dok punih sedam meseci nakon što se bivši tehnički premijer Dritan Abazović, a do tada nezabeleženo za crnogorske prilike, direktno kroz ovaj slučaj umešao u predizbornu kampanju, iz MUP-a kažu da se predmet još nalazi u ranoj fazi istrage. U okviru projekta o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji i ekstradicione pritvore, a zbog velike pozornosti čitavog slučaja, Akcija za socijalnu pravdu je od MUP-a zatražila kompletnu dokumentaciju o Do Kvonu, uključujući i potencijalne dopise i druge akte, pisanih od samog Do Kvona ili posredstvom advokata", navodi se u saopštenju ASP.

U odgovoru koji su dobili od odeljenja MUP-a za pristup informacijama obrazloženo je da su "obavešteni da je predmet u nadležnosti Specijalnog državnog tužioca i od Sektora za borbu protiv kriminala doneto je rešenje o tajnosti podataka te se traženi podaci ne mogu dostaviti", navodi ASP.

"Pošto je stepen tajnosti još na snazi a predmet se nalazi u ranoj fazi istrage, da ne bi došlo do ometanja istrage, stekli su se uslovi da se u potpunosti ograniči pristup traženim informacijama", navedeno je u odgovoru ASP u rešenju koje potpisuje načelnica Odeljenja za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama MUP-a, Zora Čizmović, preneli su podgorički mediji.

image