Srbija i Balkan

Prve reakcije na pomen obaveznog služenja vojnog roka: Potrebna iskrena podrška javnog mnjenja

Vojni analitičari smatraju da bi bilo dobro da inicijativa zaživi, ali nisu sigurni da je rok za obuku dovoljno dugačak
Prve reakcije na pomen obaveznog služenja vojnog roka: Potrebna iskrena podrška javnog mnjenja© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije i predloga predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da se ponovo uvede obaveza služenja vojnog roka, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da reaktivacija nije pokrenuta kako bi se Srbija spremala za ratove i sukobe već da bude na korist za društvo, kao i za pojedince koji će obući vojnu uniformu.

"Mislimo da je ovo nešto što je od koristi za celu državu, za celo društvo, a koristiće i tim momcima koji će sutra služiti vojni rok. Oni će se bolje osećati i biti korisniji članovi društva, cele zajednice i ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je Vučević.

Zavetnici: Što pre pripremiti zakonsku regulativu

Srpska stranka Zavetnici podržala je inicijativu Generalštaba Vojske Srbije i pozvala Ministarstvo odbrane i Vladu Srbije da što pre pripreme potrebnu zakonsku regulativu kako bi ova odluka stupila na snagu.

Kako su saopštili Zavetnici, ta stranka je u više navrata isticala da je Srbiji potrebno obnavljanje redovnog služenja vojnog roka jer bi to, pored poboljšanja bezbednosne situacije, pozitivno uticalo na vraćanje sistema vrednosti i etike kod mladih generacija i na razvoj srpskog društva u celini.

Takođe, Zavetnici naglašavaju da je obavezni vojni rok važan u očuvanju i jačanju vojne neutralnosti, koja je, kako smatraju, neodrživa ukoliko država nema moderan i savremen način vršenja vojne obaveze.

"Mnoge vojno neutralne evropske zemlje, poput Austrije i Švajcarske, imaju obavezan vojni rok, a njegovo uvođenje u Srbiji ojačalo bi odbrambene kapacitete naše države i predstavljalo dodatni garant njene vojne neutralnosti i politike neulaska u NATO", navodi se u saopštenju Zavetnika.

Radić: Četiri meseca je kratko

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da bi bilo dobro da inicijativa zaživi, ali da nije siguran da su ljudi koji to treba da sprovedu dorasli zadatku.

On je kazao da su iskustva rata u Ukrajini i Gazi pokazala da je potrebno stvoriti masovnu vojnu organizaciju i da profesionalna vojska nije dovoljna.

"Postojao je trend formiranja profesionalne vojske koja je mala i visoko obučena. To je dobro zvučalo, ali potrebna je i masovnost", naveo je Radić za Betu.

Dodao je da je četiri meseca kratak rok za obuku i da je iskustvo u drugim zemljama pokazalo da je potrebno da vojni rok traje barem šest meseci.

"Predlog da vojni rok traje do četiri meseca deluje mi kao kompromis između prepoznavanja potrebe Vojske Srbije i želje da se napravi što manja negativna reakcija u javnom mnjenju", objasnio je vojni analitičar.

On je ocenio da je za sprovođenje te ideje neophodna "iskrena podrška javnog mnjenja".

image