Stevandić: Nesporan ustavni osnov za donošenje izbornog zakona Srpske

Nenad Stevandić je naglasio da će to biti najbolji izborni zakon u BiH i u regionu

Nesporan je ustavni osnov za donošenje izbornog zakona Srpske. Usaglašen je i sa Ustavom BiH i sa Ustavom Srpske, rekao je predsednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ističe da će to biti najbolji izborni zakon u BiH i regionu.

"Uvrštena je i digitalna kontrola glasanja. Onaj ko danas nije došao da razgovara, je na poziciji Kristijana Šmita i nametanja zakona preko oktroisane CIK", istakao je Stevandić nakon sastanka sa predsednicima parlamentarnih stranaka sa sedištem u Srpskoj o izbornom zakonu RS.

Predsednik Vlade Srpske i potpredsednik SNSD-a Radovan Višković naveo je da postojeći Ustav RS i BiH dozvoljava Srpskoj da uredi ovo područje.

"A to je da Srpska sama bira i predsednika i potpredsednike, gradonačelnike, načelnike i sve što nije na nivou zajedničkih institucija. Ovo je radna verzija. Već u odnosu na verziju koju smo razmatrali 4. januara u Palati, današnja je modifikovana. Ugradili smo eventualne izmene Izbornog zakona BiH - skeneri, video-nadzor, kako bi izborni proces u Srpskoj bio transparentan", rekao je Višković.

Srđan Todorović iz Socijalističke partije je rekao je da nije prihvatljivo nikakvo nametanje izmena Izbornog zakona BiH, jer bi to dozvolilo da CIK ima manipulistički položaj.

Sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske prisustvovali su ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić, kao i generalni sekretar predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik SNSD-a Radovan Višković, predsednik DNS-a Nenad Nešić, predsednik SPS-a Goran Selak, potpredsednik Socijalističke partije Srđan Todorović, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić, kao i član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević.