RT Balkan na licu mesta: Napetost na severu Kosova raste, Srbe čeka duga, neizvesna noć

Glavno pitanje je da li će Priština, kako je i najavljeno, početi od večeras da kažnjava ljude koje kosovska policija na putevima zatekne sa srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova

Sa prvim popodnevnim vestima iz Brisela da nikakav dogovor na trojnim pregovorima predstavnika EU, predsednika Srbije i premijera privremenih institucija u Prištini nije postignut, raste napetost na severu Kosova. Ovo područje tone u dugu, neizvesnu noć i niko u ovom trenutku ne može da kaže šta bi se noćas moglo desiti niti šta nosi sutrašnji dan.

Iz Srpske liste još početkom novembra najavljeno je da će prva kazna izrečena zbog srpskih tablica „biti razlog za oštar odgovor planu Kurtija da se Srbi obesprave, da im se otima imovina i onemogući pravo na slobodu kretanja“. Šta će ovo značiti na terenu ostaje da se vidi ukoliko Priština odluči da noćas počne kažnjavanje Srba zbog tablica.

Tokom popodneva ovde je sa velikom pažnjom propraćeno obraćanje iz Brisela predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegova izjava da tokom dana nikakav dogovor nije postignut. Ovde ljudi naročitu pažnju posvećuju izjavi predsednika Srbije da je srpska strana prihvatila zahtev EU da se prestane sa izdavanjem novih KM tablica, a da ostaje da se vidi da li će Priština prihvatiti zahtev EU da odustane od izricanja kazni Srbima zbog registarskih tablica.

Ova mera, ukoliko bude sprovedena, značiće da na severu Kosova, gde je, kako se procenjuje, oko 9.000 vozila sa KM, PR, tablicama taj broj u narednom periodu neće rasti. Istovremeno, ostaje podatak da je od početka kampanje Prištine da se vozila na severu KiM preregistruju na RKS tablice to uradilo ukupno 26 vlasnika takvih vozila.

U Severnoj Mitrovici večeras je mirno, napeto, neizvesno. U gradu nema pešačkih patrola EULEKS-a, povremeno prođe po neko patrolno vozilo ove misije, a na glavnom mostu preko Ibra i dalje u više džipova dežuraju italijanski karabinjeri iz sastava međunarodnih snaga.

Inače, večeras je iz CIK Kosova stigla vest da se razmatra mogućnost produženja roka za prijavu aktera na izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KIM koji je raspisala Vjosa Osmani. Prema poslednjim podacima za te izbore do sada se prijavila samo jedna – albanska lista.

Dosta uznemirenosti ovde tokom popodneva unose vesti iz medija u Prištini i najave mogućeg povećanja prisustva kosovskih specijalaca na severu KiM.