Srbija i Balkan

Prva zvanična izjava Brisela o protestima u Srbiji: Odrecite se Rusije ako želite u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će objaviti elaborat ko se i kako mešao u izbore u Srbiji bez obzira što to, kako kaže, neće biti laka stvar
Prva zvanična izjava Brisela o protestima u Srbiji: Odrecite se Rusije ako želite u EU© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija prvi put se zvanično oglasila o izborima u Srbiji održanim 17. decembra, nakon što je prozapadna opozicija poslala pismo u kojem traži da EU ne prizna rezultate glasanja.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da odbacuje optužbe vlasti u Srbiji da Brisel pokušava da se meša u izborne procese, ali je u čitav proces pokušao da umeša Rusiju.

"Odbacujemo ove optužbe, koje su bez ikakvog osnova, potpuno su lažne i podstaknute ruskom propagandom, koja ima za cilj da ometa put Srbije u EU", izjavio je Stano, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dodaje da je "potpuna besmislica" reći da EU pokušava da se umeša ili stimuliše bilo kakvu vrstu antivladinog protesta.

"To su ruski narativi sa kojima se treba uhvatiti u koštac. To je nešto na šta smo u više navrata ukazivali našim kolegama u Srbiji. Ovo je vreme kada zaista treba razmišljati, razgovarati i delovati na evropski način, ako su kredibilne evropske težnje. To je poruka koju prenosimo našim partnerima, ne samo u Srbiji", poručio je portparol EU.

Stano dodaje da je da je Evropska unija bila kristalno jasna - da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog nezakonitog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa procesom pridruživanja Uniji".

Osvrćući se na dešavanja u Srbiji nakon održanih vanrednih izbora 17. decembra, Stano je naglasio da EU poziva sve političke aktere na mir i dijalog.

"Pritužbe na izborne nepravilnosti treba propisno ispitati i adresirati. Bili smo jasni da, iako treba poštovati pravo na mirne demonstracije, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je, da policijske akcije moraju biti proporcionalne i da se moraju poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava", poručio je Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će objaviti elaborat ko se i kako mešao u izbore u Srbiji bez obzira što to, kako kaže, neće biti laka stvar.

"Mi ćemo, pošto su govorili da ja i taj sat, koji je poklonio Miloš Zeman, neću da poklonim i za te druge besmislice - da nećemo reći ko se kako mešao, da pravimo ozbiljan elaborat i bez obzira na to što to neće biti laka stvar za nas da se objavi, objavićemo kada završimo. Ali to brutalno mešanje u unutrašnje stvari Srbije i njenih izbornih procesa se nastavlja i mogu da kažem, sa nešto smanjenom žestinom, i dalje traje, ali nemamo mi tu šta da krijemo i nemamo čega da se stidimo, te ćemo objaviti, neka se stide oni koji su se tako ponašali, veoma neodgovorni i neozbiljni", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje u Predsedništvu, u vezi sa "mešanjem Nemaca u izbore u Srbiji".

image