Srbija i Balkan

Gujon: Prištinskim vlastima smeta što širimo realnu sliku o humanitarnoj katastrofi na KiM

Direktor uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu istakao je da francuska humanitarna organizacija već 19 godina pruža ruku solidarnosti svakom Srbinu na Kosmetu
Gujon: Prištinskim vlastima smeta što širimo realnu sliku o humanitarnoj katastrofi na KiM© FOTO TANJUG/ SOLIDARNOST ZA KOSOVO/ MILETA VUKIĆEVIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Tradicionalni Božićni konvoj francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", ispred koje stoji direktor uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, podelio je deset tona humanitarne pomoći na Kosmetu.

Francuski humanitarci krenuli su od Gračanice a završili u Novom Brdu – posetili su 18 sela u Kosovskom pomoravlju, Novobrdskom kraju, kao i u Metohiji i u centralnom delu KiM.

Volonteri iz Francuske išli su od sela do sela, delili pomoć, šporete na drva, na struju, garderobu. Sve što su prikupile francuske firme dopremljeno je tamo gde je pomoć najpotrebnija, istakao je Arno Gujon za RTS.

"Ono što je bilo potrebnije i ono što pružamo već 19 godina i svake godine idemo za vreme praznika, to je da pružimo ruku solidarnosti. Da pružimo moralnu podršku svakom Srbinu, detetu i svakom čoveku koji živi na KiM, da im pokažemo da ima ljudi u svetu koji misle na njih, i koji će govoriti o njihovom položaju", naglasio je Gujon.

Podsetivši da je već pet godina od kada su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na KiM, Arno Gujon je rekao da su od tada i mnogi drugi humanitarci zabranjeni.

"Verujem da prištinskim vlastima, pored humanitarne pomoći u enklavama na Kosovu i Metohiji, smeta i to što u zapadnim medijima prikazujemo istinu i realnu sliku o humanitarnoj katastrofi, o tome da početkom 21. veka u Evropi ima ljudi, ima dece koji žive u getima", naglasio je Gujon. 

Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" u Francuskoj ima 12.000 donatora, a tokom prošle godine realizovali su brojne projekte. Pomogli su izgradnju nekoliko farmi, delili su stoku, koze, krave, ovce, porodicama koje se bave stočarstvom, ali i staklenike i plastenike. 

Pomoć nastavljaju da pružaju i u ovoj godini. Nakon prolećnih poljoprivrednih projekata, najavili su i nastavak renoviranja škola preko leta, ali i odlazak mališana s KiM na more.

"Na nama je da ih ne napustimo i na nama je da uvek idemo napred i da nastavimo", poručio je Arno Gujon.

image