Američka ambasada u Sarajevu ne miruje: Vašington traži istragu povodom Dana Republike Srpske

Nakon što je juče saopštila da će vojni avioni nadletati Republiku Srpsku, američka ambasada se opet oglasila zbog Dana Republike Srpske

Vašington traži istragu povodom održavanja Dana Republike Srpske, saopštila je američka ambasada u Sarajevu.

Kako navode, Ustavni sud Bosne i Hercegovine zauzeo je stav da je obeležavanje praznika neustavno.

"Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", navodi američka ambasada.

Potom se poziva na član 3. Dejtonskog ustava po kojem se propisuje da entiteti u potpunosti moraju da se pridržavaju odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

"Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara", navodi ambasada.

Poručuje se da su SAD reagovale i pre na antidejtonsko delovanje i neće oklevati da to urade i ubuduće.

Koliko Americi smeta proslava Dana Republike Srpske bilo je jasno i sinoć kada su tokom svečane akademije u Banjaluci dva američka vojna aviona F-16 nadletala grad.