Roditelji pretučene dece organizuju protest u Vukovaru, uhapšena još trojica osumnjičenih

U Vukovaru se gradi tolerancija prema razlikama - neophodno je da prestane da se toleriše nasilje pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države, kaže Milorad Pupovac

Vukovarsko-sremska policija uhapsila je danas još tri muškarca koji se sumnjiče da su učestvovali u napadu na grupu maloletnika u Vukovaru na pravoslavni Badnji dan, za šta je Krivičnim zakonom predviđena kazna do tri godine zatvora.

Najpre je, kako je ranije potvrđeno, identifikovan jedan osumnjičeni, a sada su privedena još trojica.

"Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske su intenzivnim radom locirali i priveli u Policijsku stanicu Vukovar tri muške osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem. Policija nad njima sprovodi kriminalističko istraživanje i nastavlja s daljim radom na utvrđivanju svih učesnika ovog događaja", navodi se u saopštenju.

Policija sumnja da je u napadu učestvovalo još nasilnika. Za sada se sumnja da je reč o pripadnicima navijačke grupe Bed Blu bojs koji su na maloletnike nasrnuli jer su čuli da govore na ekavici. Zato su pomislili da se radi o navijačima Partizana ili Zvezde.

Napad se dogodio 6. januara oko 22.25 sati u Ulici Josipa Jurja Štrosmajera, nekoliko teško povređenih maloletnika je završilo je u bolnici. Napadači se za sada terete za učešće u tuči za šta je propisana kazna do tri godine zatvora, preneli su hrvatski mediji.

Pupovac: Nasilje u Vukovaru ima političke pokrovitelje

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac i Boris Milošević podržali su protest roditelja maloletnika koji su pre dva dana pretučeni u Vukovaru, jer, kako su poručili, tome treba stati na kraj.

Pupovac je na konferenciji za novinare istakao da nasilje u Vukovaru ima svoje političke pokrovitelje.

"Vukovar je grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i verskoj pripadnosti, po političkim opredeljenjima i navijačkim strastima. I to je bogatstvo, kao i u svakom drugom gradu. To se, nažalost, pretvara u povode za nasilje već godinama. To nasilje ima svoje političke pokrovitelje, one koji podstiču političko nasilje i imaju toleranciju prema nasilju umesto tolerancije prema razlikama", naveo je Pupovac.

Roditelji pretučene dece najavili su protest koji će biti održan u subotu.

Pupovac je poručio da je vreme da se u Vukovaru gradi tolerancija prema različitostima, a da je neophodno da prestane da se toleriše nasilje pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države.

"Želimo da ljudi iz sfere politike ne podstiču ekstremizam i ne koriste ekstremiste za obračune s drugim političkim grupacijama, kao što je bio slučaj sa sprečavanjem našeg dolaska u Vukovar. Moguće je da je deo tih navijača bio među onima koji su nas čekali. Neka se danas ne prave kao da ne znaju ništa, i te kako dobro znaju. Država, Vlada i njene institucije ne mogu imati toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje – takmičenje u miru, veštini, a ne u mržnji i nasilju", dodao je.

Pupovac je naglasio da želi da pretučena deca što pre ozdrave i da što pre prežive strašan šok.

"Želimo da država konačno počne da deluje u skladu sa svojim pravilima i da ne bude blaga prema onima koji nisu blagi prema deci i jasno stavi do znanja da je svaki oblik netolerancije, bilo kroz pevanje ili slavljenje vatrenim oružjem, nedopustiv", rekao je Pupovac.

Odavno smo se, dodao je Pupovac, izborili za mir u Vukovaru, a sada godinama drugi rade na tome da Vukovar ne bude grad mira, nego grad nasilja.

"I to ne od većine, nego manjine onih koji dobijaju podršku niskom formom interesa da bi održali atmosferu koja njima treba, ali gradu ne treba. Srbima ne treba, Hrvatima ne treba, nikome ne treba. Nadamo se da će država, vlada, vlast kao što očekuju i roditelji, sada učiniti ono što treba – znati ko su naša deca, a ko su nasilnici", naveo je lider SDS S -a.

Pupovac je podsetio da od 2019. upozoravaju na ovakve slučajeve i traže delovanje.

"Uspeli smo kod dela populacije. Nismo uspeli tamo gde naša moć ne doseže, tamo gde je to pod kontrolom gradske uprave i gde država nije napravila ono što je trebalo. Reći ćemo to na sastanku koji sledi, na sastanku vladajuće većine", najavio je Pupovac.

On je istakao da su vlast i država pogrešili kada su dozvolili i svrstali se iza Kolone sećanja u Vukovaru 18. novembra u kojoj su bili simboli mržnje i podsticanja na nasilje, a ne simboli pijeteta.

"Teško su pogrešili jer su ovakvi to doživeli kao svoju pobedu", kazao je Pupovac i dodao da razume ogorčenost roditelja, ali da su "najvažnije poruke mira i nenasilja".

"Verujem da će mnogi sugrađani sprske nacionalnosti biti zajedno sa svojim sugrađanima Hrvatske, kao što su deca bila zajedno te večeri na ulici, u školi. I neka tako bude što češće i što više, u što više prilika", naveo je Pupovac.