Srbija i Balkan

Zvaničnici uputili božićne čestitke: Petković se osvrnuo na situaciju na KiM

Neka se i naši domovi ispune slogom i blagostanjem, a osećanje zajedništva i čovekoljublja neka budu put na kome ćemo graditi sreću i prosperitet za naš rod, poručio je Petar Petković
Zvaničnici uputili božićne čestitke: Petković se osvrnuo na situaciju na KiM© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je božićnu čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, kao i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i srpskom narodu u južnoj pokrajini.

"Praznični dani koji su pred nama, vekovima nas nadahnjuju da negujemo istinski sklad među ljudima, ljubav, mir i razumevanje, načela koja su duboko utkana u bogato duhovno nasleđe srpskog naroda.

Nažalost, postoje oni koji te svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze. Pucanj u Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, dok su na današnji dan prošle godine nosili Badnjak, bio je pucanj bezumnika u mir, dečiju nevinost i čistotu i označio je jednu od najtežih godina za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Naš narod bio je izložen fizičkom nasilju i teroru, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama, uskraćivana su mu sva politička i osnovna ljudska prava, otimana dedovina, prisvajane i skrnavljene crkve.

Za sve ove strahote prema srpskom narodu ostali smo uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, dok smo takođe svedoci da je politička i društvena atmosfera u Prištini, iz koje ovi strašni događaji proističu, i dalje prisutna, kao i da su, nažalost, šovinizam i mržnja prema Srbima ideološke konstante.

Ali ma koliko trpljenja iza nas i iskušenja pred nama bilo na Kosovu u Metohiji, nikada plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere, istrajnosti i nade u bolje sutra i to je poruka kojoj nas uči i nastupajući Božić i koji je naš narod na Kosovu i Metohiji proslavljao vekovima, ostajući i opstajući na svojim ognjištima.

I dok sa radošću iščekujemo dan Hristovog rođenja, koji nas vekovima obasjava svetlošću vere, nade i ljubavi, neka se i naši domovi ispune slogom i blagostanjem, a osećanje zajedništva i čovekoljublja neka budu put na kome ćemo graditi sreću i prosperitet za naš rod. Srećan Božić - Mir Božji, Hristos se rodi!", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je patrijarhu srpskom Porfiriju i vernicima srdačne čestitke i najbolje želje za Božić.

"Slavimo današnji Badnji dan i sutrašnji Božić kao dane velike radosti i snažne vere u budućnost. Božić je najveći simbol početka novog života, nove nade i naše vere u napredak. Zato su dani božićnih praznika vreme kada sa našim porodicama i našim najbližim delimo njegovu slavu i poruku mira i blagostanja. Naš narod nikada nije gubio tu veru, čak i u najtežim danima, a danas ga duh Božića vodi kao nadahnuće da još više učinimo zajedno za naše porodice, našu decu i našu Srbiju. Svima koji praznuju želim miran i spokojan Badnji dan i sutrašnji Božić, sa velikom željom da budu dobar početak jedne godine u kojoj će nas pratiti dobro zdravlje, sloga i napredak", navodi se u božićnoj čestitki Dačića.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je  Božić patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i vernicima koji sutra slave.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime svim pravoslavnim vernicima želim srećan Božić.
Uz dobro zdravlje, želim vam da ovaj najradosniji i najsvečaniji hrišćanski praznik proslavite u miru i ljubavi sa svojim najbližima, ispunjeni srećom i slogom.
Mir Božji, Hristos se rodi", navodi se u čestitki premijerke.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, takođe je povodom Božića, uputio čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopu vojnom gospodinu Dositeju i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

U čestitki patrijarhu Porfiriju se kaže:
"Vaša Svetosti,
U ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u svoje lično ime, Vama i hristoljubivom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, srdačno čestitam svesvetli praznik Rođenja Gospoda i spasa našega Isusa Hrista.
Uz želje da se molitveno sećate svih blagočestivih pripadnika Vojske Srbije i moleći od Bogomladenca Isusa Hrista da Vam podari dug život, dobro zdravlje i mudrost u izobilju, najsrdačnije Vas pozdravljam hrišćanskim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi!".

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali čestitao je Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svim vernicima.

"Neka najradosniji hrišćanski praznik donese svima dobro zdravlje, mir i mnogo razloga za osmehe. Praznik Hristovog rođenja neka sva srca ispuni radošću, ljubavlju, tolerancijom, ali i ukaže na prave vrednosti koje ne smemo zaboraviti. Božić je pravo vreme da se još jednom podsetimo na značaj zajedništva i sloge. Svi zajedno, snažno, uz veliki rad i trud možemo da omogućimo da Srbija nastavi da raste i postiže odlične rezultate. Nadahnuti jedinstvom, a u duhu praznika, nastavimo da gradimo i razvijamo našu zemlju i od nje pravimo bolje mesto za život svih njenih građana. Mir Božji – Hristos se rodi", poručio je ministar Siniša Mali.

Princ Aleksandar i princeza Katarina čestitali su Božić svim vernicima širom sveta koji slave.

"Kada svoja srca otvorimo za Božju ljubav, onda možemo da budemo u miru sa sobom i sa svojim bližnjima. U toj ljubavi nalazimo i podršku kao i sigurno utočište, koji su nam svima potrebni. Tu ljubav moramo da delimo sa svim drugim ljudima, sa našim bližnjima. Kada ovaj veliki dan provedemo sa svojim porodicama i prijateljima prisećajući se pravog značenja i važnosti Božića, ali i deleći ljubav našeg Gospoda jedni sa drugima, tada se zaista sećamo rođenja našeg Spasitelja i slavimo ga", poručili su Karađorđevići.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uputio je, povodom Božića, čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svom verujućem narodu Srpske Pravoslavne Crkve, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, uz reči "Mir Božiji - Hristos se rodi!".

"Koristim priliku da Vam uputim srdačne čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, u želji da nam svima ovaj veliki praznik donese preko potreban mir i blagostanje u ovim izazovnim vremenima za našu Otadžbinu, Republiku Srbiju", poručio je ministar i dodao "Kako je rođenje Bogomladenca Hrista najradosniji dan u vascelom hrišćanskom svetu, iskreno se nadam da će nam, kao takav - veličanstven i neponovljiv tren, osnažiti veru, ljubav i nadu u celom našem narodu, a na dobrobit naše države".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić uputio je  božićnu čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje ime, Vama, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima čestitam predstojeći Božić.

Neka nam radosni praznik rađanja života bude nepresušni izvor duhovne snage, ljubavi i jedinstva u dostojnom čuvanju i jačanju naše Srbije, rada za njeno dobro, na ponos svih ljudi koji joj pripadaju i srpskog naroda u celini.

Sa željom da praznične dane provedete u zdravlju, radosti i blagostanju,
Mir Božiji - Hristos se rodi!".

image