Srbija i Balkan

Zapaljeni badnjaci u Banjskoj: Molitve za mir i nada da će ova vatra goreti i u vekovima koji dolaze

Bilo je večeras u porti Banjske, kao vekovima unazad, mnogo i radosti, ali je bilo i tuge, sećanja na Stefana, Bojana, Igora, na tragediju koja je u crno zavila tri porodice

Stotine i stotine Srba iz Banjske, iz Severne Mitrovice, Zvečana, drugih mesta na severu Kosova i Metohije naložili su večeras, na Badnje veče, uoči praznika Hristovog rođenja, zajedno sa igumanom, ocem Danilom, badnjake u porti manastira Banjska.

Bilo je ovo prvo veće okupljanje Srba u Banjskoj posle tragičnih događaja 24. septembra prošle godine kada su u sukobima u selu, u blizini manastira poginula trojica Srba i kada je stradao i jedan kosovski policajac.

Mnogo je večeras u porti Banjske bilo i dece koja su došla sa roditeljima, njima je otac Danilo podelio božićne paketiće, pozvao na ljubav, hrišćansku, nepokolebljivu veru...

Bilo je večeras u porti Banjske dok su pod zidinama starog manastira goreli badnjaci, kao vekovima unazad, mnogo i radosti, sutra je veliki praznik, Božić, ali je bilo i tuge, sećanja na Stefana, Bojana, Igora, na tragediju koja je u crno zavila tri porodice.

I mnogo molitvi, pre svega za mir, za ljubav, za slogu, i mnogo nade da će badnjaci i u vekovima koji dolaze kao u onima koji su prošli goreti u Banjskoj, pod starostavnim zidinama, da se srpsko ime na Kosovu i Metohiji neće ugasiti.

I reči jednog od Srba večeras u Banjskoj:

"Doveo sam unuke, još su mali, ali, mislim i dovoljno veliki da zapamte ovo veče, ovaj živi oganj, da i po tome pamte detinjstvo, i da znaju da su ovde i njihov otac i deda i pradeda palili badnjake, slavili svoju veru i srpsko ime. Da je ovo ovde naše..."

Za vreme dok su u porti Banjske goreli badnjaci, u blizini, oko Rajske banje, objekta koji je kosovska policija preuzela pre desetak dana, bilo je vidljivo prisustvo kosovskih specijalaca.

image